Само за 3 години: Апартаментите скочили с 25%, в София – с цели 34%

Цените се повишават най-бързо в София и Пловдив, сочат данни от НСИ
Обновена: 12 мар 2019 07:02 | 12 мар 2019 07:00, Красимир Ангелов
190
Само за 3 години: Апартаментите скочили с 25%, в София – с цели 34%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цените на жилищата у нас скочиха с близо 25% за последните три години, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от "Труд".

Още по темата
Очаквано, най-голямо е поскъпването в София. През третото тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с цели 34% по-високи от същия период на 2015 г.

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,4% за три години. В останалите четири големи града с над 120 000 жители поскъпването на апартаментите също е със сериозни темпове. Във Варна, Русе и Стара Загора повишението е с малко над 25%. В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 17,76% за три години, което e около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив, отбелязва изданието.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на апартаментите има в градовете, където заплатите нарастват и фирмите разкриват нови работни места. Именно затова и не е изненада, че скокът в шестте най-големи града у нас е най-голям. Заради икономическото развитие много хора се местят да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

Интересно е да се отбележи, че скокът в цените на старото строителство е по-голям, в сравнение с повишението при новото строителство. В рамките на 3 години старите апартаменти са поскъпнали средно с 26,41%, докато новите с 22,41%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Варна, Бургас и Русе. В Пловдив старите и новите жилища поскъпват с почти един и същи темп, а от големите градове изключение прави само Стара Загора, където при новото строителство увеличението е с 31,11%, при 23,62% за старото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
14
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Когато "балона", както мечтаят селинджърите се спука, елате, пишете ми тук, аз съм Гошу и веднага ще ви преведа 1000 лева по сметката, да си ги харчите в пиене и ядене за мое здраве, щото съм балък :))))))))))))))))))))))
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите уж бедни,а имат по два три апартамента.Как става този номер???Дават под наем такива коптори започващи от 300лв до 1300лв.Много сте бедни няма що.
82
2
 
9
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Вярно е, че когато настъпят сътресения в Еврозоната или нова емигрантска или бежанска вълна, че ще настъпят драматични нагласи в гастербайтерите(нискоквалифицирани хора) и много от тях ще се върнат по родните места, с много пари за инвестиране в имоти или малък бизнес, но това ще се случи, ако в БГ няма срив на икономическия растеж и няма безработица, което е в къса перспектива...Чуждите инвеститори вече трета поредна година бягат от БГ, с бесни темпове, а там имотите са от друг тип, с друго пр
81
11
 
27
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Цените до 2-3 години ще паднат драстично, защо ли?1) са нереално високи2) се застроява много3) и най важното... Българина не прави деца, а освен това напуска България... Ще дойде време на човек да се падат по 2 апартамента с този темп на обезлюдяване....4) нека всеки който е намислил да си купи имот да забави с 6 месеца и ще видите как ще паднат цените с 30 процента.
80
0
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
И да, как да изнесеш крадени пари в Чужбина, като не си ги препрал, а е толкова лесно в строителството - за справка Брендо и всичките му мега имоти по булБългария...Препрани веднъж могат да ходят където си искат парите, под какъвто и да е флаг, ама до тогава са при местните вождове, под техно покровителство!!!:)Еврозоната ще помогне на Черните партийни каси и ще им даде глътка въздух и свобода на избор, а не само опции в Имотния балон за рентиерство, хотелиерство, ресторантьорство!!!:)
79
5
 
3
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
По - хубаво от имотния бизнес няма , имаш два апартамента- пускаш единия под наем и бягаш в чужбина за сезонна работа, след 3,4 години си взимаш още един и пускаш 2 рия и него под наем :). Само от наемите не ти мърдат 1000 лв. ако си в голям град . Стига да имаш разбирасе два апартамента , преди през соца някой хора са имали по 2,3 :)
78
2
 
9
 
! Отговори
До 87 хейтър преди 5 години
Нещо много си се минал. В София, жилище купено през 2008-2009 за 100 хиляди, сега се продава за 130 хиляди, а жилище купено през 2014 за 100 хиляди, сега се продава за 190 хиляди.
77
4
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
И не си мислете, че ако се разпадне Еврозоната или ЕС, че пазарът на имоти ше се срине моментално в България, напротив. По-добре е да инвестираш едни пари в нещо, което е съществуващо, отколкото да ги използваш за тоалетна хартия...В крайна сметка до последно ще се вдигат цените, освен ако Кризата не изпревари срива на Еврозоната или ЕС, а криза определено идва, но тя идва от три години, по американските нагласи и все не идва, Аз я очаквам следващата година, ако няма Твърд Брекзит или от тази г
76
2
 
16
 
! Отговори
Разбирач.бг преди 5 години
Чакам цените на Докторската да паднат до 300 лева на квадрат и купувам. И едно Ферари съм си харесал, ама за него чакам цена макс - 5000 лева. Продавам Голфа и ги купувам и двете.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Цветанов Бездомника няма къде да живее. Живее под наем.Боко Тиквата пък събира пари да си санира колибката в Банкя.Ех, времена ...
74
4
 
5
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
До АнонименМного ама много лъжеш лично аз си купих апартамент 2014 сега ако го продам мога да му взема 130% от цената на която го купих а през 2009 цените бяха като сега та викаш това не е балон.
73
3
 
16
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Сивата икономика е 40+% от цялата икономика на държавата, нормално е да се изпират парите в строителство и имоти, когато държа2ата толерира това безхаберие!!!:)Имотният балон е характерен за държави с вождове или при тежка бюрократична корупция, с държавни протекции!!!Голямото надуване ще е до влизането на България в Еврозоната или до разпада на ЕС, и в двата случая ще говорим за погребани пари, тъй като разпадът е въпрос на време!!!:)Важното е да се въртят едни пари!!!:)
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ойИма си друг, неофициален регистър и от него не мойш са скри.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според някои "спецове" панелките трябваше да паднат вече.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АврамМи Ав, брат, кажи сега, по 20 години да събираме, докато живеем на палатка ли? Познавам един ще ет, дето с 4200 лева заплата, делеше стая в Надежда с друг човек, чак до 36години, за д а събира.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха дано с дружини усилия ги надуете цените, справка 2007 година а после всички знаем какво ни очаква!
68
0
 
26
 
! Отговори
Аврам преди 5 години
Раздават ипотечни кредити на *** и пульо, как няма да се покачват цените? Кой има събрани 200 хилки да сложи на масата - много малко хора...такива, дето вече имат по 6 апартамента. Хората за първо жилище масово подписват 30 годишни кредити
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при толко кандидат софиянци, как няма да скочат цените!
66
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балон няма, а тези дето чакат от 30 години балона да се спука и да си купят евтини жилища, ще чакат още 10-20-30 години и едва ли ще разберат, че това няма да стане. После децата им и внуците им ще чакат по същия начин пукането на балон, после правнуците, прапра ....
65
3
 
25
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Нормално е старото строителство да е по-скъпо от новото - въпрос на качество.