Майки на протест: Няма места в детските градини!

Онлайн петиция вече е подписана от около 400 души
14 мар 2019 10:15, Петя Славова
37

Майки са готови да излязат на протест заради липсата на места в детските градини в София. Те вече са подготвили онлайн петиция, която до момента е подписана от близо 400 човека.

Общината пък се събира да уточни какви критерии трябва да бъдат въведени, за да могат деца да записвани в детски градини. Градоначалниците са категорични, че е необходимо да бъдат построени още 15 детски градини.

"Направихме онлайн петицията заради липсата на детски градини в община "Триадица". Всичко започна преди няколко години, когато за моето дете нямаше място в ясла и след това в детска градина. При такава демографска криза няма как да има такъв проблем. Затова реших да направя петиция. Към този момент около 400 души са се включили в подписката", обясни пред Bulgaria ON AIR Михаела Стоянова, която е един от организаторите на петицията.

По нейните думи общината трябва да види, че има нужда от взимане на мерки. Според нея системата за набиране на точки не е направена за образовани и интелигентни хора, които имат брак. "За нас няма места, защото не може да съберем точките по въпросната система. Нямам обяснение защо няма места!", заяви родителят.

По думите на Михаела Стоянова, новите изчисления за прием в детските градини улеснява до някаква степен влизането в детското заведение, но дискриминира хората, идващи от малкото населено място.

"Има места, където няма работа, доктор", обясни тя и допълни, че тези хора също имат права и не трябва да бъдат по този начин разделяни, защото това е дискриминиращо.

"Петицията ще бъде представена на общината, за да бъдат взети мерки. Ако това не се случи, ще трябва да си търсим правата", заяви Михаела Стоянова в "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
Не съм чувала за друга държава, в която да няма достатъчно детски градини. Само в България. Не подлежи и на коментар. Жалко
30
0
 
3
 
! Отговори
Продълж. на 29, 30 преди 5 години
Щом като собственик на малка строителна фирма не може да спечели от строежа на подобни сгради, тогава нека общината да поеме ангажимента по организирането на строежа. Собствениците на парцела ще си получат полагаемите им се апартаменти (които обикновено са по 2-3 на собственик), а общината да оформи своята част от сградата като малка детска градина или детска ясла за не голям брой деца.
29
0
 
3
 
! Отговори
До Татко - продълж. преди 5 години
В резултат на това, строителят констатира, че обезщетението, искано от общината, е почти равно на онова, което ще е неговата печалба от построяването на сградата. Не знам какво цели общината като създава подобни пречки пред собствениците на неголеми парцели, на които могат да бъдат изградени само 4-5-етажни сгради, състоящи се от 10, 12 или 16 апартамента.Но би могло общината да иска не обезщетение под формата на апартаменти, а да изиска тази площ да бъде оформена като малко детско заведение.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТаткоДържавата и общината биха могли да се намесят.Свидетел съм на това, как наследниците на стари еднофамилни къщи имат проблем с общината, защото навремето, след 09.09.1944 г. са правени някакви дребни промени на границите на парцелите и в резултат на това сега се оказва, че някакъв нищожен процент от площта на дворовете им е общинска земя.И като представят за одобрение проект за нова жил.сграда, общината поставя условие да й дадат като обезщетение няколко апартамента. - продължавам
27
0
 
3
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ ! преди 5 години
До Има решение 3 частТи знаеш ли, че даваш много интересна идея?Толкова много интелигентни жени се пенсионират всяка година. Все още са жизнени и в добро здраве, а пенсиите им са нищожни, въпреки че имат пълен трудов стаж.Такива жени биха могли да бъдат ангажирани да се занимават по половин ден с малки групи от по 4-5 деца. Дори биха могли веднага след пенсионирането или в навечерието му да посещават организирани от общината безплатни курсове, за да получат педагогическа квалификация.
26
0
 
5
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Какво значение има каква е таксата ? Ако погледнете класиранията в столичния Люлин, ще видите, че стотици деца остават без класиране, обаче е важно да се строят блокове, а не нови детски заведения, нали така ? В Люлин няма места дори и в частните детски градини, където таксата е 450-500 лева. В крайна сметка за какво плащам огромни данъци на тази държава и община след като детето ми не може да отиде в детско заведение пък било то и частно ?
25
0
 
5
 
! Отговори
Имам предложение преди 5 години
Нека бъде направена проверка във всяка детска градина, в която са кандидатствали да бъдат приети деца на учещи и работещи майки, но се е оказало, че за тях няма място.Да се провери дали в тези детски градини са настанени БЕЗПЛАТНО ромчета, чиито майки нито учат, нито работят.Ние сме данъкоплатци и имаме право да знаем кой се възползва от детските заведения, изградени с наши пари. Повечето от нас разчитат точно на тези детски заведения, а не на частните такива.
24
3
 
1
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Таксите в момента са доста ниски. Дори единият от родителите да си стои в къщи, пак е по-изгодно детето да е на градина. Вдигнете двойно таксите, елементарен пазарен принцип. Има търсене - вдигаш цената.
23
5
 
4
 
! Отговори
селянка преди 5 години
на село в градините има свободни места. И работа има, ама никой не ще да работи. Всеки иска да си тури токчетата и да дреме пред компютъра цял ден. И после подписки..
22
1
 
3
 
! Отговори
A преди 5 години
До интересно 6Изпрати го в черква да се научи да се моли. Там битува началника на ББ, затова той - ББ отпуска на тях пари за нови строежи, заплати и др. А като се научи да се моли, не му са необходими знания - виж калинките в държавата, колко по некадърни са, по добре молещи се - по на високслужбица и с по-висока заплата и придобивки са.
21
5
 
1
 
! Отговори
Има решения 4 част преди 5 години
6-то решение: Намирате си баба/баби от същия квартал със обява за целоседмично гледане и си решавате проблема.Другия вариант за допълнителни доходи: намирате си майка новородила (за препоръка да не и е първо дете) и ще гледа и Вашето и нейното. За майката допълнителни доходи, точно когато и са нужни най-много, за Вас огромно облекчение.Лошото е в тези и подобни случаи че няма да има същото богатство на внимание и занимания като в градините, но пък ще си имате със сигурност свободата през деня!
20
1
 
3
 
! Отговори
Има решение 3 част преди 5 години
4-то решение: Новите градини - насред парковете (Южен парк, Западен парк, Борисовата градина ). Бързи сглобяеми конструкции по 1000-2000 кв.м. ще могат да обслужват поне по 2-3 групи от по 20-25 деца, персонал и необходими помещения. Децата ще са сред природата и т.н. 5-то решение: Старите госпожи, които се пенсионират, да бъдат наемани от кооперативи и да гледат по 4-5 дечица с една жена за почистване..! - супер решение за квартално нуждаещи се... ама кой да слуша и попива!!
19
1
 
5
 
! Отговори
Real AK преди 5 години
Архитектите отдавна "са продали мача" и т.нар. Инвеститори масово строят жилищни кооперации. С паркирането проблемите също се задълбочават - на практика половин България вече работи в София. Сега Кметът и Гл.Архитект са изправени пред нелеката задача да търсят решение. Според мен това е решимо, но трябва да се преговаря в Общинския съвет и с камарата на Строителите за изграждане на серия от нови Детски градини в София. Е, възвращаемостта ще е по-дългосрочна, но Общината може да "играе" гарант.
18
6
 
4
 
! Отговори
Има решение 2част преди 5 години
3то решение: Да се направят както едно време, целоседмични детски градини. Това бяха градини, които се намираха някъде в природата и само децата на "връзкарите" можеха да си го позволят... Ако сега се направят такива, отиваш в петък и си взимаш детето и го връщаш в понеделник (например). Така няма да има задръствания, ще са по-здрави децата (на чист въздух, земя, храна). Учителите са ангажимент и заплащане от държавата (но поне на по 2000+ лв. трябва да са!)Това беше идея и за частна детска...
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Кремиковци има свобофчдни места.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има места за 2000-3000 лева и детето е записано.
15
0
 
8
 
! Отговори
Има решение преди 5 години
Решение/я има: 1. Всеки търговски комплекс над 4000 кв.м. да предостави помещение от 200 кв.м. метра за детска група - от около 2025 дечица и да я оборудва. Държавата ще подсигури учителка и лелка (+ съответните заместнички в случай на нужда). Търговския комплекс, като частна собственост в повечето случаи, ще бъде обезвъзмезден от държавата с например 50-10-50000 хиляди (според квадратурата) от годишните данъци. Готово;2. Да се вземе за пример Израел: няма държавни градини, но пък закони има!
14
6
 
6
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Как да има места когато куцо и сакато се довлече в София. В провинцията училища и дтески градини пустеят. Върнете се там !
13
6
 
7
 
! Отговори
Перко преди 5 години
В Елин Пелин и Нови Искър има
12
2
 
17
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Последица от демократичното закриване на детски градини и детски ясли и даване на разрешение за строеж на всичко друго, но не и на детски заведения в София от кметовете-демократи след 1989 година - Янчулев, Мафиянски, Бойко Борисов и Фандъкова. Вместо онази китайска стена в Младост, където вчера падна кран, можеха да построят детса градина и детска ясла една до друга, нищо, че наблизо има други такива, но за тях комисионни няма.