Вече не само в чужбина: Оперираха бебе с рядък рак

Момиченцето е добре и се възстановява
5
Вече не само в чужбина: Оперираха бебе с рядък рак
Снимка: ВМА

Уникална операция на бебе с рядък рак на черния дроб бе направена у нас от смесен екип хирурзи и анестезиолози на Военномедицинската академия и "Пирогов", ръководен от проф. д-р Никола Владов.

Малката пациентка е едва на 1 година и 2 месеца и се бори с диагнозата хепатобластом. Преди 3-часовата операция във ВМА е преминала продължителна химиотерапия, за да се редуцира обемът на тумора, съобщиха от ВМА.

"Направихме дясна хепатектомия. Операцията премина успешно, туморът бе отстранен. Бебето е добре, възстановява се", съобщи проф. Владов. Досега толкова малки деца с подобни тумори са се оперирали единствено в чужбина, призна началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология (КЧПХТ) на ВМА.

В операционната, заедно с проф. Владов, бяха доц. д-р Васил Михайлов от КЧПХТ, както и екип детски хирурзи, водени от д-р Цветко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в "Пирогов".

Начело на смесения екип анестезиолози пък застанаха началникът на Клиниката по интензивно лечение във ВМА проф. д-р Евелина Одисеева и доц. Румяна Андонова, която ръководи Клиниката по детска анестезиология и реанимация в "Пирогов".

Операцията на бебето е поредният добър пример за отличното сътрудничество между ВМА и "Пирогов". През януари 10-годишно момче - отново с рядък тумор, получи шанс за живот, след като бе оперирано от екипите на проф. Никола Владов и доц. Христо Шивачев. 


5
Още от Общество
От Денвър до с. Чавдар: Да избереш България заради родния хляб
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Това може да го напише само хейтър , лаик или пъпчив пубер.Ако ти,, опре яйцето на зад.ника" ще го разбереш.Тези хора правят операции ВСЕКИ ДЕН.На запад и на изток хирурзите работят яко. А ако смяташ че операция на едногодишно бебе/хепатобластом/ се прави всеки ден значи си или футболен ултрас,или възпитаник на помощно училище.Какво поколение сте вие бе?????
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Новината е като пропаганда на строя по комунистическо време. След като за такава операция се прави такава новина, значи е изключително скъпа и простосмъртните просто да не се надяват на нея, ако евентуално няма да е опитно зайче. Такива операции са почти ежедневие на запад..
3
0
 
6
 
! Отговори
Не е баш така преди 1 седмица
След прекарани 4 операции всички пишат в епикризата "с подобрение" и нямам никакво подобрение!!! Това, че не са уморили човека на операционната маса в 50% от случаите не означава и че са го излекували!!!
2
1
 
15
 
! Отговори
Благодарен пациент преди 1 седмица
Проф.Владов и екипът му са велики.Спасил е десетки животи. Арогантен ли-абсолютно не ,човечен и точен.Всички хирурзи са с характер,не е шега всеки ден да ,,ремонтираш" човешко тяло.Тежка,отговорна професия в която той е ,,каймакът на занаята.Благодаря ти спасителю,дай боже още дълго да спасяваш хората.Човешкият живот не може да се купи с никакви пари.
1
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Владов е арогантен но много добър специалист.Респект.