След срива на Facebook. Защитени ли са данните ни в социалните мрежи?

Все повече стават случаите на хакнати профили и поискан откуп
15 мар 2019 13:55, Красимир Ангелов
27

3217 гледания   |  Още видео

В сряда цели 14 часа срив във Facebook остави потребителите от цял свят без достъп до услугите. Проблемът беше още в платформата Instargram и приложенията Messеnger и What's up.

Официалната причина, която беше обявена от компанията, е промяна в конфигурацията на сървърите, което е довело до тези нежелани ефекти. IT анализаторът Христо Ласков отбеляза, че Facebook е средство за печелене на пари и подобен срив е коствал доста сериозни загуби на много хора. Той обясни, че само от компанията знаят какво точно е станало, но подозрения за нещо по-сериозно винаги има, защото все пак Facebook оперира огромен брой лични данни и информация за над 2 милиарда души.

Ласков подчерта, че Facebook и Google са компаниите, които оперират с огромно количество информация за много хора и затова те са следени много сериозно.

"Всеки един пробив може да доведе до изключително нежелани крайни ефекти. От това някой да се сдобие с достъп до чужд акаунт, експлоатирането на този акаунт по много различни начини", обясни IT анализаторът в ефира на "България сутрин" и допълни, че профилът на всеки отделен човек представлява интерес за киберпрестъпниците.

Именно на такава атака е станала жертва певицата Ева Георгиева, която също е била подведена от имейл за верификация и така е предоставила своите данни и възможността хакери да боравят с профила ѝ в социалната мрежа. Те пък след това поискали откуп от 200 евро.

"Въведох си името и паролата съвсем спокойно, имаше логото и подписа, всичко. Имейлът приличаше на най-обикновен от Facebook, който съм получава много пъти", разказа изпълнителката пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че е отказала на турските хакери да плати откупа за своя профил.


27
Още от Общество
Оперират днес Николай, който падна от мост в Пекин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
facebokluk
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
баба ми ва кара да дремете във фейса...там живеете ,кухи лейки...
24
0
 
5
 
! Отговори
Горан преди 1 седмица
Ей, хората изобретиха, и ви дадоха интернет! От там нататък, какво ще става с личните ви данни си е ваша лична работа! Интернет никога не е бил безопасна среда! Има и вируси, има и всякакви събирачи на данни, хакери на профили, и какви ли не! Така, че като имате какво да криете, най-добре не ползвайте интернет!
23
1
 
4
 
! Отговори
геймър преди 1 седмица
А за срива на Фортнайт защо не се споменава, това е дискриминация.
22
1
 
3
 
! Отговори
остарявам ли преди 1 седмица
Може ли зрял човек да се появява в този вид по телевизията :) Дано не ѝ истекът данните от фейсбук, че кой знае какво още ще се види :)
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На коментиращите ще кажа- никой не се интересува конкретно от вашите данни в интернет. Интересна е съвкупността. Например, бай Ганя от Люлин с 15-годишното BMW в какви сайтове рови като съвкупност, какви са интересите му и т.н.. На разни хора с мижави заплати няма кой какво да им вземе, повярвайте ми. Не сте интресни на абсолютно никого като личности, най-малкото, защото не сте дори личности... Интересни са популярни профили и съвкупност от хора. Колкото щете се залъгвайте- никой не ви следи...
20
2
 
2
 
! Отговори
ЛОШО преди 1 седмица
Сега няма да можем да си платим Данъците и да си вземем заплатата .
Както се оплака един 35 годишен мъж вчера след срива на Фейсбук - *Спяха ми Фейсбук , гледам някаква дъртачка и младо момче до мен , тя ми казва че ми е майка а този вика че ми е брат *
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Данните ви в мрежите,за много хора са бизнес ,защото ги продават на интересуващите се на килограм.Не се ли учудвате,когато получите емейл от непознат,търговска верига,банка или от благотворителен фонд,откъде те са се сдобили с него?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъи че лични данни предоставени в китаи
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отивам в офиса на плади Ловеч оня ме гледа с насмешка половин час му обяснявам плюе парола тои не благоволи дори да ми каже че срив имало компетентност
16
0
 
5
 
! Отговори
Дървен професор преди 1 седмица
До Анонимен

Това идва от *** и за тор, в каквито комбинации ви дойде наум...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 11
- такъв, дето нищо не става от него, но за сметка на това може да плямпа. Новият матриал е 90% такъв за съжаление.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха добър ден.Сами ли се сетихте или някои ви го каза,че данните ви се използват.Те и самите мрежи ви го казват.Нали има и квадрачета в които трябва да отбележим съгласие да ти се използват данните за макетинг проучване,реклами и база данни.Като човнеш,че не си робот и отбелязваш в капчата картинките,си подписваш "самоубииството" в мрежата. А като си постваш и снимките,ставаш "интересен"и на служби и други любопитни хора,които се надяват да изкярат от теб.Дерзайте,има още хляб в мрежите.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дали са защитени оня ден си отварям профила гледам един инструктор Красимир Костов пипал данни наред колко са защитени още преди срива Господ знае тия работят дори с компютърни специалисти та бедна ние защитата искам пломба и електронен подпис сключиш договор с оператор пломбиране а не някои да ти ползва данни за бизнес и после дасеподиграва чее голям бизнесмен голям друг път
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма значение дали са защитени данните ни, държавата така или иначе ще ни вземе парите по законен начин...застраховки, винетки, тол такси, бонус фалус и какво ли още не.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
що е това "IT анализатор" ?
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спамовете съществуват именно поради такива мозъчни инвалиди като Ева Георгиева - жалко, но факт.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато си кух и си даваш данните наляво на надясно, при положение, че хиляди пъти се повтори, че никоя социална мрежа, банки, държавна институция и т.н. няма практика да иска чрез имейл, вината си е изцяло в теб.
8
1
 
22
 
! Отговори
Велко преди 1 седмица
Давате си лични данни на Фейсбук и после чакате някой да ви ги пази, все едно да оставите кокал на куче да ви го пази!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази Ева е егати парoдията. На Мики Маус ли се прави с тези уши? Само дечорлигата в предучилищната я слушат.