Бюрокрация и неподготвени кадри - основни проблеми пред бизнеса

90% завършват специалности, за да станат секретарки
26 мар 2019 12:00, Анисия Иванова
60

Всеки четвърти автомобил, произведен в ЕС, е с части, изработени в България. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на срещата на високо равнище на Алианса на консерваторите (АКРЕ), която се проведе в НДК. Той поясни, че у нас има около 220 компании, които работят в този сектор, а родната икономика е насочена към износа. По думите му България има един балансиран ръст на преките чужди инвестиции, като през 2017 г. те са били над 1,38 млрд. евро, а през 2018 г. са 1,5 млрд. евро. Основният проблем на българската икономика е липсата на работна ръка.
 
Предприемачът Красимир Дачев е съгласен с това, че няма подготвени кадри, а според него у нас сме обсебени от чуждите инвестиции.

"Чуждите инвестиции са функция от местните инвестиции. Чуждите инвестиции са между 5-10% от инвестициите въобще. Ако имаш 90% местни, ще дойдат и 90% чужди", каза предприемачът пред Bulgaria ON AIR.

Дочев посочи, че бизнес средата у нас става по-предвидима, но липсата на подготвени кадри и наличието на необразовани хора и много бюрокрация продължават да пречат.

"90% завършват бизнес мениджмънт, право, икономика и такива специалности, с които можеш да станеш секретарка след това. Заварчик не можеш да намериш, не инженер", добави предприемачът в студиото на "Денят ON AIR".

Красимир Дачев каза също, че въпреки работата по намаляване на бюрокрацията у нас, тя все още остава висока, което пречи на предприемачеството.

Той обаче е категоричен, че сега условията за работа и развиването на бизнес са по-добри от преди години, защото има банки, които ще отпуснат пари, стига да има качествен проект.

Дачев каза също, че няма как да очакваме у нас високи доходи и висок стандарт, при положение, че икономиката ни е обвързана до голяма степен с производство и износ на суровини.

По думите му у нас не се произвежда продукт, който да е с високо качество и с висока добавена стойност, за да струва повече пари.

"Те са доминиращи върху износа ни, няма уважаваща себе си страна, която да е прокопсала с износ на суровини. Гледайте Африка, диаманти копаят, но ги шлифоват в Амстердам", посочи още Красимир Дачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
6
 
! Отговори
Батман преди 5 години
Този " бизнесмен" предлага заплати от 650-750 за висшит счетоводител задължително със стаж и реве ,че няма кой да работи да потърси от брега на слоновата кос.
49
1
 
13
 
! Отговори
ДачеФ преди 5 години
Как да има заварчици и други,като този същия ги изгони ,като им даваше по 400-500 лева през последните 30 години.
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този веднъж обясняваше как едни и същи машини в Америка се обслужват от двама души, докато в България от четирима или шест човека.Но не спомена, че двамата взимат толкова пари колкото целия цех в България. После нямало кадри няма и да има.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите в България не гледат с уважение към работниците си .Според тях, щом като се е съгласил да работи за толкова малко пари и не е заминал за чужбина, значи непременно е некадърник и затова не му възлага важна работа.
46
2
 
23
 
! Отговори
Тоя се прави на луд преди 5 години
Истината е че За ТЕЗИ ПАРИ.... Получавате Това......... Я платете като в Германия например.... И тогава вижте дали няма подготвени работници........ Истината е че с пръдня боя не се прави!!!!!!
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47 "Дачев" добре дошъл!
44
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дежурният трольо днес заработи 45 поста само под една статия - ария на тема "ами като съм кадърен, защо не плащаш".Горкото трольо, дори не се сеща, че дори не може да ***, да не говорим пък да върши някаква работа, ама пара искал - е, днес имаш поне две надници за два часа лигавене - айде стига толкова, важното е да плюе и да изкара за ракията - ех, какъв живот!
43
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не работете за бизнеса щом ви предлага недостойни заплати, никой не ви кара насила. Заминавайте в други европейски държави там където бизнеса инвестира във високи заплати, защо се оплаквате, кой ви спира?
42
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Девет от всеки десет професионалистки в ЕС са българки. Да им се чудиш защо са тръгнали надлъж и нашир да си предлагат професионалните услуги в чужбина, като могат да си стоят в България да правят части за всеки четвърти автомобил в Европа?
41
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подготвените кадри искат висок стандарт и достойно заплащане!Така, че колкото е подготвен да плаща бизнесът, толкова са му подготвени и кадрите!Бюрокрацията в други европейски държави е чудовищна в сравнение с нашата, но там просто бизнесът иска да инвестира и преодолява това препятствие, а тук никой не иска-с хляб и сол да ги канят пак няма да дойдат!Тук виреят е такива съмнителни елементи като Дачев!
40
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя крадльо Краси Дачев що не вземе да се скрие! Как от *** юрисконсулт става собственик на Свилоза? На акъл го няма , но пералня от всякъде
39
1
 
37
 
! Отговори
Бизнесдама преди 5 години
Търся хора до 20 години, с 15 години стаж по специалността, да владеят 5 езика (задължително единият рядък като японски, корейски и т.н.), компютърна грамотност, шофьорска книжка, готови да работят 7 дни седмично на 12 часови смени, без отпуски и болнични. Условията ми са повече от щедри. Плащам 500 лева и ги осигурявам на 4 часа. Ей, от кога търся и няма желаещи и това си е. Не знам защо!
38
1
 
30
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Майната им.: Абсолютно прав ! Всички работим за пари ! Прочутия български бизнес дълго време не знаеше, че работниците им също са хора и като такива имат нужда от пари, за да оживяват някак си. Хората, търсейки спасение от глада хванаха по света. И сега лицемерно разни създания кършат ръце....И още, за да има продукт с високо качество е необходима техника и технология на световно ниво. Само че парите за тия неща отиват за замъци, апартаменти, яхти и прочее. Прав беше Б.Б. - "матриала е лош"!
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харизвате някое апартаментче на властта и проблемите изчезват.
36
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно какви ли супер образовани кадри ще намерят с огромните заплати от по 600-700 лева? :))
35
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът в България е, че бизнесът иска да плаща минималната работна заплата плюс добавката за трудов стаж, което прави още малко отгоре. Миналата година при минимална работна заплата 510 лева, бизнеса масово плащаше 510-540 лева. Е, кой ще ви работи за 260 евро месечна заплата?
34
5
 
35
 
! Отговори
Shark преди 5 години
За питам аз предприемачът Красимир Дачев, той какво образование има? И втория ми въпрос - синът на този Дачев дали би станал заварчик, А, М???? Аман от псевдопредприемачи, които искат да богатеят на чужд гръб. Ами да направи сина си заварчик, като му трябва заврачик, става ли така?
33
2
 
24
 
! Отговори
Майната им. преди 5 години
майната им. в ИТ сектора средната чиста заплата минава 3хил лева а нетна заплата от 5хил е масово явление.Не ,че и там няма липса на кадри ама с тези заплати всичко живо е тръгнало да става програмист и липсата на кадри там започва да не е чак такъв проблем.Изводът - давайте 5хил лева заплата и ще си намерите кадри.
32
3
 
29
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Само да кажа че този меринджей има ролс-ройс. Бил си го изработил вика.
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има лесно, дрогаре 'бизнисмийени'. внасяйте си младите, завършили в чужбина българи обратно, но ще ви струва малко повече.