Чака ли ни солен Великден? Яйца, козунак, агнешко поскъпват

Експерт съветва: За празника не пазарувайте онлайн
26 мар 2019 14:35, Анисия Иванова
89

Цената на яйцата скочи с почти 20%. Ще поскъпнат ли агнешкото и козунакът за Великден и как да различим качествените от некачествените продукти? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и членът на Асоциацията на месопроизводителите Кирил Вътев.

Мариана Кукушева обясни, че традиционно суровините винаги се увеличават по това време на годината, а самият труд става по-скъп, защото козунакът се плете на ръка. В същото време все повече липсват специалисти. Затова и човешкият труд поскъпва.

"На пазара вече има изделия, които се наричат козунак, но аз се съмнявам, че отговарят на критериите. Няма как истинският козунак да е на ниска цена", коментира тя и допълни, че по този начин се уронва престижът на "божествения хляб".

А в отговор на въпрос за цената му Кукушева поясни, че себестойността за всеки производител е различна. Но добрият козунак зависи от състава - има или няма ядки, плодове и т.н. От това зависи и цената.

Кирил Вътев посочи, че от години насам цената на агнешкото се движи около 6 лв. Той допълни, че ако искаме да развиваме животновъдство, не трябва да се радваме на ниска цена на едро.

За тези потребители, които държат на българското производство, експертите поясниха, че Агенцията по безопасност на храните има нова методология за маркирането на храните и винаги българското месо има знак "bg", по който можем да го различим.

"В момента в Китай има масова епидемия от чума по свинете, ЕС ще се възползва от износ към Китай и ще вдигне цената на българското месо", предупреди Вътев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да не пазаруват продукти за Великден онлайн, защото няма как да са сигурни в състава им, както и да следят срока на годност, който не трябва да надвишава две седмици.

"Българският потребител по отношение на храната има немалко средства, затова търси качеството. Възрастните хора не се доверяват лесно", заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво викаше Суджука?"АЗ ГАРАНТИРАМ!"
23
7
 
8
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Винаги съм се чудил, защо няма вече ТКЗС и АПК.... Нали Другарите, толкова искаха да работят земята??!Защо сега вече не я искат??!!Затова е скъп Козунака!!!
22
2
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
30 години изкарахме без агнешко ще минем и тази година много е важно даизнасяме за сарабия
21
3
 
22
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Ами ще спрете да пълните количките в хипермаркетите все едно ще ядете за последно. Българинът като чуе за празници само ядене и пиене му е в главата. После, леле колко пари дадохме, ми ще дадете, и половината храна ще изхвърлите. Мдаа..!!!
20
1
 
20
 
! Отговори
Цв.Цв преди 5 години
По принцип на мен ми е все едно на каква цена ми продават апартамент или козунак защото не ги плащам аз, а вие, моите избиратели.
19
1
 
14
 
! Отговори
Хамлет преди 5 години
Апартамент или Козунак,изберете сами.
18
1
 
11
 
! Отговори
Ами така е.. преди 5 години
Апартамента е----ЗА селяни!Забогатели от "народната власт"!Аз съм КУЛАК....затова живея у къща на село с 4-дка. Двор. А, агнешко то ми е без пари!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що двойникът на Химлер не говори сега за шайката.Щото и него го закачиха на копанката на ГРОБ.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На пазара вече има изделия, които се наричат апартамент, но аз се съмнявам, че отговарят на критериите. Няма как истинският апартамент да е на ниска цена", .Апартамент или козунак?.
15
0
 
14
 
! Отговори
zadaven преди 5 години
винаги съм се чудил, защо нашите родни органи, които трябва да следят за правата на потребителите и "кофти" конкуренция, седят и си чешат носа през цялото време... всеки празник или някой по-голям ден е засипан с "промоции" на по-високи цени от стандартните. Няма обосновка за рязкото покачване на цената, освен увеличеното търсене. Нито "производствените" разходи се вдигат, нито транспорта... ЗАЩО, питам аз ?
14
0
 
12
 
! Отговори
Цв.Цв. преди 5 години
Как няма да ви е солено,ще,ще.На мен и по 600 евро ми беше скъпо.Сега трябва да ги избивам от всички вас,данъкоплатците.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апартамент с псалм от "Артекс" с форма на козунак -БЕЗЦЕННО!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На пазара вече има изделия, които се наричат козунак, но аз се съмнявам, че отговарят на критериите. Няма как истинският козунак да е на ниска цена", .Е какво иска да каже тази лелка сега? Да не би да казва, че моите апартаменти не отговарят на изискванията като са евтини? Отговарят, че и отгоре даже...
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че апартаментите за върхушката поевтиняват!
10
2
 
8
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
У апартамент---не се пече агне!ШЕ осереш пакета, бе.....!
9
1
 
13
 
! Отговори
хахо до 6 преди 5 години
Как да нема еФтино,на артекс апартамените са.Ама първотреба да си член или ,сътрудник в ОПГ ГРОБ.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко бе, ще купувате скъпи яйца, козунаци и агнешко, ама пък за сметка на това Цветнов ще ви подари по един апартамент лукс, почти без пари.Само ред и търпение да има.
7
1
 
24
 
! Отговори
Цв.Цв преди 5 години
Какво му е скъпото бре? Аз си купих сума ти и апартаменти на безценица. Като са ви скъпи яйцата купете си евтино апартаменти и гледайте кокошки в тях за яйца
6
2
 
18
 
! Отговори
x преди 5 години
Какви са прогнозите за цените на апартаментите на Артекс, имам тука заделени едни 20 000 евро за 100 квадрата?
5
3
 
6
 
! Отговори
Нищо ви нема преди 5 години
У Софето е така, бе.....!!Нема вече Евтино!Евтиното е.. На село, като сам си го направиш!

Спонсорирани публикации