Добрият пример: Роми живеят между българите в Мърчаево

Около 10% от населението на селото са от малцинството
Обновена: 26 мар 2019 21:34 | 26 мар 2019 21:19, Камелия Цветанова
18

Около 1 милиард лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население от 2007 до 2017 г. Това показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов. На кръгла маса в Министерския съвет той обсъди с общественици концепцията си за интеграция на ромите.

"Жалкото е, че за тази огромна сума и за 10-годишния период, в който е изхарчена, въпреки всички положени усилия, резултатът е нула", коментира кметът на село Мърчаево Гергин Георгиев в "Денят ON AIR".

По думите му именно заради това е създадена концепцията за интеграцията на ромското малцинство и в нея са описани точки, които биха свършили работа за успешна интерграция с доста по-малко средства.

Той посочи, че с. Мърчаево е пример за добрата интеграция.

Георгиев сподели, че около 10% от населението му е от ромски произход, но ромите живеят между българите и водят нормален начин на живот.

"Първото и началното нещо е, че те не трябва да бъдат в гето. То трябва да бъде разбито. Тези хора трябва да бъдат между останалата част от обществото, за да започнат да живеят по правилата", категоричен бе Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че освен да бъдат спирани помощите на родителите, които не изпращат децата си на училище, те трябва да понасят и други санкции като административни наказания и полагане на общественополезен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Мърчаевороми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и изключения сред ромите но те са нищожна част.В нашия блок/софийски квартал/пред време беше настанено в обинско жилище такова семейство.Бяхме ужасени,но се оказаха свестни,нормални с две деца,работещи.Няма чалгария,няма шум,няма мръсотия. Децата им се задомиха и се изнесоха. И сватба правиха и не се разбра даже.Живушите излязохме просто късметлии,но такива хора от етноса са изключение.
8
2
 
18
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
До Анонимензащото като видеха милиционер,бягаха на другия тротоар, дори и да не са виновни. а сега си плащат на полицая или се оплакват на БХК, и си вършат зулумите БЕЗНАКАЗАНО.
7
4
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Ми дайте на *** жилища .Всичка министри имат по 10-тина имота ,да вземат в 9-те където не живеят по 1-но ромско семейство от Столипиново и да покажат как се прави.Цвъцко ще може да настани доста *** .Ще му подарят други....
6
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо по бай Тошово време,всички бяха интегрирани,образовани,с работа,с жилища и хората не се мразиха помежду си и не се крадеше?
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Местните ли крадат, или гастрольори с тен? Щото съм от този край. И с една част се разбираме, но има друга, дето са голям проблем. Сега, по живково време се носеше мълвата, че над Галиче и самолет да мине ще го оберат. Случая с разграбените вагони пълни с камъни, защото някой пуснал "партенката", че е каменна сол. Нали при Живков имаше всичко! Хаха! На следващия ден всички дворове били пълни с камъни. Вярно, братята дето опустушават всичко на гара Подуяне не могат да мерят с тях.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да се забрани на правозащитни организации и политици да се вестват там. Както и клановете дето и самите ******** имат проблеми с тях да се изолират, докато не социализират.
3
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 Във Врачанско има село с 100%роми,а и много села в България с 70-80% роми и няма золуми или са рядкост!Има и чисто български села в които се краде ,особено от изоставени къщи!
2
0
 
34
 
! Отговори
степан преди 5 години
Ти да си видел само ромско село или град няма как да оцелеят без донор ,а българина изпълнява тази функция без него няма данъци ,няма приходи като през турското робство.
1
2
 
35
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Помагат за прибиране на реколтата на българите.