Обвързването на детските надбавки с училището е неправомерно

Съветът на Европа установи нарушения на Хартата на социалните права у нас
27 мар 2019 12:30,
78
Обвързването на детските надбавки с училището е неправомерно
Снимка: архив, Булфото

Спирането на детските надбавки, когато детето престане да посещава училище или самото стане родител, нарушава Европейската социална харта на Съвета на Европа. Това отсъди Европейският комитет по социалните права към Съвета на Европа в решение, публикувано днес.

Комитетът се произнесе по жалба на базирания в Лондон “Тръст за социални права” срещу България от 2016 г., с която се атакува Законът за семейни помощи за деца.

Според Комитета българското законодателство, предвиждащо прекратяване на изплащането на семейните надбавки при непосещаване на училище или ако непълнолетният сам стане родител, нарушава член 16 от Хартата за социалните права, гарантиращ подходяща социална, правна и икономическа защита на непълнолетните. Освен това спирането на изплащането на детски, когато непълнолетният стане родител, е преценено като дискриминационно спрямо ромите, особено към непълнолетните ромки, които е по-вероятно да бъдат засегнати от разпоредбата, отколкото останалите български граждани.

В същото време социалният комитет на Съвета на Европа не намира нарушение в изискването семейните помощи на непълнолетни родители да се изплащат само в натура, а не в пари, което също се атакува в жалбата.

Решението на социалния комитет е предадено на висшия изпълнителен орган на Съвета на Европа - Комитетът на министрите, който следи за изпълнението на поетите от държавите членки ангажименти. Ако прецени нарушението като съществено, той може да издаде препоръка на България за отстраняването му.

Като страна по Европейската социална харта България се е задължила да спазва разпоредбите й. Хартата е ратифицирана от Народното събрание през 2000 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
24
 
! Отговори
много просто преди 5 години
Надбавките за детски се намаляват , а се въвеждат добавки за ученици и студенти .Така ще се стимулира интелигентния растеж.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***.н.а..,кога най-после ще разбере,че има задължения!.Айде,стига превилегии!
37
0
 
19
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Отварям приемна, срещу входирана молба в мвр за отказ от бг гражданство награда от 5000 евро плюс самолетен билет пожелание! За цяло гето сумата се удвоява. Адреса е Дондуков 1!
36
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да махат тия надбавки и да приключваме.
35
0
 
27
 
! Отговори
Крум преди 5 години
Хората трябва да се оценяват индивидуално а не групово. Тези закони не са групови. Освен това в конституцията е написано, че хората имат права и задължения.Тези закони важат за всички и не са базирани на раса или религия. Къде е ДИСКРИМИНАЦИЯТА? Да започнем да говорим за BULEXIT ли? Знам нашите политици са беззъби кучета.
34
0
 
13
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Ами нека да е с успеха от ел тестове! Мин 4 ка! Тестове по целия материал, български математика история.....
33
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права, права, права! Няма ли някакво задължение към обществото!?Толерантност значи да се оставиш да те крадат а ти да си плащаш.
32
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е морално лица, които не плащат данъци да източват социалната система.
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те от тая европа ромите станаха толко нагли ! Спирайте им помощите та да се изнесът в Германията, там да си ги интегрират, скапанняци
30
0
 
20
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Ако го беше казал Бог, щях да го имам впредвид. Но го казват сорогади така че фуцк оффф! Предлагам национална програма финансирана от данъците на българите. За всеки ци га нин върнал личната бг карта и преселил се в брюксел по 10 000 евро, за семейство с 50 процента повече
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това нищо не отменя. Само брътвежи на Съвета на Европа.
28
0
 
14
 
! Отговори
Е? преди 5 години
Вчера писаха, че за 5 учебни часа неизвинени за месеца, ще спират детските за година напред?!Това сега отменя ли го?
27
0
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
българия да излиза от нато и ес докато е жива виждате всеки ден какво ставаист конвенция мобилност бежанци пари
26
0
 
33
 
! Отговори
мак преди 5 години
Пак в полза на въпросните се изказват. Училището е задължително, каква санкция може да има за тях, ако не финансова? И щом могат да правят с....кс и да раждат, третирайте ги като възрастни, а не като деца. Значи на инвалидите им намалявате пенсии с *** методики, а за деца с деца на ръце ще давате. Чудничко.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо изплащането на детски да е свързано с доход, а не с училище? Аз никога не съм получавал детски и се чувствам дискриминиран. По доход. 100% от НЕ получаващите са различни от роми.
24
1
 
20
 
! Отговори
АРЕ ЧУПАРЕС ОТ ЕС преди 5 години
Тия взеха много да ни командорят. Даже грам приличие нямат. На ГЕРБЕРУНДИТЕ и СДС им се плюят в лицето, а тия все викат ЕВРОПАТА, ЕВРОПАТА, Опасност, хибридни войни. Че даже за ядрено оръжие взеха да плямпат. Г.нусния А. Тодоров каза при КОРИТАРОВ / агент Алберт/ , че идеята на ПАСИТО бил супер. А самия Евреин си призна, че това му била детската мечта и от 2002 това си хортувал с американците за ракети тук
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната скандална новина!Триенето на коментари за започне...сегааа!Старт!
22
1
 
23
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"А има ли някакъв вариант, при който суверенът, демек ние- народът, да си упражним волята в собствената си държава?"Не.
21
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"нарушава Европейската социална харта на Съвета на Европа"А има ли някакъв вариант, при който суверенът, демек ние- народът, да си упражним волята в собствената си държава? Щото мене изобщо не ми дреме за хартите и съветите ви.
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как ви се струва че не можете да минете технически преглед на МПС ако не сте си платили глобите....какво общо имат глобите с техническото състояние на автомобила...