Нова инициатива у нас ще бори дезинформацията

Експерт: Подвеждащите новини могат да окажат заплаха за живота
3 апр 2019 17:37, Екип на Bloomberg
12
Нова инициатива у нас ще бори дезинформацията
Снимка: Pixabay

Все повече се разпространява неточна и невярна информация, също и такава, която има за цел да навреди на човек, групи, организации и държави. Имаше и опити за влияние върху изборни процеси. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност, който представи инициативата "Заедно срещу дезинформацията".

Според експерта хората в обществото трябва да бъдат обучени да мислят критично. 

"Държавните органи до известна степен подценяват ролята на информацията. Границата между борбата с дезинформацията и свободата на словото е много тънка. Но подвеждащите новини могат да оказват пряка заплаха върху живота и здравето на хората", добави още той.

Въпросът е потребителите да бъдат сигурни в качествената журналистика и съобщенията на държавни органи, уточни Божилов. Навлизаме в етап, в който изкуственият интелект до такава степен може да подпомогне формирането много фалшиви новини, че те на практика да не се отличават от реалността, посочи той.

Неизбежно е включването на изкуствения интелект в борбата срещу фалшивите новини, ксенофобията, тероризма, подчерта гостът.

"5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашия социален, икономически, медиен живот. Затова и сигурността в този контекст отново е на преден план. Въпросът за производителя и доставчика на основното оборудване и начина на защитаване на информация стои на дневен ред". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Няколко пъти съм писал по форумите: " Пазете си книгите, защото не е далеко времето, когато ще се предават от ръка на ръка" Интернет е колкото достъпен, толкова и далечен, манипулативен и лесен за контрол. Политиците вече вземат сериозни мерки, защото знанието им подкопава властта. Шести отдел е като невинно сукалче!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Експерт: Подвеждащите новини могат да окажат заплаха за живота"Ето драги ЗРИТЕЛИ вече съм подведен с информацията. Особенно с думата "ЕКСПЕРТ" самозванец правосгласил се за нещо да лъже!
5
0
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Не е нужно да се напъва човек за да разбере кой ще е след като знае наведените наши политици и техните молитвени закуски
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът за производителя и доставчика на основното оборудване на 5G мрежите и начина на защитаване на информация стои на дневен ред. Днес производителите и доставчиците на 5G мрежите са основно два - Пиндостан и КНР. Едните продават скъпо. Познайте от три пъти кои ще изберем ние.
3
0
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Щом един висш чиновник от ГЕРБ може да си позволи частен самолет, представете си за какъв грабеж става въпрос.На управляващите обаче са неудобни тези истини и се чудят как да затворят устните на тези, които им вадят кирливите ризи. Такава цензура и дезинформация не е имало и по Живкова време. Факт !
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Групировката ГЕРБ казва че всичко е ок! Тяхната дезинформация . Кой ще я бори?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекох си че ще броят апартаменти....