Космонавти от 5 страни идват у нас

Поводът е 40 години от първия полет на българин в Космоса
5 апр 2019 19:30,
24
Космонавти от 5 страни идват у нас
Снимка: архив "Булфото"

40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов ще събере в София първите космонавти от пет европейски страни, съобщиха на БАН.

Още по темата

Бележитата годишнина е повод Институтът за космически изследвания и технологии /ИКИТ-БАН/ и Българската академия на науките да организират серия от събития, които се посвещават и на 150-годишнината на Академията.

Петима космонавти от международната програма "Интеркосмос" - Павел Виноградов /Русия/, Владимир Ремек /Чехия/, Мирослав Хермашевски /Полша/, Берталан Фаркаш /Унгария/, Иван Бела /Словакия/, както и Татяна Егорова - съпруга на космонавта Борис Егоров, пристигат у нас за честванията за 40-годишнината от полета на Георги Иванов. С този полет България стана шестата държава в света със свой космонавт.

Пресконференцията на българския космонавт Георги Иванов и на гостите космонавти ще е на 10 април от 9.30 ч., в зала "Иван Е. Гешов" на БАН. На нея ще присъстват също проф. Румен Недков - директор на ИКИТ-БАН, космонавтът Александър Александров, Красимир Стоянов и учени от Института за космически изследвания и технологии.

Фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов ще се открие от 10.15 ч. във фоайето на БАН. Ще бъде валидирана и специално отпечатана за случая пощенска марка.

В 11.00 ч. ще започне тържествената сесия и връчването на почетни знаци, посветени на годишнината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
2
 
! Отговори
Оплезен Айнщайн преди 5 години
Слънцето и Луната не са физически тела, а енергийни обекти, с горе-долу еднаква големина. Луната свети със собствена светлина, а не отразена. Всичко, което виждате по масовите медии, като въртящо се земно кълбо, кадри от космос, от Межд. Косм. Станция, спътници, циркаджии-космонавти правещи "безвъздушни салта", и др. са CGI, компютърно генерирани образи на НАСА, и продукция на Холивуд и Дисни Ленд, за промиване на мозъци на лековерните.
18
3
 
2
 
! Отговори
Оплезеневрейн Щайней преди 5 години
Слънцето и Луната не са физически тела, а енергийни обекти, с горе-долу еднаква големина. Луната свети със собствена светлина, а не отразена. Всичко, което виждате по масовите медии, като въртящо се земно кълбо, кадри от космос, или от Межд. Косм. Станция, спътници, циркаджии-космонавти правещи "безвъздушни салта", и др. са CGI, компютърно генерирани образи на НАСА, и продукция на Холивуд и Дисни Ленд, .а промиване на мозъци на лековерните.
17
4
 
3
 
! Отговори
Нагошито Мустакиту преди 5 години
Гошо Мустаклията е летял в "космоса" колкото и американците са стъпвали на Луната или китайците са пращали луноходи на "обратната страна" на Луната. Земята е Плоска, неподвижна, над нас има непробиваем Небесен Купол, под който са разположени дневното и нощно светило (наричани Слънце и Луна, които обикалят над Земята), т. н. звезди, също са под Купола. Няма никакъв космос, както лъжат юдомасонските илюминати и НАСА. Слънцето е с диаметър от около 65 км и е на около 5000км над Земята.
16
0
 
10
 
! Отговори
Зора 11 преди 5 години
До СократисБезпощадно точен, както винаги! Никой и нищо не са забравени! Не се дразни! Червеите мразят светлината!Те са обречени! Живи и здрави! До скоро!
15
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
даааа...И ние имахме нашите "Моменти на слава"..Чудно ми е как така са позволили да си ги припомним?!..А нека се спомене и Александър Александров,всъщност първия,макар и втори по ред българин,който успя да реализира пълен полет в космоса..Защото Гочката Иванов ,барабар с командира си Рукавишников,не успя да реализира програмата..Но понеже го нарочиха за "ПБК",потомък на "славните Ловешки партизани",А.А. остана в сянка.Обаче както и да е,БЯХМЕ КОСМИЧЕСКА ДЪРЖАВА за няколко десетилетиясега:0
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРиби "Учудващо е че Гошо мустака не се натресе в политиката"---Не, не е учудващо. Умните хора стоят настрана от политиката. Тя е за доказани профани, които освем далавери да правят, с друго не могат да си вадят хляба.Примери-на всякъде. Тези обаче, които наистина правят политиката, стойт отзад, в сянка, и дърхат леко или по-силно юздите, когато се отгрлонят марионетките ни. Било да ги привикат за инструктаж на молитвени закуски, било политик някой да им пратят, да им набие канчето....
13
2
 
10
 
! Отговори
най-после преди 5 години
Георги Иванов спаси Руссия от ПАДЕНИЕ !!!!Трябва да се гордеем с истинският БЪЛГАРИН !!!!Благодаря, че си един от всички ни !ВЕЛИК БЪЛГАРИН !
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се качиха на кораба 'Бузлуджа' сите БКП-та!
11
1
 
6
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 5 години
Хамерикански няма, хихихи.
10
13
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Кой е тоя пич с диабета в планината ?Гошо мустака ако не бяха чушките и доматите от тракийско за съюза щеше да гледа космоса в списание Космос
9
4
 
2
 
! Отговори
х преди 5 години
Кирил Десподов там ли ще е ?
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гошо мустака, приятелю, е един от най - заслужилите Българи. Вероятно има политически пристрастия, но знае, че не би му отивало да ги развява насам натам. Гошо Мустака не е Бареков или рекетьорчето. Той има ИСТИНСКИ постижения. като пича с диабет, който умря в планината.
7
11
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Учудващо е че Гошо мустака не се натресе в политиката
6
7
 
16
 
! Отговори
СДС преди 5 години
--АА ?? Че кога сме имали космонавти? - По Демокрацията ще да е било!!Да живеят Евроатлантическите ценности и НАТО- Ето вече имаме и космонавт! малко стар ама все пак ! А през комунизма нямахме НИЩО - само каруци и пилоти да пръскат син камък по лозята !!
5
1
 
21
 
! Отговори
Лицето от снимката преди 5 години
Тоз ако не беше др.Тодор Живков и Русия щеше да види космос през крив макарон.А сега голям демокрад и плюе по Русия.Братски сащ що не праща Българи в космоса бе неадерталци?
4
4
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Космонавта от Каляри ще идва ли?
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееееех,някога имахме истинска държава и наука,с която навсякъде се гордеехме,а сега...?Да са живи и здрави космонавтите!
2
7
 
47
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Достоен човек и професионалист, благодарение на когото, не се допусна трагедия, и екипажа се приземи благополучно!Всеки, който се опитва, да омаловажава ситуацията и подвига му, няма нищо общо с авиацията, знанията, скромността и достойнството на хората от този бранш, а просто е обикновен мерзавец.Бъди жив и здрав, Командире!
1
29
 
16
 
! Отговори
ined преди 5 години
Много се изложихме навремето, тоз Гошо отиде там и счупи ракетата на хората