Пороците на законите лъснаха в казуса със "Златен век"

ЗУТ у нас е създаден на принципите на тоталитарната държава
8 апр 2019 18:15, Екип на Bloomberg
11
Пороците на законите лъснаха в казуса със "Златен век"
Снимка: Pixabay

Неяснотата в законодателството е причината за прехвърлянето на отговорността между институциите по казуса със строежа на сградата „Златен век“ в столичния квартал Лозенец. Законът за устройството на територията у нас има противоречиви текстове, част от тях позволяват различно тълкуване. Това каза aрх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Bloomberg припомня, че в четвъртък миналата седмица стана ясно, че строителството на сградата „Златен век“ ще бъде преустановено след окончателното приключване на проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която констатира съществени отклонения, основателни за край на строежа.

Според госта законодателството у нас има „огромен порок“ и той е неговата философия.

„Законът за устройството на територията е създаден на принципите на тоталитарната държава – той има разрешителен характер. В нормалните държави законът има забранителен характер, т.е. ясно е какво е забранено и всичко останало по презумпция е позволено“.

Бакалова се спря и на други проблеми на родното законодателство, като изтъкна свръхрегулациите като част от тях.

„Държавата би трябвало да следва и да пази само обществения интерес. В момента обаче тя проверява всичко, дори казуси, които се уреждат с частни отношения“.

Като друг проблем на законодателството у нас гостът отбеляза липсата на различни изисквания към обема на документацията спрямо размера на бъдещото строителство.

Бакалова добави, че обявените в медиите нарушения след приключилата проверка от ДНСК , част от които са проблеми с асансьорната шахта, неукрепени изходи и неукрепено скеле, биха могли технически да бъдат отстранени сравнително бързо и строежът на "Златен век" да продължи. 

Повече по темата гледайте на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Архитектите и ромите мислят по един и същи начин. Искат да строят незаконно, където си поискат. Разрешителни не признават. Архитексти с ромски манталитет, но строят повече и повече поразии правят. Целите градове станаха на гета от техния мутробарок, а от новите им мутробарокови сгради със скрити 2-3 етажа над разрешеното, зимата падат ледени висулки върху главите на пешеходците по тротоара.
9
0
 
35
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Има голям проблем с асансьорната шахта в главата на управляващите смятам
8
1
 
37
 
! Отговори
Най-накрая и с преди 5 години
половин уста почна да се говори за "ябълката на раздора" - за оставената, най-вероятно съзнателно, липса на ясно дефинирани понятия като апартамент/ателие/мазе/таван в ЗУТ, вместо това в параграф 5 има "жилище" с любимата на адвокатите локуместа съвкупност, като по-голямата част от нея идва от Наредба 7. Както и за нашенското уникално изобретение: универсалното "гардеробо-нишо-склад", изискуемо според законодателството, но заедно с гаражите/паркоместата безкрайно недолюбвано от предприемачите.
7
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законите в България генерират корупция, те са неясни, взаимнопротиворечащи си и най-важното делегиращи огромни права на бюрократи да решават възникнали казуси напълно субективно, тоест след получаване на рушвет нещата тръгват, без рушвет потъваш. ЗУТ е типичния пример, създаден да генерира корупция, от общината до ДНСК само корупция.
6
1
 
38
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Братчед, в Африка сигурно е по-добре от тази ***. Ние сме Сомалия в Европа ... всеки си прави кой каквото иска и краде кой колкото може.
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ми в тая фирма само от герб ли имат жилища..ако е така явно са подаръци. А тоя от корупцията го намало президента ..здраво бори корипцията
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен1Продължителност на живота - 80г максимум.
3
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На държавата работата й е да управлява и следи нещата да вървят добре. Който иска анархия да бяга у африка.
2
0
 
45
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
С други думи законите се правят така, че да дават възможност за трупане на облаги разбира се съвсем "законно". Най-жалкото е, че досегашния шеф на правната комисия в дупетатника само защото знае как да целува ръка, а не защото е кадърен го изтъпаниха за министър и познайте какво правораздаване ще падне сега.
1
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50 години комунизъм 100 години лечение.