"Българско военно чудо": Месомелачката на завоя на Черна

Как България се изправи срещу армиите на Русия, Италия и Франция?
10 апр 2019 13:00, Красимир Ангелов
56

Сраженията при завоя на река Черна през Първата световна война са във фокуса на третия бонус епизод от хитовата поредица „Българско военно чудо“ на ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история". Този участък от Македонския фронт е известен като "Месомелачката",защото в епопеята, развила се от есента на 1916 г. до май 1917 г., и двете страни дават огромни жертви, а цели части се стопяват за броени дни.

Проявеният героизмът на българите при битките там не успява да предотврати загубата на войната, но в паметта на нацията Завоят на Черна остава да свети като символ на непоколебим дух.

Още по темата
Всичко започва през есента на 1915 г., когато България се включва в Първата световна война. След бързия разгром на Сърбия и на пристигналите й на помощ съглашенски войски се появява възможност противникът да бъде напълно изгонен от Балканите. Българското настъпление обаче е спряно от германското командване, което разчита на полуострова да бъдат приковани колкото се може повече съглашенски сили, вместо те да се прехвърлят на други фронтове. По думите на Стилиян Нойков: „И се започна една трескава работа по укрепяването на позициите, които очаквахме засилилият се в Солун противник да дойде и да атакува. Как тогава щеше да се тури край на войната на Балканите?“ Постепенно се оформя Солунският фронт, дълъг стотици километри, защитаван предимно от българската армия.

През лятото на 1916 г. българското главно командване узнава, че се подготвя сериозна съглашенска операция в Македония, с цел да се попречи на България да отдели войски срещу Румъния. На 17 август 1916 г българите предприемат изпреварващ удар, овладени са Лерин и Костур. Постепенно този последен за войната български опит за напредване на юг губи острота, а частите са отслабени от сраженията.

В същото време, търпящи поражения в Добруджа, румънците отчаяно искат от съглашенците да им помогнат като атакуват в Македония. В края на август 1916 г. съглашенското командване организира настъпление, хвърляйки значителни сили. След тежки боеве българската армия е принудена да се оттегли при Завоя на река Черна. Той се нарича така, тъй като реката прави широка дъга, дълга около 40 км и широка около 20. Но и тук българите веднага са атакувани от французи и сърби, докато англичаните нападат към Дойран. Планът на съглашенците е да пробият Солунския фронт, а България да бъде извадена от войната.

Позицията, защитавана от български и германски части, е мъчно защитима. В скалата могат да бъдат изкопани само плитки укрития. В дневника на 10-и Родопски полк е записано: „Какво представляваше тази „укрепената позиция“? Един ред окопи. Нито галерия, нито един заслон, нито една наблюдателница!“ Духът на българите обаче е висок, те не са губили сражение досега във войната.

В началото на октомври 1916 г. в продължение на пет дена противникът обстрелва позициите, изсипвайки хиляди снаряди. Освен че са по-малоборойни, българските батареи трябва и да пестят боеприпасите.

На шестия ден френски и сръбски части настъпват. Както пише очевидец: „Още от първите дни боевете при Черна станаха твърде ожесточени. Чувствувайки своето количествено надмощие и хипнотизирани от мисълта да възстановят своето кралство, сърбите нападаха с голямо ожесточение.“ Въпреки че бреговете на реката се покриват с трупове, пристъпите на сръбската пехота следват един след друг. Редуват се дневни и нощни атаки, без оглед на жертвите – и така повече от месец. Свидетел посочва, че „Боевете през есента на 1916 г. направиха Завоя на Черна истинска гробница за сърбите.“ Тяхната армия губи над половината си състав.

Слаби по численост, но със силна воля са защитниците на Завоя на Черна, ала и техните редици се топят. А подкрепления просто няма откъде да дойдат.

На 19 ноември 1916 г. 1-а армия, притисната от числено превъзхождащ противник и понесла огромни загуби, е принудена да изостави Битоля и да заеме нова позиция, на 5 км северно от града. А развръзката на ожесточената битка гледайте във видеото от поредицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Ако са предполагали само за каква "държава" курбан стават... Жалко за хилядите погубени млади животи!
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минало, заминало и прецакано. Жалко за истинските българи загинали в името на "светлото бъдеще".
23
19
 
9
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Българите хем били непобедими хем отстъпили.
22
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мен пра-дядо ми е загинал при Черна. Обаче никой от тия българи не се сеща да каже, че мюсюлмани ви печелихме битките, а днес ни оплювате!
21
24
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Това трябва да се учи в училищата, а не "Иванчо му стрували 10 лв обувките и 5 лв дънките ......колко му струва роклята?".........и Русия е била и ще бъде винаги с България въпреки че сме гъзодавци ! Русия ни въоръжи до зъби с оръжия от които и Турция трепереше ! Помнете и се замислете защо САЩ ни нареди да си премахнем цялата армия .....ЦЯЛАТА !
20
3
 
25
 
! Отговори
А бихте преди 5 години
Бихте ли дали живота си за Бойко и ГЕРБ, които крадат от Вас? Бихте ли защитили апартаменти им? Българина е подложен на репресии и кражби от управляващите си, които не знаят, че не са богове и няма да занесат нищо на ония свят. За какво да се бия, за коя кауза.
19
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пра пра дядо ми Димитър Андреев Идов е загинал на позиция 1212, на 17.11.1916г. на завоя на река Черна.
18
45
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Русия!
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези статии трябва да се четат от политици, но те за съжаление ги използват само за надъхване на електората, без да осъзнават какво те реално вършат.Язък че имаме някакви военни победи, които са попилени от бездарни политици.
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама как бе нали сме братушки туй онуй? Или тази пропаганда тръгва след като ни окупират 45-а?
15
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези българи отдавна ги няма.
14
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става въпрос за духа на един народ-Българският.Народ който иска да съгради силна държава.За съжаление политиците не са на ниво,със всяко следващо деситилетие този дух се унищожава.Сега сме една хленчеща,завистлива и покорна нация.
13
11
 
35
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
3-ти Март е велик ден за България. На тази дата през 1918 година, Русия капитулира пред Царство България и подписва Брест-Литовския мирен договор!!!
12
7
 
51
 
! Отговори
поручик преди 5 години
За пример ще ви дам Ататюрк! Не само че не подписва Севърския мир, ами се бори до последно и извоюва два поти по-голяма територия на Турция, от предвидената в Севър! А нашите франкофилски гъ-зове даром дадоха България на съглашенците! И получиха един френски в дирника, поставен им в Ньой! Ама френски, демократичен!
11
15
 
10
 
! Отговори
Историк преди 5 години
И едва глупост в цялата тая напудрена статия, българите не са воювали с италианци, на Солунския фронт няма италиански войски. С Италия воюват единствено австро-унгарците!
10
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прадядо ми е участвал в тази война.Помня като малък ми разказваше, как сръбски куршум му минал през шинела, но плътно по тялото му се е приплъзнал и само го е ожулил ... късмет ...сега нямаше да пиша тук ...))
9
10
 
25
 
! Отговори
дежавю преди 5 години
Чудомудо и все територии ни режат заради корумпирани псевдо-патриоти,дори и сега ни режат с 2 милиарда за 50годишни самолети,2 милиарда опрощаване дълг на Ирак,фалит на КТБ за да се нагушат политици и ченгета за наша сметка, чудо а!?
8
12
 
17
 
! Отговори
поручик преди 5 години
бъдещият патриарх Стефан - русофилска ***, Стамболийски и сбирщината БЗНС, и т.н. Дедо Фердо е трябвало да ги избеси още в началото на войната, това му е грешката!
7
26
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е попътувал по света знае, че всеки народ си мисли, че неговите герои са най-велики, родината най-прекрасна, жените най-красиви. Вместо да си седнем на г.....ъ, да се хванем в работа и да свършим нещо градивно се прехласваме по стари "победи", които са такива само от наша гледна точка. Така не се стига до никъде.
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пишат нищожествата ... докато попръцкват пред компа.... плюят прадядовците си...такива останахте!