Кулата-стрела на Нотр Дам рухна, Макрон отложи речта си

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция
Обновена: 15 апр 2019 23:00 | 15 апр 2019 21:45, Веселина Йорданова
187

Снимка: БТА

Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори.

Още по темата
Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил. На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Пожарът избухна в горната част на храма.

Полицията казва, че причините засега са неизвестни, предаде Асошиейтед прес. Жертви няма.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вече в 18 ч. по Гринуич (21 ч. българско време) и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство.

Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция от пет месеца.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч. местно време. Според първите хипотези той може да е свързан с обновлението на катедралата, което тече от юли насам.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Обновлението на катедралата започна миналия юли, допълва в. "Фигаро". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела. Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово.

Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани. По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобразяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в Нотр Дам се разрази в първия ден на Страстната седмица. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
14
 
! Отговори
V преди 5 години
боко що не прати единия спартан да полива с вода отгоре .Нали е виш пожарникарист ???Хората на него разчитаха като на една идея по вишо пожарникарско същество :)))Ето за това не трябва да има вишо пожарникарско ;)
21
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мирише на комунизъм, нашите комунисти как взривиха черквата Света Неделя. Окото им не мигна. Това е дело на някой комунист-атеист.
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е атентат!
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже и да не са мюсулманите има нещо много символично по отношение на текущите времена в това събитие.
18
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, ще го реставрират като джамия в знак на признателност към мнозинството от френското население (мюсюлмани).
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При бай Тошово време такива неща нямаше
16
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То само Айфеловата кула им остана невзривена от мюсюлманите.
15
1
 
48
 
! Отговори
мак преди 5 години
Такова съкровище, ужасно е, представям си как се чувстват французите. Има предположения, че това е умишлено, не знам, може би, но някои действат точно по празниците, за да ги почернят. Само се надявам, че ще успеят да спасят катедралата.
14
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако бяха чели една дебела книга която е книга на книгите щяха да знаят че това ще се случи. Но понеже католиците са мноооого набожни такива книги не четат, камо ли в Париж града на разв.рата и дрогата. Това е предвещание към нещо което никой не иска да се случва. Но уви света е поел към гибелта си. С такива световни управници толкова.
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали французите лека по лека ще започват да се събуждат от комата или още им трябва миролюбиви актове на толерантност от страна на най-мирната религия.
12
5
 
31
 
! Отговори
Крив макарон преди 5 години
Някоя арабела-дюнерджия-пришълец си е изхвърлила фаса небрежно докато е "реставрирал".
11
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е началото на края на християнска Франция! Като имаш 8 милиона мюсюлмани в страната не може да очакваш друго освен църквите да горят една след друга.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"причините са неизвестни"То все са неизвестни. Като при Батаклана.
9
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужасно нещо. Много лоша вечер за целия свят. Дори снимките само са шокиращи. Боже.
8
14
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Либералите сега ще я възстановят като джамия, нали така е евроатлантическо ;) !!!
7
8
 
27
 
! Отговори
V преди 5 години
Това е много символично за ЕС .Щото рухва пред знамето на ЕС . Има много символика .И макрон и ес ще рухнат така ;)
6
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как от Филипините до Египет и до Париж все християнските храмове горят.
5
5
 
13
 
! Отговори
1793 преди 5 години
"Франция гори!"Е не все още, но символично спонтанни събития подсказват, че е време за нова революция, която да разтърси еволюиралат френска боржуа.Досега бяха платонични действия с протесни разходки, но е време за реална борба. За съжаление платени клоуни само размиват потенциала на движението. Личи си, че нямат логистика и някой който да свърши мръсната работа. Протестиращите са се фокусирали върху малки неща и това им пречи да сринат "държавата" (колониалното блато).
4
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чиста случайност е, че гори най-важният християнски храм във Франция навръх католическия Великден. А фактът, че "ремонтиращите" са били от Алжир и Мароко също не е подозрително.
3
9
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Предупреждение с више , или спяща кретка на Идил...Не, сетих се-Путин е виновен!