Предложение: Задължителна застраховка за жилищата

Съседи искат да ти спират тока, ако не платиш за входа
15 апр 2019 08:10, Елка Василева
76
Предложение: Задължителна застраховка за жилищата
Снимка: архив, Булфото

Застраховката на жилищата отново да стане задължителна, както преди 1990 г. Това предлагат в предложенията си за промени в Закона за етажната собственост граждани. Исканията им са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според С.Д. е задължително да бъде създаден “застрахователен пул” за имоти, в който да бъдат застраховани както общите части, така и индивидуалните имоти срещу бедствия и аварии. За да е по джоба на всички, годишната вноска да е в размер от 1 промил от данъчната оценка на имота. При стойност на имота от 100 000 лв. годишната вноска, която ще плаща собственикът, ще е 10 лева. Така при пожар или земетресение имотите ще са защитени, разяснява идеята си гражданина, пише „Труд“.

Най-големият проблем при отношенията в етажната собственост е събиране на таксите за входа, за пореден път доказват мненията на гражданите. За да се справят с недобросъвестни съседи, се предлагат дори невъзможни варианти като този да се заплаща сумата за ремонти и текуща подръжка на общите части заедно със сметката за ток. Ако пък комшията не я плати до месец, да му се спира електричеството у дома, предлагат пострадалите от недобросъвестния съкооператори.

За да се спре хвърлянето на боклуци около входа или повреждането на паркиралите около него автомобили, при искане от страна на етажната собственост да се поставят камери около сградата от общината, за да се залавят нарушителите, искат още съседи. Според тях институцията трябва да има срок от 1 месец, за да монтира уредите.

Гражданите настояват и общините да стимулират примерните етажни собствености. В случай, че входовете и градинките около блока са поддържани изрядно, да се освобождават собствениците от местни данъци за определен период от време, предлагат комшии.

Спорове пораждат и таксите, които трябва да се плащат за деца над 6 години и за кучета. Според едни за домашните любимци трябва да се брои поне 10-кратна такса или минимум 100 лева на месец. Други са категорични, че децата цапат повече и идеята е безумна. Според трети трябва да има различни такси според теглото и големината на животните. А четвърти са категорични, че блоковете не са място за отглеждане на кучета, ако за това няма писмено съгласие от страна на всички съседи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
До Ф.С.В. преди 5 години
Би тябвало всички обитатели да са едно юридическо лице, а не само домоуправиттелят. Така е в други страни и това е задължително при купуването на апартамента. Тогава решенията се взимат от всички с някакво мнозинство. Годишните такси са задължителни по закона за тези дружества, те покриват общите части и техните застраховки. Застраховките на апартаментите са си лична работа. Само когато имаш заем към банка, банката те задължава.
26
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Какво се чудите с тези промили?/ Червено Море е най соленото на Земята- там е 64 промила соленноста- или казано ако изпарим 1 тон морска вода (1000л) ще получим 64 кг сол! Черно море е 18 промила - на устието на Дунав е 12 промила - аиде смятайте !!Ако е 1 промил увеличението - то на 1000 лв е 1 лв - на 10 000 лв е 10 лв на 100 000 лв е 100 лв !
25
0
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Някой не може да смята! Промил означава едно на хиляда, т.е. на данъчна оценка 100000 лева евентуална застрахователна премия е не 10, а 100 лева!
24
0
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
ДО 22 В БУРГАС ПРИ САНИРАНЕТО ИМАШЕ ИЗНУДВАНИЯ ОТ СТРАНА НА ДОМОУПРАВИТЕЛИ КЪМ НЕЖЕЛАЕЩИ- Явно се даде нещо на тези домоуправиители и после беше един ужас- няма работници или падат пияни от скелетата или почва да тече покрива на блока - Общо взето УЖАС! Другите хора видяха какво става и се отказаха масово от саниране - Тогава почнаха да ни говорят че трябва домоуправителя да е юридическо лице (като фирма) и така той може на собствена глава да подпише договор за саниране -КЛОПКА НА ГЕРБ!
23
14
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Подкрепям с две ръце
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека грешка има в сметките. Един промил е 0,001. Средното жилище в София струва 100х Евро, и на годишна база застрагховката ще е 200 лв, което доста променя нещата.
21
8
 
4
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 5 години
Някои закони в БГ са още по модела на съветския съюз. Затова хората се мъчат с недобросъвестни съседи и трябва да завеждат скъпи дела, за да събират от тях таксите. Това предложение злоупотребява с неразбирането на хората. Какво общо има личната застраховката и таксата на входа? Затова в 12 написах че, трябва да се направи като по света: закон по който съкооператорите регистрират общо юридическо лице и няма мърдане от такса "вход", която покрива и застраховката на общите части (като протече покрива пр.) Личните части са си лична работа- това е капитализъм, все пак!
20
0
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Доброволно пенсионно осигуряване (Втора пенсия) ама наистина е ДОБРОВОЛНО БРЕ !! АХАХАХАХАХХАХАХАХАМУТРИ НЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ- МУТРИТЕ МОГАТ САМО ДА КРАДАТ И ДА ИЗНУДВАТ СЛАБИТЕ !
19
0
 
37
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Някой се опитва да налага в обществото начини на решаване на проблеми подобни на казармените. Ако има проблем, се наказва цялата група. Нека се разправят помежду си, а старшините и офицерите - рахат. Ние обаче не живеем в казарма, а в общество, в което хората имат индивидуални права!
18
2
 
29
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Защо трябва застраховката да е задължителна.Който иска и има възможност нека си направи.Защо трябва да к.вичи че съседа му нямал.
17
0
 
33
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Обикновен фашизъм настъпва.....
16
1
 
32
 
! Отговори
ЗУЕС ЗУТ преди 5 години
Аве оправете си последните поправки, открито лобистки от 2012 г.Кирилов стана министър и почнаха дивотиите.Аман, само се чудите как да разпалвате междусъседски войни-абдикирате от задълженията си и разпалвате конфликти, децата цапали, кучетата при заварено положения им пречели.Всичко опира до първите 7 - като си фърлиш фаса в кошчета, памперса, почистиш след кучето и му забраниш да лае - къв е проблемът.Като казвам, че на БГ е обявена война от управляващите я, не ми вярвате.
15
2
 
33
 
! Отговори
После следват... преди 5 години
Задължителна застраховка "Живот", задължителна застраховка "Безработица" и задължителна застрахивка "ЧСИ"...
14
1
 
52
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Значи е по добре да съм ром- Вода Ток безплатно- Къщата в която ще живея- данъците да ги плаща умрелият собственик- като я обера цялата къща -отивам в друга-Глоби не плащам щото нямам лична карта -ама имам книжка карам кола нищо че не знам български и съм 100% инвалид щото не виждам и с двете очи и куцам с двата крака! някой път като изпия две три бири набивам който ми падне после вечерям в арестта и на сутринта ме изпращат с безплатно кафенце от Районното и ми помагат да не се спъна на стълбите
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цв. Цв. ти застрахова ли го? Че онзи с 🔨 иде.
12
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един промил от сто хиляди са сто лева,а не десет!
11
10
 
7
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 5 години
Какво турско какъв ГЕРБ? Ако хората не искат да живеят в дивашки отношения, всичко трябва да се регулира чрез закони! Това е по света без някои африканци. Навсякъде има такса, наричат я всякак, "корпоративна" примерно; тя е задължителна за сгради с повече от 2 жилища, изчислява се от общината и се оповестява при покупката. Задължителна е по закон и лесно се преследват тези които не плащат. Регистрира се "корпоративно тяло" което е юридическо лице. Само къщите нямат такова.
10
1
 
33
 
! Отговори
"КОМШОЛЪК" преди 5 години
ИДИОТЩИНА ЗА ДОИЗПРАЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ДЖОБ ЧРЕЗ "КОМШИИСКИ" ИДЕИ.БЕЗГРАНИЧНИ СА "КОМШИИСКИТЕ" ФАНТАЗИИ ЗА ПАРИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕКАК ПЪК СЕ РОДИХМЕ В ТАКАВА "КОМШИИСКА"ДЪРЖАВА И "КОМШИИ"УПРАВЛЯВАЩИ
9
0
 
40
 
! Отговори
МислЪ за БГ преди 5 години
Ако държавата няма пари, откъде да вземе:от мисиите в Афганистан,от мисии в Ирак,от вноската НАТО - близо два милиарда годишно,от вноската в ЕС - над един милиард,от златната концесия, от Софийска вода с чиста печалба СТО милиона,от субсидиите за ТЕЦ 1 и 3,от Партийните субсидии - обещаха че ще ги намалЪт,от летище софия-сто милиона печалба-ама не требе *** дават на концесия,евродепутатите при пенсиониране от ЕС да дарът сумата от 270 хиляди евро,2 милиарда от Ф16Те таквиз работи...
8
3
 
37
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Гражданина Х е герберунгел на хранилка и сега са решили (Понеже ГЕРБ освен данъци от бедните- никаква икономика не разви) да ни сложат още данъци! Ако стане земетресение и пожар -ще платят ли нещо?Вярвате ли? Какво ще построят сградата ли -Артекс ще я построи за без пари ли? Къде е фонда за фалит на банките? Какво стана с КТБ? Фонда празен и после взеха държавни пари няколко милиарда и то взеха НОВ ЗАЕМ 16 милиарда лева! Хазната е празна ВЕРВАЙТЕ МИ! Има пари само на хартия-След ГЕРБ трева не ни