Спасяват над 500 лекарски практики със законова промяна

Удължава се срокът за специалност за личните лекари
15 апр 2019 07:48, Елка Василева
11
Спасяват над 500 лекарски практики със законова промяна
Снимка: архив, Reuters

Заради опасността хиляди пациенти да останат без личен лекар, срокът, в който общопрактикуващите трябва да имат задължително специалност, ще бъде удължен за пореден път. "Министерството на здравеопазването ще предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност „Обща медицина“ от общопрактикуващите лекари", съобщиха от МЗ.

На 3 юни изтича срокът, предвиден в Закона за лечебните заведения, според който личните лекари са длъжни да имат поне една специалност - обща медицина, вътрешни или детски болести, или спешна медицина, пише „Сега“.

Срокът беше заложен преди повече от 10 години, като и преди това беше удължаван периодът, в който джипитата да придобият специалност. След 3 юни обаче регистрацията на практиките на тези, които нямат специалност или не са зачислени за специализация, ще трябва да бъде заличена, гласи законът понастоящем.

Най-актуалната справка на МЗ - от този месец, сочи, че лекарите без специалност, които няма да завършат обучението си до 3.06.2019 г., са 568. Това са общопрактикуващи със собствени практики. Отделно има и 105 джипита, които работят в групови практики и също не са придобили специалност. "Важно е да се посочи, че през месец май 2019 г. предстои държавен изпит за специализанти по „Обща медицина“, на който са допуснати за явяване 122 специализанти", допълват от МЗ.

За тази година договори със здравната каса са сключили 4204 лични лекари, сочат данните на НЗОК, т.е. ако не се допусне нов компромис, над 10% от общопрактикуващите ще трябва да спрат работа.

Броят на личните лекари и в момента е под минималните нужди на населението, определени от здравно министерство, а ако от системата отпаднат още стотици лекари, достъпът до първична извънболнична помощ на места ще е невъзможен.

От министерството припомнят, че като лични лекари могат да работят и записалите специализация, дори и още да не са я завършили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
лекар до 1 преди 5 години
След това специализирах,взех специалност,но допреди 10-на години едва преживявах.Подобрението дойде когато колегите започнах да бягат масово в чужбина,защото ту се видя,че БКП-която и днес си е на власт за медицината не прави нищо и няма и да направи.Те големците си имат Правителствена болница,военните-ВМА,полицаите МВР болница.За обикновените хора на БКП не им пука!Нашите болници са в трагично положение!Дотук бял ден не видяхме и няма и да видим.Поне децата ни не са лекари и са добре.
10
0
 
0
 
! Отговори
лекар до 1 преди 5 години
Завърших през 1989-та.Тогава имаше разпределение и БКП(твоята Майка) се опита да ме разпредели насилствено.Докопах се до министерството и им обясних,че ако ме пратят някъде насила да работя никой няма да посмее да ми е пациент,особено пък членовете на БКП!През това време родителите ми жив ме оплакаха и се ядосваха,защото бях завършил пръв по успех,поне от несемейните за оня момент!Понеже беше 1989-та имах късмет,че не ме закачаха,но и до ден днешен към членовете на БКП тая голяма неприязън!
9
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Лекарите не са мързеливи просто при тези ниски заплати < 1000лв. няма смисъл нещо да се прави! Специалистите по частните болници много често получават 5-10 пъти по 1000лв.
8
0
 
2
 
! Отговори
Tawny преди 5 години
До Активист на БКПЗагубеняк си ти. Става въпрос за Обща медицина. За 50-те си години са придобили по-значими специалности.
7
3
 
1
 
! Отговори
расате преди 5 години
До Анонимен 6Много си далеч от истината. След дипломирането си лекарите са с образователна и научна степен "магистър". За получаването на образователна и научна степен "доктор" е необходимо да имат специалност, необходимия брой публикации, част от тях в чужди списания, и защитена докторска дисертация. Всичко друго са бръщолевения по типа "една жена в МОЛ-а каза".
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички лекари са с докторска степен, затова ги наричат доктори. Учат 6 години и след това 3 години са ординатори (специализанти) и получават докторска степен по някоя специалност.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става въпрос, че трябва да придобият специалност Обща медицина, а не че нямат никаква специалност. Повечето са със специалност Педиатрия и Вътрешни болести.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е докога отстрочки ?!!
3
1
 
6
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Кой е по голям майстор, този който е завършил механитехникума или този от който си доволен и си караш колата? Този завършил стротелния техникум или този който ти направил рвмонта вкъши? Значи тези доктори практикуват от години, имат клиенти и някой решава че той вече не е доктор без специалност? Зашо му е специалност? Отделно Има други начини да ги принудиш, като им намалиш плащанията наполовина
2
2
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 5 години
За мързела съм съгласен но и доста от тях са на преклонна възраст
1
13
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Лекарите са най-мързеливото племе ! При средна възраст на джипитата над 50 години ,да нямаш специалност означава,че или си з***губеняк или мързеливец...