Глобяват партии с до 10 бона, не дали отчет пред Сметната палата

20 не са спазили изискването на закона, 2 не се вместили в срока
3
Глобяват партии с до 10 бона, не дали отчет пред Сметната палата
Снимка: архив, Ройтерс

20 партии не подадоха финансовите си отчети за 2018 г., съобщиха от Сметната палата.

От тях действащи са 8 партии: ПП "Български земеделски съюз", ПП "ВОТ-консерватори", ПП "Гражданска сила", ПП "Движение експерти за регионите", ПП "ДЕОС (Движение за европейско обединение и солидарност)", ПП "Другата България", ПП "Обединена България" и ПП "Федерация активно гражданско общество".

Останалите 12 партии, които не са подали отчети, са прекратени през 2018 г.

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че 6 от неподалите отчети партии правят това нарушение за втора поредна година: ПП "Български земеделски съюз", ПП "ВОТ-консерватори", ПП "Гражданска сила", ПП "Другата България", ПП "Обединена България" и ПП "Федерация активно гражданско общество".

Според закона Софийският градски съд постановява разпускане на политическа партия, когато не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години, като решението на съда се постановява по иск на прокурора.

Изискването за подаване на финансов отчет и списък на дарителите през годината са спазили 128 партии в срока, който изтече на 1 април.
 
Отчетите на 2 партии – ПП "Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)" и ПП "Съюз за отечеството", са подадени след законоустановения срок, но са спазени изискванията относно формата, съдържанието и начина на представяне.

Съгласно Закона за политическите партии ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чиито отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
За съкровищни бонове ли става въпрос?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амчи те ромите се отчитат само за брането на жилезу в пунктовете за скрап.