Дават 7.5 млн. на УНСС, но въпросите остават. Борисов: Паметник не ми се иска!

Горанов пък настоя, че не може ВУЗ-ът да допуска икономически грешки
Обновена: 25 апр 2019 12:04 | 25 апр 2019 11:35, Веселина Йорданова
160
Дават 7.5 млн. на УНСС, но въпросите остават. Борисов: Паметник не ми се иска!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че във вторник Министерският съвет ще гласува обещаните 7.5 млн. лева за новия корпус на УНСС.

Той обаче настоя спорещите за финансирането страни - ВУЗ-ът и финансовото министерство, да се разберат.

Още по темата
"Този строеж трябва да го довършим, за да може студентите да учат, да го оставим като паметник не ми се иска", коментира Борисов, след като лично посети строежа. Той допусна, че ще бъде критикуван, но изтъкна, че корпусът не може да остане в този вид.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че поетият ангажамент от 7.5 млн. лева е валиден, но има смущаващи обстоятелства.

Той изтъкна, че по проекта, който е съфинансиран от Брюксел, вече има наложена от Управляващия орган финансова корекция от 10%. Част от инфраструктурата пък не била добре възложена.

Икономическият университет не може да допуска икономически грешки, настоя финансовият министър.

Горанов допусна, че обещаните пари от държавата няма да са достатъчно и попита риторично, ако европейският бюджет е предпазен, кой ще предпази държавния.

По думите му тепърва ще се води дебат как ще се покрие финансовата корекция и допълнително възложената дейност. Вероятно за оборудване ще имат претенции към държавата, така че трябва прецизно да се управлява този проект, коментира Горанов.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев помоли за съдействието на държавата, като изтъкна, че новият корпус може да поеме 2 хил. студенти. Той изрази надежда за 100-ната учебна година на ВУЗ-а, която е догодина, корпусът да функционира.

В момента той е на груб строеж. "Имаме проблем, че наближава краят на сключения договор, по който ползваме 4.5 млн. безвъзмездна помощ европейски средства", обясни Статев. По думите му това е национален обект, който е необходима придобивка за студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Борисов и г-н Горанов трябва да започнат да изнасят лекции в УНСС защото явно имат повече в главата от това ректорче. Ако имаше в кабинета един човек завършил УНСС щеше да им го каже
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах наскоро по новините, че холандци направиха дарение една линейка, оборудвана с всичко необходимо за болницата в гр. Горна Оряховица. Държавата относно болни хора, линейки и медицинска техника не дава пари, но виж за ненужни разходи намира веднага....
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно дете пита баща си:Тате,какво е това висше?Отговор:Това е същото,на което през 80-те години му викахме средно.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По 900 лв. семестриална такса и нямат пари... Я една проверка!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама Борисов ли ги давам тия милиони или някой другМного е важно да се уточниАз знам как са нещата, ама за един прЕАтел питам
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова са компетентни от този "икономически" вуз чак са пред фалит.Само заради това просто трябва да се закрият, и без това местата във вузовете са повече от завършващите.За качеството да не говорим,постоянно пада и нямат никаква стойност дипломи от подобни университети.Цялото висше образование трябва да се преосмисли и да се преструктурира, не може подобни процеси да продължават до безкрай.Вместо да се раздават пари на килограм
15
2
 
38
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Завършил съм преди 15 години и тогава аулите масото стояха празни, нямаше нужда от допълнителна сграда, сега когато младите масово учат навън, откъде изникна тази нужда от нов корпус ? По мое мнение броят на университетите трябва да се занижи, както и да се премахнат един куп излишни специалности, а да се създат нови модерни такива, които да създават необходимите специалисти, а не просто хора с дипломи, които не се ползват !
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се издържат от таксите си, нали са автономни университетите.
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом става дума за строителство баце е пръв на линия, л..игите му текат като види асфалт, бетон и тухли... куче влаче диря няма, най-много се краде в и от строителството, героаджиите са експерти по темата
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се чуди човек откъде непрекъснато вади някакви милиони,като уж приеха бюджет,където всичко е разпределено по пера.Тука има нещо много гнило.За заплати,пенси,за деца с увреждания,за медицинския персонал пари не бяха предвидени,за да може да се запушват дупки на пожар.Пожарникарска работа.
11
0
 
18
 
! Отговори
Унсс преди 5 години
Нали сме свикнали,да носим съответната сума!Щомм Гечо е там,парите ще изчезнат,догодина пак ще даваме!
10
2
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Абе Борисов да не сте решили да направите студент в УНСС и убиецът на Виктория Северинчо ,че толкова нямало места за студенти. Борисов ти превърна България в страна достойна за Гинес , защото всеки завършил абитурент го правиш студент. Така ли беше при соца или 10 човека се борехме за едно място и нямахме нито зимна нито пролетна ваканция преди изпитите, защото учехме теми. Сега какво е Борисов само чакат Айшето да се подаде на портала на Вуза или филиалчето на Вуза и веднага го ***.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
главният феодал отпусна още пари, радвай се народе и ликуй! не паметник, мавзолей трябва за гениалния строител и ръководител да се издигне. после ще каним Ким на посещение и ние ще ходим там. братски народи, управлявани от братски старейшини.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
демек едни наши хора ще го построят за 10 пъти по-скъпо отколкото струва и в същото време ще използват най-евтините материали и работна ръка. ще се краде от тия пари, също както се краде от всички обществени поръчки и ремонти. просто са се събрали да се разберат кой колко процента ще вземе.
7
3
 
22
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Мутрата съвсем полудя!
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ти издигнем паметник на който ще пише:"Тук почива най-некадърния,най-крадливия и най-лъжливия м-р председател на България за всички времена".
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милионите като стотинки за Борисов, при намаляващото население и основно данъкоплатци, да не се чудим после как всички данъци и такси се вдигат и се измислят нови.Важното е да има стабилност.Който не е излязъл да протестира, той не е получил.Това не е държава, а феодално владение.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравите и около новия корпус висока ограда да вдигнете. Да не прескачат пумиярите, че току виж и те се дипломирали...
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паметник никой няма да ти прави, но надгробна плоча с радост ще ти изваям, че да има къде гербавите да ти носят цветя на задушница.
2
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите много се организираха. Сега ще се бутат ромски колиби, ще се хващат кокошкари, ще се помага на унивесритети, ще се правят снимки до магистрали. Всичко това, за да ни накарат да забравим как от години сме мачкани и крадени, за да могат да си безчинстват и да си се возят в отделни асансьори и да си правят почивни станции върху терасите. Всички са в един отбор, сега ще ни залеят с предиозборни реклами. Гласувайте за малки десни партии. Демократична България например.