Предложение: Внос на строители от трети страни заради дефицита им

Часовата надница у нас е най-ниска от цяла Европа
26 апр 2019 15:45, Елка Василева
186
Предложение: Внос на строители от трети страни заради дефицита им
Снимка: архив, Булфото

Улесняване на процедурите за наемане на строителни работници от трети страни предлагат от Камарата на строителите в България (КСБ) и по този начин да се преодолее недостигът на кадри в отрасъла.

Според председателя на камарата Илиян Терзиев недостигът им у нас е от години, защото нашите работници бягат на Запад за по-високи заплати. По думите му България е с най-ниска часова ставка от 3,16 евро в цяла Европа за строителния сектор, пише „Монитор“.

„Руснаците са с 10 евро, чехите - с 15, а в Швейцария стига и до 56 евро на час. В Румъния минималната заплата в сектора е 750 евро. За това нашите ходят в Германия, където също и има дефицит на строители, защото много се строи“, добави той.

От КСБ годишно обучават по около 5000 души. Според представителите на камарата режимът на трудовите визи продължава да се нуждае от облекчаване, а възможностите за привличане на работници са страните с българска диаспора като Северна Македония, Украйна и Молдова.

„Една от причините за ниското заплащане е и сивият сектор, от което губи и хазната. За това искахме всички строителни поръчки, а не само тези до 100 квадрата, да се изпълняват от фирми, записани в регистъра. В Германия не е възможно да извикаш техник да оправи контактите в къщи или покрива, ако не е от регистрирана фирма“, смята Терзиев.

Българските строителни предприемачи са притеснени и дали ще намерят работници за големите проекти у нас, които трябва да бъдат завършени до края на програмния период. Те се надяват бързо да започне изпълнението им, защото срокове са много кратки, а трябва да мисли и за внос на работници.

В тази връзка Благой Козарев от УС на КСБ припомни, че предстои изпълнението на 190 големи поръчки по ОП „Околна среда“ за 350 строителни обекта за над 1,2 млрд. лева. „Искаше ни се тези проекти поне преди година или шест месеца по-рано да се случат, но пак се получава струпването им в края на програмния период“, коментира Козарев. Той отбеляза, че доста от компаниите са с намалени ресурси, имали са и престой.

От строителната камара отчетоха, че вече са започнали да приемат заявления за вписване в регистъра с електронен подпис. От там очакват промените в ЗУТ за площта, разрешена за нерегистрирани фирми, да увеличи интереса за вписване на повече фирми. За момента броят им е 5205.

Освен в заплащането родното строителство е  на опашката по дигитализация. Според Любомир Качамаков председател на КСБ-София у нас системата BIM (Building Information Modelling) се ползва много малко. По думите му основно се прилага в проектирането, но не и в останалите етапи на строително-инвестиционния процес.

„Тя дава възможност инвеститорите във всеки момент да имат пълна информация за състоянието на реализация на проекта, включително и на вложените до момента средства, а не да чакат в края на месеца отчетите“, обясни той и добави, че BIM масово се използва във Великобритания, страните от Скандинавия, Холандия и бързо навлиза в Германия. Качамаков поясни, че софтуерът на системата струва между 5000 и 15 000 лв. на година, но тези разходи се възвръщат много бързо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тонката77колега, дай да ги питаме и да видим някой евроатлантик как ще се изкаже за Чернобил - дали е било СССР, Русия, или е било Украйна? И защо врякат, че Крим бил украински, а пък за украинския Чернобил мълчат като г.зове?
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаслъ-няма да се учудя ако нашата строителна/щото има и мн. други/ мафия смъкне цената на труда в гГермания на 3,16 евро. Не мое ги събори ,нищо не мое ги бъкна....
78
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Контрапредложение: Вдигане на надниците на строителите за да се елиминира дефицита им.
77
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Часовата надница у нас е най-ниска от цяла Европа"Страхотно предложение, очаквайте да идват висококвалифицирани кадри извършващи качествена дейност. Като почнат да падат сгради и съоръжения, кажете, че е божа работа.
76
13
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Бизнесът има нужда от работници, България е в подем, ГЕРБ печелят изборите!!!Агент Марвин Рексъл!ЦРУ!!!
75
0
 
24
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Горе папкат еврофондове и обществени поръчки за милиарди, това са фирмите на Валентин Златев, Домуса,Черепа,Мерепа и още пет големи тлъсти мастити строителни босове!!!Нормата на печалба е по-висока, ако се плащат ниски заплати!!!Къде отивате, селяни прости!!!???Агент Рейджи Милнър!ЦРУ!!!
74
1
 
24
 
! Отговори
Евреи Мерзки !!! преди 5 години
няма да се успокоят докато не напълнят България с цветнокожи животни и не унищожат напълно Българския народ
73
1
 
27
 
! Отговори
Бойколандия преди 5 години
Вместо да вдигнат заплатите в бранша ще внасят чужда работна ръка. Типично по Мутренско-ГЕРБерастки! Интересно ми е КОЙ ще им бачка от тези трети страни за тези мизерни пари? Те хората там не са луди, а от третия свят ние сме едни от най-зле. Най-много от Индия или някоя африканска закъсала държава да вкарат хора, ама те пък там освен колиби друго не са строили никога.
72
1
 
12
 
! Отговори
бай xой преди 5 години
До ВасилевНа какви медикаменти си друже?Да знаеш, че тези не ти действат! Вземай по-силни или ходи да ти изпишат други! Определено не те слуша главата и работата хич не е на добре!
71
13
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Аз ще гласувам за Бати Бойко и ГЕРБ, защото това са най-полезните политици за обществото, които могат да свършат работата!!!Агент Вал Брандорф!ЦРУ!!!
70
15
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Леля Меркел ви дава милиарди евра еврофондове, а Бати Бойко строи магистрали!!!Само там са заети десетки хиляди строителни работници!!!Елена Йончева строи къщички за гости!Цялата висша администрация си купува апартаменти , на зелено и червено!!!Ако трябва да строите АЕЦ Белене и газов хъб Балкан, още строителни работници!!!ГЕРБ строят и модернизират държавата, Бати Бойко е построил повече , отколкото комунистите за 45 години!!!Агент Лайъл Никълидж!ЦРУ!!!
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко опира до калпавото ни законодателство. Специално за строителството законите са съставени и приети от хора които си нямат понятие от строителство. Няма как да няма проблеми, когато калпави комисии и калпави депутати налагат калпави закони. Всякакви самозванци се пишат майстори по всичко, работят на черно и не плащат никакви данъци. А на управниците не им пука, защото са заети да "усвояват" големите пари от големите обществени поръчки.
68
1
 
31
 
! Отговори
TT преди 5 години
За 3,16 евро на час и от Бангладеш никой няма да дойде! Предлагам да повдигнем въпроса в евро парламента и да обвиним Германия че съсипва строителния ни бизнес като дава големи заплати...Лоши германци,много лоши...
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я се опитайте да внесете и Боко е изметен за 3 път.
66
2
 
12
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Пазарът има нужда от къщички за гости, и вип апартаменти, както и хотели по курортите!!!Какво ривете бе, селяни прости???Агент Уейн Карагар!ЦРУ!!!
65
2
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ВНОС НА ДЕПУТАТИ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ! !!!! Поне няма да са толкова крадливи и мързеливи! !!!!!!!!
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A BE VNESETE SI I NAROD I SMENETE IMETO NA DYRJAVATA NEMA VECHE BG
63
0
 
16
 
! Отговори
до 60 преди 5 години
Нещо не си в крак със съвремието.Това бешИ преди,когато нямаше толкова много народ на социал в западните държави.Има негодувание сред работещите,и вече пенсиите им не са с такава покупателна способност както отпреди 20 години.А народа знаем произхода му.
62
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе никой нормален човек от Украина , Македония и тнт няма да дойде задунайската губерния къде шамарите са на почит .
61
2
 
29
 
! Отговори
А бе, преди 5 години
У нас има презастрояване.Като няма кадри,строителните фирми да си изнасят бизнеса в други страни.Ето Сирия се възстановявя след войната,да отиват да строят там и да си наемат строители на място.И сирийското семейство Башур което е в строителния бизнес у нас да си го изнася в родината,там имат нужда от тях,българите не.