Разпети петък е! Постът днес е най-строг, а работата - забранена

Денят, в който Божият син Исус Христос е разпънат на кръст
26 апр 2019 07:30, Елка Василева
37
Разпети петък е! Постът днес е най-строг, а работата - забранена
Снимка: архив, Булфото

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
От НЯКОЙ-&#12930 преди 4 години
ХРИСТОС Е ДОШЪЛ ДА ПОКАЖЕ,ЧЕ СМЪРТ НЕСЪЩЕСТВУВА.СЪЩЕСТВУВА ПРЕСЪТВОРЯВАНЕТО !Всички го правиме,но малко от нас осъзнават ТОВА. Точно Това е извадено от съдържанието в Библията."И ГОСПОД СЪТВОРИ ЧОВЕКА СПОРЕД СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ"АМЕН...🙏🙏🙏🤗🤗🤗💫💫💫
28
5
 
0
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Хич нямам и намерение да се информирам за тази глупост ... Ти вземи си помисли над цялата историйка и всичките дупки в нея, модерни ми човеко :D
27
3
 
7
 
! Отговори
v преди 4 години
До БауKато се изказваш за нещо, се информирай, а не да напраскаш няколко думи ей така ни в клин ни в ръкав. Никой не ти е казал, че ти се прощават грехове, а че СЕ ПОКЛАНЯШ НА ПЛАЩЕНИЦАТА В, КОЯТО Е БИЛ УВИТ ИСУС ХРИСТОС ПРИ СНЕМАНЕТО ОТ КРЪСТА! Прощаване на грехове става ЕДИНСТВЕНО в тайнството ИЗПОВЕД. А грехове има всеки човек над 7 годишна възраст така, че ако искаш да се спасиш трябва да ти бъдат простени, чрез вяра и следване на истината - ИСУС ХРИСТОС!
26
8
 
4
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Днес исус е умрял, за да изкупи греховете ни! Само дето ... не е точно умрял... Като минеш под масата ти се опрощават греховете. Лесен и достъпен начин! Номера е да си ужасно създание цяла година и ПРАС на велиГ ден да минеш под масата. :D Обожавам огромната логика на религиите ...
25
1
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Доживях да прочета добра статия от Ел.ка Василева... Дано продължи в същия дух.
24
3
 
12
 
! Отговори
peter преди 4 години
неее напразно невернико . много хора като са разбрали милостта на Бог са започнали да вярваме в нашия спасител исус Христос спасителя на света слава на него слава и на бога които даде сина зада непогине нии един от нас амин.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горкият Христос! Напразно е пожертвал живота си...любов, вяра, истина, милост към ближния, не кради, не убивай - само думи са вече, празни думи. Разделяй и владей! Втори петък, както всяка година, го разпъват на кръста... търговците, които прогонил от храма.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторът на статията да каже в кой канон на ПЦ е напиано ,че на разпети петък ,е забранено да се работи!Аман от бабини бълнувания и поучения!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Украйна двоен Разпети Петък - и 33 години от Чернобил. Христостова възраст....
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви коментари от нездрави същества. И аз съм от атеистите, но поне не се подигравам с вярата на другите, както марксистите, либералите и извратените радетели на перверзния и двуличен ЕС.
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва се качва маса сутринта 10 яйца зазакуска
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а може би наистина Христос е българин? наковали го с куп пирони, после му изтекла кръвта, после го заровили...............ама той взел че оживял, оцелял........ей-така оцеляваме и ние!
17
10
 
18
 
! Отговори
Цецо Магията преди 4 години
Аз бачкам за двоен надник днеска.. Нема как вода и ток требе да плащат.
16
3
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До Ристу"Христос е българин, од Македонja"да де, ама от Македония ли е или от Северна Македония??
15
2
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Христос е Българин, затова юдеите го убиха вместо да убият лихваря и шпионина.
14
21
 
11
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
И днес съм айляк,ще пообиколя моловете и ще плюскам с тежки блюда. Робите нека превиват гръб като са толкова глyпави и да гласуват за недоразумението от ГЕРБ
13
12
 
11
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Христос е българин, од Македонja.
12
8
 
9
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Днес съм аляк гъ7,може да поритам,а робите да работят,като не могат да отстояват правата си
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз издрънчавам сега 2 чаши домашно винце и отивам на работа. Ей тъй профилактично ми действа.
10
2
 
13
 
! Отговори
Ицо Пз преди 4 години
Е аз защо тогава отидох на работа, ше се връщам