22% от българите - бедни, основно възрастните, самотните и ромите

Пари за книги и обувки нямат родителите на над 40% от малчуганите
Обновена: 30 апр 2019 14:58 | 30 апр 2019 14:58, Камелия Цветанова
90
22% от българите - бедни, основно възрастните, самотните и ромите
Снимка: Булфото, архив

¼ от българите една свързват двата края.

През миналата година НСИ отчита, че линията на бедност е 351.11 лв., а с по-малко пари от тези на месец са живеели над един милион и половина души или 22% от населението на страната.

Според националната статистика, ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат социалните обезщетения, семейните помощи и добавки, равнището на бедност се повишава от 22 на сто до 29.5%.

Основно в бедност живеят безработните  - 56.1% за 2018 г.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица.

Най-много работещи бедни са с начално и без образование – 66.2%.

С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за лицата с основно образование и над 4 пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е 6.2%.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с двама възрастни и едно дете (12.0%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (13.3%).

От НСИ припомнят, че от 2015 г. към основния въпросник на изследването е добавен въпрос за етническата принадлежност на лицата в отговор на нарастващата нужда от информация за домакинствата по етнически признак, включително и оценки на бедността. Анкетираните лица сами определят етническата си група, а отговорът на този въпрос е доброволен

През 2018 г. най-висок е делят на бедните сред лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 68.3%, а най-нисък - сред лицата, самоопределили се от българската.

Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (48.7%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните  - 39.2%.

По отношение на работещите лица най-висок е относителният дял на работещите бедни сред ромската етническа група - 28.6%, при 26.5% работещи бедни от турската етническа група и 25.3% сред българската етническа група.

Близо 70% от ромите с начално и без образование са бедни, докато при лицата с висше образование няма нито един беден.

Хората са най- затрудните при плащането навреме на разходите свързани с жилището (27.5%). Успоредно с това 22.6% от лицата не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден, а 19.6% от лицата не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи.

Ограничения при отоплението на жилището си имат 26.2%.

През 2018 г. 20.9% от населението живее в материални лишения.

Ограниченията на лицата, свързани със задоволяване на определени нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата принадлежност. За всички етнически групи най-висок е процентът на лицата, които имат затруднения при плащането навреме на разходите за жилището, като сред ромите това са 65.1%, за турската етническа група – 33.3%, и за българската етническа група – 24.8% от лицата, самоопределили се към съответния етнос.

Повече от половината от ромите (51.5%) не могат да си позволят, ако желаят, едноседмична почивка извън дома и около 63% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. При турската етническа група 29.4% от лицата не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи и 30.3% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Ограничения в 4 от 9 показателя имат 8.1% от българската етническа група, 17.1% от турската и 60.6% от ромския етнос.

Праез миналата година 32.8% от населението, или 2 315.2 хил. лица, са били в риск от бедност и социално изключване.

През 2018 г. 26.6% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност.

Достигнатата образователна степен и професията на родителите са важен фактор за бъдещото развитие на децата. По-високото образователно равнище дава възможност за по-широк достъп до пазара на труда и съответно до по-високо заплащане. През 2018 г. всяко седмо от десет деца (70.7%), чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност.

Приблизително 15 пъти по-малко, или 4.6% са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е пет пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

През 2018 г. децата, които живееят в материални лишения 43.5%, а за 4.4% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Приблизително една трета от децата (34.3%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината, редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации (33.5%) и екипировка за игри навън (колело, ролери, кънки - 33.8%.

За всяко едно от четири деца не може да бъде осигурено купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала) и купуването на два чифта обувки по размер в зависимост от сезона и/или за всички сезони.

През 2018 г. 40.7% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност.

От тях 15.9% са от българската етническа група, 31.6% от турската етническа група, 71.1% от ромската етническа група и 41.9% от друг етнос.

Около 23% от децата с материални лишения от българската етническа група живеят и в риск от бедност. За останалите групи относителните дялове са следните: 38.4% за децата от турската етническа група, 75.9% - от ромската етническа група, и 50.3% - от друг етнос.

През 2018 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Монтана - съответно 239 и 240 лв., а най-високата - в област София  - 513 лв.,  следвана от областите Стара Загора (403 лв.) и Варна (383 лeвa).
Най-висок е относителният дял на бедните в областите Монтана и Велико Търново - по 26.2%, Ловеч - 25.8%, и Сливен - 25.5%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Перник - 11.2%, Кюстендил и Разград - по 14.7%, и Русе - 14.9%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
заглавието на статията малко е объркано...То би трябвало да е това:-"22 процента от българите се ДОБЛИЖАВАТ по доходи към СРЕДНОТО европейско ниво"!!!Останалите 78 процента са под африканското дъно...Направете сметка:-При минимална РЗ,ОПРЕДЕЛЕНА ОТ ТИКВЕНИТЕЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА в "НС"-560 лв,часовата ставка за 24 дневен работен месец и осем часов работен ден е.....:2.92 лв/час !!!!!...ДВА ЛЕВА и 92 стотинки!!БРУТО!!!!!!!!!!........
79
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като бях ученик през 80-те родителите ми даваха 20 ст. с които можех да си купя една филия пестеливо поръсена с кашкавал.На баба ми пенсията беше 56,40 лв. Спомням си го отлично. Лятото на село понякога имаше кино в салона на затвореното вече училище. Билетът беше 60 ст. Непосилен разход за нас, понякога гледах част от екрана през един счупен прозорец.Сега хората живеят много по-добре, но никой не им казва всеки ден че са равни и благоденстващи. Това им е проблемът.
78
7
 
8
 
! Отговори
Дядо ви ТодЪр преди 5 години
"Кой не скача е червен ! Кой не скача е червен !"Помните ли !?Е,сега наскачахте ли се вече !?По мое време нямаше тоалетна хартия и демокрация.Сега има мноооого тоалетна хартия, с която да бършете зад... те на демократите - на тези,които ви учеха как да скачате, докато ви крадяхахахахаха !
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов на малко.умието на българина ли се надяваш ?За ,, твоите " десет години 600 села са останали без никакви жители !България цъфна и върза с Собственика на ГЕРБ ??!!
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалния минимум е около 600 лева и тази сума,се отнася за хора,които не живеят под наем,а ако е под наем,скача още повече
75
1
 
7
 
! Отговори
социален преди 5 години
Разни хора се изказват неподготвени.Естествено ,че трябва да се вдигнат ЯКО данъците на т.н софтуерни фирми. Т.е. на програмистите.Масово са регистрирани в Люксембург-който не вярва да провери.Така избягват плащане на данъци и понеже нямат реално производство и офисите с компютрите много лесно могат да минат за не-основен офис.Но местните АЙТИ специалисти не са обучавани в Люксембург и Швейцария-основното образование е задължително тук. И така успяват да привлекат хора с високи заплати
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 22%? 78% са бедните. Нито съм възрастен, нито съм самотен, нито съм ром и пак съм беден.
73
0
 
7
 
! Отговори
дидо преди 5 години
до 74 напълно те разбирам , но аз исках да покажа нашата телевизия какво показва :) погледни последния ми комаентар номер 73 надявам се после да ти стане ясно :)
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който се интересува нека напише на Гугъл (Minimum wage in......Denmark, Sweden, UK, Germany, France, Netherlands, Poland, Hungary .) това в скобите според интереса към която и да е ЕС държава. Ще поправя Дидо за Дания като посоча че минималната часова надница е 14.73 Евро, не 44. България за съжаление е на последно място в ЕС - резил!
71
0
 
11
 
! Отговори
дидо преди 5 години
понеже трият линковете и е против правилата, ако някой иска може да напише в гугъл търсачката , Трудът в България най-нископлатен сред страните от ЕС и ще му стане ясно , че по новините изкараха статистика в евро никъде не споменаха за лев :(
70
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соцтроловете също са бедни, непрекъснато вият по форумите.
69
0
 
3
 
! Отговори
дидо преди 5 години
до 67 пишеше в евро , провери в гугъл по новините излъчвани вчера , не се шегувам :)
68
5
 
15
 
! Отговори
Тарикат преди 5 години
За 20 години здраво бачкане не съм внесъл и стотинка осигуровки за пенсия. Само дето днес, тази вечер на 40 години ако реша мога да се пенсионирам с 1200 евро рента от търговските ми помещения под наем. А ги имам, защото не съм изхранвал с вноските си безполезна ***. Аз рискувах и май се оказах прав.
67
2
 
5
 
! Отговори
дидо преди 5 години
аз мисля , че материалът е рушвет и по нечестен начин са печелели избори , всеки реве от ГЕРБ а накрая те печелят , не че другите партий са китки , ако питате мен няма нужда от партии , трябва да си избираме президент , защото видяхме каква е файдата от партийте , всички лаят , олюват се един друг и пак бъркат на едно в кацата с мед а накрая народа седи гладен и им плаща борчовете аз от такова управление нямам никаква файда , по добре президенска държава отколкото парламентарна
66
2
 
3
 
! Отговори
Салим преди 5 години
Тия от снимката ги познавам. Пишат по цял ден коментари в сайта.
65
0
 
13
 
! Отговори
До dido преди 5 години
Не си разбрал! Статистиката е вярна, и средното заплащане си е толкова но е в левове а не в евро.Средно 5.30 лева на час. Ако това беше в евро хората нямаше да бягат със такава скорост към Терминал 2.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Материала в България е лош както казва Борисов точно този материал гласува за него.Лош материал лошо управление.
63
0
 
4
 
! Отговори
dido преди 5 години
do 65аз за парламента имах предвит , просто не се изразих достатъчно :)
62
0
 
20
 
! Отговори
dido преди 5 години
Дания 44,70 евроПолша и Унгария 9,90Латвия 9,70 евроЛитва 9,20 евроРумъния 6,50 евро България - 5,30 евро и тва беше излъчено вчера по Новапредставете си сега колко е угромна лъжа за това 5,30 на час това излиза около 1700 на месец , аз такова чудо не съм виждал , жалки управници не се оядоха а и лъжат със статистиката , това са измета на България
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мухабоико г.рберасче крадливо време е народа да те измете