Доброволци с акция: Да върнат 3 деца на бедната им майка

Те са отнети от социалните заради бедност и лоши условия в дома им
30 апр 2019 16:30, Екип на Dnes.bg
32
Доброволци с акция: Да върнат 3 деца на бедната им майка
Снимка: Facebook/Стефан Чолаков

Кърмаче на 3 месеца и две близначета – момченце и момиченце на 2 години, са отнети от своята майка в Плевенско преди месец заради лоши условия на отглеждането им, алармираха доброволци до Dnes.bg.

Семейството е от село Ленково, община Никопол и живее в къща без електричество и течаща вода.

Те никога не са имали хладилник, пералня или друг електроуред. Вече почти месец  от "Чудесата за децата" - Плевен посещават ежедневно майката и консултант по кърмене я учи как да съхрани кърмата си  и за сега успяваме. Родителите ходят на училище за родители, пишат доброволците.

В крайна сметка, благодарение на 4 майки, студенти и преподаватели от Софийския университет специалност "Социални дейности", семейството вече има ток и течаща вода. Вече имат и хладилник, креватчета за децата, дрешки и играчки. Със събрани набързо дребни средства бащата е ремонтирал и детската стая и е подготвил двора за сеитба на зеленчукова градина, с която да отглежда прехрана на децата си.

Освен това, по настояване на доброволците, той е направил и кокошарник, малък обор и клетки за зайци.

За останалите необходими електроуреди, пари и домашни животни, доброволците стартират акция, която за броени часове събира всичко, което е необходимо. Сега остава и акцията им да завърши с успех – да събере семейството отново заедно.

На 17 април в плевенския районен съд е гледано делото за взимането на дечицата, където семейството е представлявано от юрист доброволец, под напътствията на "Конфедерация за защита правата на децата". В крайна сметка на семейството е даден срок до 15 май, до който къщата да отговаря на определения минимум за отглеждането на малките деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До колкото съм запозната със ситуацията (понеже кампанията за събиране на средства беше популяризирана във ФБ)- майката имаше записан час за поставяне на спирала в Плевен и това беше едно от перата, по които се събираха средства...
27
1
 
8
 
! Отговори
закон трябва преди 4 години
Когато се стигне до етап отнемане на деца, трябва първо да се вземат мерки за прекратяване на бъдещи забременявания: спирала или вид стерилизация на двамата...нещо, което да е за доброто на вече родените деца, а и за майката също!След това, ако си искат децата и са добри хора, да им ги върнат и помогнат, както добре са направили в случая. Така се знае че, децата имат шанс. Ако не си ги искат, още по-важно е да се направи стерилизация, за да не се повтаря ситуацията.Някакъв закон трябва.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12А тая помощ си има цена и ти не можеш, да я платиш. От 48 Евро на час, остават малко над 25. От годишния бонус, режат поне 35%.Ни в България нито има такива зоалти, нито такив данъци, па годишните бонуси с... Купони за храна.Писнали ми е, средната класа да плаща за всичко.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ууу шот па и о времи баба ви и аши електроуреди. И на свещи сми спали. Ко от туй!
24
1
 
9
 
! Отговори
Всичко е похвално и преди 4 години
Благородно: но ОБЯСНЕТЕ ИМ, че няма нужда да създават ПОВЕЧЕ деца( ЯСНО, че не могат да ги гледат!) МОгат и без секс, ако мислят, че не могат да купуват предпазни средства.КОГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО мед. служители, акушерки ще ОБЯСНЯВАТ на населението" Че не можем да гледаме децата, които създават ЕЙ-ТАКА... несъзнателно..
23
2
 
9
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
Не сте прави. Бащата е получил 6 мотики дарение и ги е продал. Сега казва че мотиките били много хубаво нещо.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбсолютно те подкрепям,първо сумата трябва да се предлага на родителите,ако до 6 месеца не се справят,тогава да предлагат сумата на приемни родители.Така е най-правилно,защото приемния родител няма да го отглежда по-добре от истинския,а и част от приемните родители са роми и децата не научават български език добре,после им е трудно в училище.
21
3
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 9 По повод даренията ще се почерпят с четвърто дете.
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойкотирайте изборите,като гласувате за някоя партия,която не е нито с ГЕРБ,нито с БСП,например на Светльо Витков "Глас народен" или "Възраждане" или АБВ или някоя друга малка партия
19
1
 
13
 
! Отговори
Един от Вас преди 4 години
До АнонименЗа този, който коментира ситуацията в Австрия. За да може Австрия да си позволи подобен бюджет за подпомагане на семейства с деца са се случили поредица от събития, в следствие на които системата е въвела поредица от мерки. Говорим за две различни неща. За различен стандарт на законовата уредба и за различен стандарт в икономически план. Говорим и за воля за променя, която трябва да тръгне отгоре надолу към хората, а не отдолу нагоре към властимащите. Лоши управници, уважаеми. Лоши.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с отнемането на деца от родителите им и пращането им в приемни смейства е голям бизнес, ръководен от мафията в България.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им поставят поне едни панели и перка за ток на тия хора.И някой пчелен кошер с обучение или гъбарник,да има с какво да се занимава бащата.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!"дано,дано,дано до всяко добро същество,застане още едно",както пееше Богдана
15
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като им ги върнат пак ще е същото. Ще правят деца без да може да ги гледат, ще събират помощи и няма да работят.ВЕдинсвеният шанс на тези деца е да се осиновят от свестни хора, да ходят на училище и да живеят различен живот от родителите си.Върнете им ги, дайте им помощи и след 10-12 години малките вече ще са женени и ще раждате деца на свой ред. Неграмотни и безработни разбира се.
14
19
 
8
 
! Отговори
Хи преди 4 години
Добре дошли във фашистка българия където децата са просто стока за държавата за да живуркат едни мастити лелки-чиновници богато и пребогато!А трафик на органи ще има ли ?
13
0
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
7 Цезар ви е писал:"От Ленково съм елате след един месец и ще видите истината всичко ще продадът и ще изпият много са им помагали , но резултата е същия тия просто са *** това е !!!!!"-----------Браво за какво точно ???Че троглодитите пак са метнали някой ли!
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да познаем ли, децата са настанени в премни семейства които получават по 700 лв на дете.
11
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така се живурка във вашата европейска кочинка. Елате тук в Австрия да видите за такива семейства какви грижи полага държавата. 500 евро на дете плюс социална помощ от 1500 евро за отглеждане на деца. Осигуряват им квартира на символичен наем. Плащат им тока отоплението водата. Всичко това се поема от социалните. Къде са ви социалните иматете ли такива или те са невидими показват се само когато си взимат заплатите от по 2 000 лева. Да ви имам държавата да ви имам управниците.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво
9
3
 
14
 
! Отговори
да бе , да преди 4 години
Сетили са се че имат деца, когато са им спрели помощите и тогава са тръгнали да си ги търсят (помощите, не децата)