Всеки пети българин едва свързва двата края, 27% трудно плащат сметки

33,5% от подрастващите не могат да си позволят уроци по плуване, английски
Обновена: 1 май 2019 09:24 | 1 май 2019 07:30, Анисия Иванова
413
Всеки пети българин едва свързва двата края, 27% трудно плащат сметки
Снимка: БТА

Една четвърт от жителите на станата нямат достатъчно пари за да покрият основните си нужди. Най-голям е броят на домакинствата, които имат затруднения с плащането навреме на битовите сметки за ток, вода и парно, с вноските по кредити, както и с наема на жилището. Проблеми с плащането на тези основни разходи за дома имат 27,5% от населението, или близо 862 хил. души, обявиха от НСИ.

Всеки пети българин, или точно 20,9% от населението, живее в материални лишения. Това означава, че се ограничава при потреблението на поне четири от девет основни стоки и услуги, пресмята "Труд".

Наред с това 22,6% от хората в страната не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба през ден, а 19,6% от населението не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи като например за ремонт на колата или за подмяна на пералня или хладилник. 26,2% от домакинствата пък се ограничават при отоплението на жилището си, т.е. стоят на студено през зимата заради липса на пари за парно или дърва за огрев.

Ограниченията на хората, свързани със задоволяване на основни нужди и потребности, се различават в зависимост от етническата им принадлежност. За всички етнически групи най-висок е делът на хората, които имат затруднения при плащането навреме на разходите за жилището, като сред ромите това са 65,1% от домакинствата, за турската етническа група – 33,3%, и за българската група – 24,8%. Повече от половината от ромите (51,5%) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, а около 63% не могат да си позволят да ядат месо, пиле или риба през ден. При турската етническа група 29,4% от хората не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи, а 30,3% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба три пъти в седмицата.

В материални лишения (ограничават се в потреблението на 4 от 9 основни стоки и услуги) живеят 60,6% от ромите, 17,1% от турския етнос и 8,1% от българската етническа група.

От НСИ представят данни и за материалните лишения при децата, като изследват потреблението на 13 основни стоки и услуги, необходими за нормалния им живот. Оказва се, че 43,5% от децата са лишени поне от едно нещо, а за 4,4% от децата нито една основна потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Приблизително една трета от децата (34,3%) не могат да отидат на почивка извън дома поне една седмица в годината, като тук влизат и гостуване при роднини и приятели, организирана почивка от училището и т.н. 33,5% от децата не могат да си позволят редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, уроци по английски и др. А 33,8% са лишени от екипировка за игри навън – колело, ролери или кънки. Но още по-страшно е, че за всяко едно от четири деца не може да бъдат купени книги, подходящи за възрастта му (без учебниците), и два чифта обувки според сезона.

22% от населението на страната, или 1,55 млн. души, живеят под линията на бедност, а разполагаемият им доход е под 351,11 лв. на месец, сочат данните на НСИ за 2018 г. Линията на бедност се определя като 60% от средния медианен доход в страната. Сумата от 351 лв. е доста малка като се има предвид, че средната заплата надмина 1200 лв. Но хиляди хора работят на минимална заплата. А ако в семейството има дете, пенсионер или безработен средният доход на човек пада значително.

Спрямо предходната година линията на бедност се запазва, а бедните хора намаляват – през 2017 г. бедни бяха 23,4% от населението. Социалните помощи имат съществено значение за намаляване на бедността. Ако в доходите на домакинствата останат пенсиите, но се изключат останалите социални плащания (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност би се повишило до 29,5% от населението.

Безработните са най-застрашени да попаднат в групата на бедните. 56,1% от безработните имат доходи под линията на бедност. Но още по-страшното е, че 10,1% от работещите граждани също попадат в групата на бедните. Т.е. заплатата им е толкова ниска, че в домакинството нямат по 350 лв. на човек. Като при хората на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е над 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Образованието оказва съществено влияние върху бедността при работещите граждани. Най-висок е делът на работещите бедни с начално и без образование – 66,2%. С нарастване на образователното равнище делът на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за тези с основно и над 4 пъти за хората със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е само 6,2%.

Най-висок е делът на бедните сред домакинствата от един човек над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що така е положението..според герберастките *** никога не сме били по-добре благодарение на мъдрата политика водена от краля слънце Борисов и неговите приближени...на кого да вярвам сега...Измъчва ме въпросът защо Тръмп е вдигнал мерника на Боко и той по-силен ли е от американският президент...все пак не РЕШЕТНИКОВ И ПУТИН ,а от американската Свободна Европа тръгна началото на края на ГРОБ...
309
0
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Трябва банките да отпускат кредити за да могат хората да си плащат сметките!
308
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конграчулейшън Борисов! Ти успя!!!
307
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам стопански двор и работа колкото искаш, но желаещи само на думи. Идват едни съседи и викат - дай 200 лева за празниците, пък ще ти ги върнем. Викам им - вижте сега по цял ден сте на площада, ето тук има чували - там зад къщата има разни неща дето са за ихвърляне, събирате ги в чувалите и товарите всичко на камиона и си получавате парите. Добре, утре идваме... 5 дена ги чакам, те се оплаквали на другите, че ги карам да работят.Накрая взели от друг парите и нема да му ги въърнат.Не им се бачка
306
2
 
3
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Оплаете се сега на Папата...
305
1
 
7
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Чиста форма Геноцид....
304
2
 
10
 
! Отговори
Дуро преди 4 години
неточно е,всеки трети е истината.глад мори масово добитъка.отвсякъде.
303
6
 
4
 
! Отговори
Ех преди 4 години
А при Жан Виденов всички бяхме милионери!
302
0
 
15
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Всеки пети или поне трима от пет?
301
0
 
24
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Нямаме постоянен достъп до къща за гости.
300
3
 
27
 
! Отговори
1 преди 4 години
До тонката,***,народа е гърмян заек,не ни плаши с комунистите,защото един такъв комунист,от 10години,разпиля нацията.
299
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някой са с повече от два.
298
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може едва да свързва двата края , но има със сигурност по два недвижими имота. И живее само в единия.
297
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Ttt Защо не закръглиш бройката на работните места на 5?
296
3
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Докато останем 5 000 000 така ще бъде.Да ни е честита демОнокрацията!
295
5
 
35
 
! Отговори
Фак.т преди 4 години
Бяхме бедни но горди преди. Отчасти и духовни и образовани.Сега пак сме бедни ,ама затъпели и смачкани с елементарни духовни потребности.
294
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да 300 Ама не позна.Ти заминавай нанякъде май при Бойко за бодигард най ще ти приляга.Току виж си станал и ти премиер та да оправиш законите.Ще чакам
293
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някакви "работодатели" не могат да направят разлика между доход и заплата. 351 лева е доход, а не заплата. Примерно в едно семейство с две деца, ако родителите получават общо 1200 лева, то средния доход в това семейство е 300 лева.
292
16
 
7
 
! Отговори
!? преди 4 години
стига филми , още прреди 15 години , по строежите даваха над 800-1000 на общаците, а които бяха специализирани -фаянс, кофражисти и т.н. сгъваха по 1500 без никакъв проблем.Единственото вярно от статията е че колкото си по-про3 , толкова по малко пари ще вземеш.
291
3
 
41
 
! Отговори
sperko преди 4 години
Насълзиха ми се очите като чета коментарите тук.. Толкова разделен народ няма как да има бъдеще. Хора, стига злоба един към друг, не се мразете. Да се обединим от идеята, че живеем в една държава, и да се опитаме да я оправим. Промяната започва от теб!