Трескава подготовка за визитата на папата, Борисов първи ще го приветства

Два дена по-рано строят сцената, където ще бъде отслужена молитва за мир
Обновена: 3 май 2019 17:27 | 3 май 2019 17:22,
74

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министър-председателят Бойко Борисов ще посрещне Негово Светейшество папа Франциск на летище София на 5 май. Светият отец пристига у нас на апостолическо пътуване, което ще продължи до 7 май като ще посети градовете София и Раковски.
Още по темата

Българският премиер ще приветства с добре дошъл Негово светейшество, веднага щом стъпи на наша земя. Двамата ще проведат среща като във фокуса й ще бъдат установените отношения и диалог между България и Светия престол и желанието те да продължат да се развиват, за да може с общи усилия да се допринася за изграждането на по-хуманен свят, в защита на слабите и уязвимите, както и за отстояването на християнските ценности и норми, съобщават от правителствения пресцентър.

Мотото на апостолическото пътуване на Светия отец е "Мир на земята„, което е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. български папа – Анджело Ронкали. Това показва желанието на папа Франциск посещението му у нас да бъде под знака на мира, да поздрави и благослови всички българи, да отправи своите послания за мир и благоденствие по света от нашите земи.

"Признателни сме за избора и високата чест призивът "Мир на земята“ да бъде отправен от България - страна с хилядолетна история и традиции на мирно съжителство между различни религии, етноси и народи“, заяви българският премиер Бойко Борисов в навечерието на апостолическото пътуване на папа Франциск.

Главата на Римокатолическата църква идва по покана на държавните власти. Такава бе отправена от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му във Ватикана на 25 май 2018 г. Тогава българският премиер и Светия отец проведоха среща на четири очи, след която министър-председателят връчи официална покана на папа Франциск. В нея бе отбелязано, че в България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания.

След София папа Франциск ще посети Скопие. Апостолическото му пътуване до България и Северна Македония е 29-ото, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

В София Светия отец пристига с папска свита от 35 души, в която са включени най-висшите представители на Светия Престол, както и близо 70 журналисти от световни медии, които традиционно отразяват апостолическите пътувания на папата.

Подготовката за посещението на папа Франциск у нас кипи с пълна сила.

Първото събитие след пристигането на папа Франциск на 5 май, на което могат да присъстват граждани, ще бъде от 13 часа на пл. "Св. Александър Невски". Там, на сцена на площада, ще се проведе традиционната неделна молитва, която папата произнася.

Второто събитие, с участие на граждани, което се очаква да бъде най-масово посетено, е от 16.45 часа на пл. "Княз Александър I Батенберг". Районът на площада от снощи вече е затворен за автомобили, а днес от обяд и за пешеходци, заради сцената и други съоръжения, които се строят в близост до БНБ.Това е и единственото място, на което ще може да бъде видян папа Франциск как преминава с папамобила.

На следващия ден - 6 май, в 16.15 часа, ще бъде отслужена молитва за мир с представители на всички вероизповедания, която ще бъде на пл. "Независимост", където ще има изградена сцена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
ниманд преди 4 години
абе какво ме вълнуват папи мапи?? едно кило картофи 2 лева ,,,,,,,,, Е,Г,,А,С,И СКЪПОТИЯТА !!!!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Капутников първи ще се начупи в стойка Ге пред Папата, а той ще го богослови с жезела на мира...
44
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
.che toi nikoi I ne se e samniaval ,che shte e parvi !!! Vij na balgarski praznitsi I chestvania ..ochite nemojesh da mu vidish..no tuka shte e parvi !!! Tozi e palna otvrat !!!
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще погали ли бат Бойко та да стане 4тият папа, галил го по главата?
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАПАТА ! ПАПАТА! ПАПАТА ! ПАПАТА !... Седем писаници за папата днес ... :)Е, ми, ПАПАТА ми поникна на ПЪПА ! :)За капак, с'я па и Боко ... пръв щял да го посрещне. Ми, то май няма други желаещи да го срещат, пък и папата обича да гали тикквии ...P.S. Абе, папата не ви ли прилича на Тодор Живков? Махни му шапчицата, представи си го в обикновен костюм, и ето ти жив Тато... :)
41
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата ще бае на русофилите от бяс и уплаха !
40
2
 
16
 
! Отговори
Ицо ни преди 4 години
КРИЙТЕ ДЕЦАТА, ПЕДОФИЛИТЕ ИДАТ.
39
2
 
16
 
! Отговори
Цвента Ц преди 4 години
Щял да го посрещне Бойко, най големия ГРЕШНИК. Може ли човек който краде от хората които гладуват и мизерстват да среща папата.
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Путин е идвал 2 пъти в БГ и такава досадна и дразнеща пропаганда не е имало,освен това не излезе толкова скъпо на бг народ. От 2018 слушаме за този папа. Амн вече от него.
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАПАТА КОЛКО ПЕДОФИЛИ ВОДИ СЪС СЕБЕ СИ? ХОРА, ПАЗЕТЕ СИ ДЕЦАТА!
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тонката вече е тук, остава и Странджата да цъфне и комплектът и,диоти ще е пълен.
35
1
 
22
 
! Отговори
Байко преди 4 години
Колко папи са ме галили по главата...
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шайката и педофила срещу народа.
33
1
 
20
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Офшорният президент Роско и апартаментния специалист Цвъки Цвък, когато виждат, че некадърните гербави усилия водят до задънена улица и веднага пускат партенките за руската хибридна война към българската държава!!!Не знам само за какво ще саботират българската държава руските служби, след като са монополисти на енергийния пазар и ние играем в ЕС за руските енергийни проекти!!!???Агент Брайън Поулсън!ЦРУ!!!
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посещението на папата струва на държавата ни 800 000 лева.
31
7
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А Илияна Йотова ще се изяви ли пак с нещо?
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пред Путин, русофилската мафия не признава нито Царе, нито Папи, нито Патриарси !
29
5
 
12
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Няма лошо в това, един влиятелен световен лидер като папата, да посети България, защото това е подкрепа към усилията на целия български народ , за по-добър и справедлив живот!!!Но в този момент, всичко друго бледнее, защото скандала с къщичките за гости е в центъра на вниманието!!!И ние трябва да си изчистим нашата къщичка от крадливата корумпирана държавна шуро-баджанашка посредствена некадърна гербава администрация!!!А с нея ще си отидат и всички нейни ятаци и глашатаи!Агент Брамбахал!ЦРУ!
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 141 /ЕДИН?!/ МИЛИОН?! От най-бедната, най-болната, най-неграмотната, най-корумпираната, най-умиращата, най-престъпната страна и държава - ЕДИН МИЛИОН ЗА ТЕАТРО? Браво, управници наши, избрани от нас, да ни крадете и се перчите с нашите отгладувани и отболедувани пари...
27
3
 
16
 
! Отговори
Ади бе? преди 4 години
Заради един поп ни надуха главите с простотии!