Пенсията: "Златни години" или новата формула? Помагат мобилни екипи

Специалисти помагат кой от двата варианта ще ни донесе по-голяма сума
45
Пенсията: "Златни години" или новата формула? Помагат мобилни екипи
Снимка: Булфото

Промяната в Кодекса за социално осигуряване даде възможност до началото на 2023 г. бъдещите пенсионери да избират по коя формула да им се изчислява пенсията. Те имат право да посочват дали парите им за старини да се пресмятат чрез стария метод с трите "златни години" от преди 1997 г. или с целия доход след 2000 г. От вчера те вече могат да попълват новия образец за отпускане на пенсия.

Тези, които вече са си подали заявление за пенсиониране след 1 януари 2019 година имат на разположение шест месеца, считано от 4 май, през което време да им се направи преценка за по-благоприятен вариант.

Може да се преразгледа и вече отпусната пенсия от началото на годината и пенсионерът да пристъпи към избор на по-благоприятния вариант.

С цел подпомагане избора във всички поделения на НОИ в страната са обособени специални работни места, на които се предоставя информация само по тази тема. Освен в регионалните структури и в изнесените гишета на НОИ, консултации ще се извършват и от мобилни екипи в общинските центрове по места. Графиците за посещенията на мобилните екипи през месец май са обявени в приемната на всяко ТП на НОИ, уточниха от осигурителния институт, цитирани от "Монитор".

Консултациите се правят от служители на НОИ чрез използване на електронната услуга "Изчисляване на прогнозна пенсия". Тя вече е достъпна на сайта на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК).

Мобилни екипи на териториалните поделения на НОИ започнаха да консултират кандидатите за пенсиониране в изнесени приемни за избор на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент, съобщи директорът на ТП на НОИ - Пловдив Розалия Джинева вчера.

От Осигурителния институт обаче напомнят, че определените по този начин стойности както на индивидуалните коефициенти, така и на определените с тях размери на пенсията имат предварителен характер и могат да се различават от реалните, както поради разлики или промяна в данните, използвани при извършване на консултацията, така и поради настъпили изменения в законодателството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: НОИпенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите за пенсии са в джобовете на дебеловратите мафиот-бизнесмени-демократи, които от 30 години плащат мизерни заплати и не плащат в пълен размер дължимите осигуровки за работниците си.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионен фонд в България преди 1989 година няма и никога не е имало общ пенсионен фонд за всички, т.е. няма как да се обере пенсионния фонд преди 1989 година. Имаше едни милиарди за пенсии, които ГЕРБ ошушка при първия си мандат, заедно с милиардите за здраве и част от милиардите от фискалния резерв.Пенсионния фонд, който го има в България преди и няколко години след 1944 години, обхваща много малка част от хората и е много малък по размер. Разбира се той не е окраден, а става част от бюджета
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Пенсионният фонд беше обран до шушка от твоите хора още през 1947 г., впоследствие - през 1962 г. (поредната "смяна на парите") и после - през 1989 - 1990 г. (ЛуканКов - куфарчетата, купоните, поредната гладна и студена зима).Трольо, комуоидите няма да те направят "активен борец", с този поминък най-много да се гътнеш от мизерия и от завист.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според най-консервативни сметки България губи всяка година по 8 милаирда евра от данък корупция по високите етажи на властта които в огромната си част изчезват в офшорните зони. Затова България е най-бедната страна в Европа. На фона на това крадците от ГЕРБ са купили всички медии и подпкупват наляво и надясно за да продължават да крадат.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмата на ГЕРБ се състои от една единствена точка, първа и последна :1. Да крадем бързо, че малко ни остана.
28
1
 
2
 
! Отговори
РАША БГ НАША преди 4 години
ПОРЕДНАТА ЛЪЖА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО А ЖУРНАЛИСТИТЕ ИМ ПОМАГАТ
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От все повече хора чувам едно и също. Влагат пари в нов недвижим имот в голям град и казват "Това ми е пенсионният фонд!"Чувам това от работещи хора, които се осигуряват. Изводът е, че българинът вече не вярва на никоя институция и предпочита да задели нещо настрани, та когато остарее да има и друг източник на доходи, който да не зависи нито от държавата, нито от частните пенсионни фондове.
26
3
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До Гoшу 22, 24 и 26Ей, Сидни Ав$$тралия, чистачо на прозорци. Спри да ми пишеш от профила и си направи свой, или нямаш толкова мозък да си сложиш името?
25
5
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До СтратегАз също. Даже здравни нямам и не ми трябват :) Осигуровки за пенсия = 0 (нула). То така и така съм в четеридесетака, вече ми е късно да почвам с нула дена трудов стаж. Като получих херния, отидох в частна болница, платих си 1000 лева и ме оперираха. 400 за платно, другото за операция. Казаха ми, че ако съм бил с осигуровки щял съм да дам "само" 400 :))) То де 400, там и 1000, все нещо даваш. Иначе 600 са си 6 часа при ВИП ескорт де, така ако погледнем е загуба голяма
24
2
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Аз нищо не плащам. След 30 години, България, няма да я има;)))
23
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Масовият проблем при сегашните пенсионери е, че голяма част от трудовия им стаж е след 1989 година, години на мизерни заплати, укриване на доходи и плащане на осигуровки на минимални суми. Сега пенсиониращите се, ако са с 40 години стаж, 30 години от него са след 1989 година и 10 години преди 1989 година, като това съотношение непрекъснато се променя в полза на трудовия стаж при капитализма. Малко останаха пенсионерите на социализма. Сега почти всички са пенсионери на капитализма.
22
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Маратонките - най-хубавите маратонки, които съм имал бяха на Адидас производство в България, купени преди 1989 година. Имах 3 чифта такива маратонки, помня че поне два от тях ги купих на Витоша, до лифтената станция при хижа Алеко и струваха около 45-50 лева. Сегашните са доста по-неудобни за мен. Тогава имаше и маратонки Ромика и други, но вече не помня какви.
21
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Работещите в България малко под 100 хиляди държавни служители са най-прецаканите с това плащане на осигуровките на 100% от работодателя, а не само 60%, както е при останалите и те най-много от всички искат да си плащат своите 40% от осигуровките, както е при останалите. Не знам защо 80-те% още не са разбрали, че в това отношение държавните служители са за съжаление. Смешно звучи, че държавните служители не си плащали данъците, когато точно на тях им ги удържат на 100%, а в частния сектор укриват
20
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
В България има около 2 милиона пенсионери и всяка година техният брой намалява с по около 20 хиляди човека. Пенсионерите на снимката са от онези, които през 1989-1990 година бяха най-активни в свалянето на социализма и подрипваха и ревяха като магаррета по площадите. Тогава те са били на около 40 години.
19
4
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 25какво правите в родата си не ме брига
18
6
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 23кое ти е толкова смешно? че пишеш от панелната килия насред Бангал0р Индия ли? или че си развил Стокхоумския синдром след дълги години в к'февата зона?
17
6
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До до 17а тук сега е зима и не става за гмуркане, ама лятото е невероятно, знам такива места които няма никакви туристи и са униклни.
16
4
 
27
 
! Отговори
дискриминация преди 4 години
Никога няма да има нормални пенсии за хората докато продължава държавните служители,воини,полицай,прокурори,чиновници над 150 000,не започнат да си плащат данъците и осигуровките в НОИ,сега техните привилегии и пенсии се плащат от парите на народа.....
15
3
 
18
 
! Отговори
Алов преди 4 години
Като изключим,че пенсионерите в бг страдат от хронична липса на пари. Често ли е според вас пример:Работил съм 3 години на хубава работа като началник и са ме осигурявали на максималния осигурителен доход, т.е. тавана, а през целия си живот съм бил взимал пари под масата и съм бил на минимален, посочвам тези 3 години и имам 900лв пенсия. Това не е ли пак кражба от държавата ? Да гората преди 40-та са били с по 120 лева заплата и сга тябва да вземат 30 лв пенсия,но другите?
14
2
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
Браво, радвам се за теб. И тук в Сиатъл имаме море, но е студено и не става за плаж.Само за риболов.