Онлайн шум: Детската полиция ни пази... В приказка за 3 клас!

В читанка се появи приказката "Новият закон" от Кристине Ньостлингер
Обновена: 16 май 2019 14:15 | 16 май 2019 13:45, Екип на Dnes.bg
212

Снимка: Facebook

Социалната мрежа отново е като разбунен кошер. От вчера във Facebook се разпространява приказката "Новият закон" от Кристине Ньостлингер, публикувана в Читанка за 3 клас, издание на "Анубис", в която се разказва за създаването на детска полиция. Авторският колектив е С. Здравкова, Т. Власева, Ю. Спиридонова, В. Славова.

След вчерашното категорично заявление на премиера Бойко Борисов, че Стратегия за детето няма и проектът тепърва ще се консултира в широк кръг, в учебниците се оказа, че вече има текстове, съставени по нейните предписания.

Снимките, които се споделят в мрежата, са качени от разтревожени родители, чиито деца изучавали приказката в училище.

Главните герои в нея са добър, ревящ цар, към когото се обръщат с "шефе" или "папа" и деца, за които той иска да изготви закон за защита. А новият закон постановява: "Възрастните не бива вече да бият децата и да им се карат. Забранява се също да им се подиграват и да ги оставят сами, да ги ръчкат за щяло и нещяло и да не ги вземат насериозно.“

Но тъй като никой не спазвал закона, царят създал "Тайна полиция", която да следи за него. И всички възрастни вече трябвало да спазват закона, защото преоблечени доброволци плъзнали навсякъде и слухтели… и донасяли.

И за "хепи енд" - всички възрастни се научили доброволно, без принуда да спазват закона, станали любезни с децата и "хората заживели задружно и щастливо".

Според пост на писателката ни Никол Данева във Facebook, Кристине Ньостлингер (1936-2018) е австрийски автор, а текстът в оригинал е взет оттук: Ein neues Gesetz. In: Christine Nöstlinger, Jutta Bauer: Ein und Alles. Ein Jahresbuch mit Geschichten, Bildern, Texten, Sprüchen, Märchen und einem Tagebuch-Roman. Beltz & Gelberg, Weinheim 1992. S. 111.

"В методичните указания как да се работи с приказката, е казано, че независимо дали Конвенцията за правата на детето е ратифицирана или не, това малко се отразявало на конкретните преживявания на децата в тяхното ежедневие. И съответно ролята на учителя е да доведе до съзнанието им, че и те имат права, че има хора, към които могат да се обърнат.

На пръв прочит всичко това (за правата на децата) звучи добре. Пред нас обаче стои въпросът КОИ трябва да бъдат тези хора. И какви точно цели ще преследват. Или всичко пак ще опре до пари, превеждани от чужбина (вижте им сайтовете и откъде им идва финансирането)", пише в поста си българската писателка.

А коментарите в мрежата изобилстват от възмущение, гняв, недоумение...

"Текстът е пълна гавра! Нито езикът на който е написан, нито съдържанието могат да обогатят с нещо детето. Жалко е какви гнусни и плоски думи се използват, а за словореда и правописа дори не е необходимо да се споменава. Толкова ли нямаше с какво да обогатят любопитния детски ум, та с тази помия отрано го пълнят!!! Отвратена съм!!!!!"

"Читанка за трети клас. Това е дъното! Крайно време е да има допитване до родителите на кое издателство да бъдат учебниците, след като Законът допуска такъв избор! Погледнете за какъв изказ става дума, за какво опростачване .... При толкова богато народно творчество, при толкова прекрасни автори и произведения, децата ни да изучават такъв боклук, е недопустимо! Изцяло тенденциозен текст, видимо от километри..., толкова долнопробно за четене! А въпросите към текста ги е мислил някой още по-голям умник...."

Dnes.bg се свърза с издателство "Анубис" за повече информация. Обясниха ни, че: "Читанката е далече от телефона и ще трябва време да се провери". Но ни обещаха да се обадят допълнително. Редакцията ни изпрати и запитване до МОН с въпроси кой е одобрил учебника и неговото съдържание, и с какви аргументи.

 


212
Още от Общество
Сметката: Едни 116 лв. ни остават средно на месец след харчовете
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 дни
Намерете емейла от сайта на тия *** и им пратете благопожеланията си!
188
1
 
4
 
! Отговори
Вън от ЕС!!! преди 2 дни
Незабавна кандидатура за присъединяване към ОАЕ!!!
187
2
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 2 дни
Ако нещата продължават така, най добре е Булекзит от джендърския ЕС. Джендър ещидеологията се насажда за да се унищожи ВС!
186
0
 
10
 
! Отговори
честни пари преди 2 дни
И някой е платил на тия хора за тая гавра......
185
1
 
14
 
! Отговори
Някой преди 2 дни
Кудкудякайте колкото искате,ревете,тръшкайте се,шествия правете ,Стратегия за детето ще има и много други неща ще има,резултатите са налице!За да затриеш съвсем една държава,един народ,вземи децата и започни от тях!Разкарай родителите като основа на семейството, за да немогат да се бъркат и моделирай децата им както искаш!Децата ще бъдат на държавата, а родителите само ще ги произвеждат!След известен брой поколения и на самите родители няма да им дреме, че имат деца,защото така ще бъдат научени.
184
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Отвратен съм от такава " приказка"! Децата трябва да обичат и уважават родителите си, децата трябва да уважвават възрастните хора!


Не ми харесва и отношението на децата ( в приказката) и към най- високопоставения човек над всички- владетелят, който е и цар! Към Царя не се обръщаме с обръщението " Бате", " Папа", " чичко", "шефе" и други нелепи и грозни обръщения! Към Царската Личност се обръщаме с " Ваше Величество"

С други думи отвратителна немска " приказка, учаща на непочтеност и зло
183
0
 
21
 
! Отговори
ай стига преди 2 дни
Няма ли Андерсен за вас- приказките на няколко поколения!?????
182
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Педерастия: определение - възрастен мъж който практикува сексуални действия с млади момчета ( деца) . Тук сте назад с цивилизацията в САЩ , Британия и други педео развити цивилизации в учебниците има приказки за двамата татковци..Освен това там педофилията е сексуална ориентация.
181
1
 
14
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 2 дни
Подготвят Ба Ганя за Новия световен ред-Да го чипират като теле! Звяра живее в парламента и оттам ще ви дава насоки какво да правите!Всички трябва да сме халал и кашер за хекатомбата която ни я приготвят.Така са казали ДъорД ШороШ и илюминатите.Точка!
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 176

Какво е минд контрол?
179
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Приемното семейство може да бъде от трансджендъри - по закон им е позволено. Представете си . Двама психично болни да им се дават заплати, за да се бъдат новото семейство на детото ви. Ценности и цивилизацията се развива, педерастите стават гейове, *** роми а останалите сме насилници за горепосочените. Содом и Гомор пасти да ядат.
178
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Значи ако не му купя каквото иска или да прави каквото си иска звъни в полицията и го пращат в приемно семейство... Много умно.
177
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Училищата средства за mind control , за 12 години затвор, където времето ти бива отнето, духът погазен, постоянно ти се нарежда кога,какво, как да правиш.... Затворете тия скотобойни.
176
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Училищата са заведения за промиване на мозъци, където децата биват учени на подчинение, колективност, бездуховност и анти креативност. Всеки който не се подчинява бива наказан. Всеки който иска да бъде креативен, индивидуалист бива погазен . Училището възпитава роби - нищо повече.
175
29
 
4
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 3 дни
ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧАТАТ МАЛКИ, ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПОЗВОЛЯВАТ ДА СА МАЛТРЕТИРАНИ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е НА РОДИТЕЛИТЕ-САДИСТИ ДЕЦАТА ДА БЪДАТ ОТНЕМАНИ!
174
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Политиците ги е страх от НПОтата, докато политиците слушкат и им играят по свирката, НПОтата тихичко мътят водата. Ако някой политик реши да защити националните интереси, за сметка на други, чрез НПОтата му му организират "мейданче". Тази работа няма да бъде свършена от политиците лично народа трябва да смачка главата на змията!
173
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен

Като в 1984 на Оруел
172
2
 
23
 
! Отговори
ddd преди 3 дни
Стигнаха дъното!
Чашата преля!
Мерзавци!
Народеееееееееее!
Събуждай се!!!!!!!!!!!!
171
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вън всички неправителствени от БГ !!!!!!!! Крайно време е да строшим главата на змията!
170
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
като гледам коментарите, май най-накрая се пропудихме от тежкия сън...досега хората, които бяха против стратегията бяха истерични, злонамерени, глупави, вярващи в конспирации. Сега най-сетне май започваме да осъзнаваме какво ще ни се стовари на главите...това е преди да въведат задължителното сексуално образование (заложено в стратегията), нищо, че уж не са я приели. Къде е Б.Б. сега? Нали казваше, че всичко било спряно?