Над 400 души под ножа на НАП: Доходи нямат, харчат щедро!

Често в обясненията фигурират приятели и любовници
17 май 2019 09:00, Александър Попов
93
Над 400 души под ножа на НАП: Доходи нямат, харчат щедро!
Снимка: Булфото, архив

НАП ще провери над 400 души, които имат сериозни разходи, а в същото време при данъчните да има данни за техните доходи.

Всеки, придобил стоки за над 30 хил. лв., които не фигурират като получатели на доходи в техните системи и които не са платили и лев данък през 2018 г., ще трябва да дават обяснения пред инспекторите.

"В тези проверки често се оказва, че приятели и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна вина, не приемат, че някой е разбойник до доказване на противното. Но в момента има видима диспропорция - нула лева доход и висок разход, който трябва да се обясни", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от "24 часа".

Доста често след това се назначава ревизия, при която се търсят и доказват доходи и разходи за 5 години назад.

В "черния списък" за проверка влизат още политици и техните половинки, повечето от които станаха публично известни около т.нар. Апартаментгейт.

Искането те да бъдат проверени дошло от КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Според запознати списъкът съдържа 50 имена, сред които освен министри, зам.-министри, настоящи и бивши депутати има кметове, общински съветници и дори общински чиновници.

Проверките покрай разкритията обаче ще са поне двойно повече, тъй като ще се отнасят до доходите и разходите и на половинките и непълнолетните деца на политиците, от списъка, обясниха техниката инспектори.

НАП е поискала да се ускори събирането на информация от колегите си в чужбина за скъпи придобивки, главно имоти в чужбина, както и за открити банкови сметки от проверяваните. От 2017 г. българските данъчни са част от автоматичния обмен на данни с държавите от ОИСР и с още 30 юрисдикции, основно офшорни зони.

На проверка ще бъдат подложени и собственици на къщи за гости, построени със средства по селската програма, около които също възникна скандал.

За всички от набелязаните за проверка лица вече е поискана информация и за техните пътувания в чужбина- от митници, летищни власти, хотели, компании за наемане на автомобили и др. Причината за това е, че честите частни пътувания в чужбина са един от критериите, по които всеки бива оценяван като рисков.

Сигнал за повишено внимание от страна на инспекторите е и деклариране на големи заеми, особено от близки и приятели зад граница, защото много често тези пари служат като алиби за харчове, които превишават доходите.

Данъчни инспектори ще дойдат "на гости" при фирми, обявили, че са на загуба, но техните собственици декларират високи доходи.

Според законите у нас всеки български гражданин е длъжен да декларира притежавана от него недвижима собственост, като посочи държавата, адреса, вида и датата на придобиване на имота. Ако получава доходи от него, също е длъжен да ги обяви. Всеки облагаем доход от чужбина също трябва да бъде деклариран пред българските данъчни власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото разследваха купувачите на евтини апартаменти, толкова ще разследват и политици за укриване на доходи. Резултатът от проверката го знаем- няма данни за престъпление. И при офшорките ще заметат всичко- няма данни за престъпление.
40
1
 
20
 
! Отговори
Корадо Катани преди 4 години
Държавата е най-голямата мафия!
39
0
 
13
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Е, и? Като ги уличим, после какво?
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да има нито един миропомазан, обвинен в укриване на доходи. Гарантирано! Най- много да глобят или уволнят някой селски кмет.Ударът ще е върху обикновените хора.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предизборно трябва нещо да се говори по телевизиите и да се симулира дейност, след изборно проверките не откриват разминавания, или откриват разминавания при избрани лица, често опоненти на властта. къде спаха 10 години гербавите с тия проверки? ако искаха можеха много отдавна да са решили проблема с корупцията. хвърлят прах в очите на избирателите, не се лъжете за пореден път.
36
0
 
27
 
! Отговори
Ама започнете от вас преди 4 години
Проверката да започне първо от данъяните инспектори. Познавам данъчен инспектор, който си купи амартамент в центъра на София и го изплати за 10, нова кола, ходи на почивка с цялото семейство по чужбина и в България си харчи без свян, Затова първо си проверете вашите хора, а после и външни лица.
35
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Слушали сме ги тия приказки и преди. НО ТОВА ЩЕ ЗАСЕГНЕЛИ АПАРТАМЕНТЧИЦИТЕ, ТЕРСАДЖИИТЕ И КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ? ПРЕДИЗБОРНИ ЛЪЖИ ЗА НАИВНИ ГЕРБЕРСКИ СЕКТАНТИ !!!
34
5
 
8
 
! Отговори
БКП преди 4 години
да се забранят програмистоите.Всички трябва да са текезесари.
33
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Мафиоти маскирани като бизнесмени, действат из цяла България.Мутренска територия !Вие чЕкайте да се оправи положението ... може и да дочЕкате ...
32
0
 
14
 
! Отговори
до 28 от Програмиста преди 4 години
Не съм зализан - отдавна оплешивях. Нямам и брада - бръсна се, не съм горянин. Не мисля и че всички могат да станат програмисти - знам го, защото виждам какви недоразумения се опитват. От лекарите, които познавам, повечето вадят не по зле и от мен. По коментарите на земеделците се вижда, че и те не са зле. Разликата е, че аз не псувам и не завиждам когато, някой се справя по-добре от мен.
31
0
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
тва звучи като розови обещания на политик популист в предизборна кампаниявсички знаем че реалността е друга и недосегаемите ще си останат такивапърво 400 е много малък номер чудно от къде и кой го измисливторо едва ли измежду тях има политици трето поредния прах в очите на народа за симулиране на действия
30
2
 
4
 
! Отговори
до Програмист преди 4 години
Какво очакваш от *** и мързели?!? Щом драскането по форуми ги кара да им става, остави ги да си хранят. Дреме ти...
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още първото изречение е неграмотно нсписано. Направо си патентовайте простотията.
28
0
 
4
 
! Отговори
ако са ги правили преди 4 години
като машините за е-винетки бюлетината ще излиза на смесица от латиница и шльокавица и само напълно неграмотни и платени избиратели, които могат да запомнят само номер, който да натиснат ще могат да гласуват правилно иначе всеки посегнал да прочете име ще обърка и ще даде глас за кандидат, за който дори не е чувал.
27
0
 
16
 
! Отговори
Ui преди 4 години
Само 400? Хиляди са и нямат хващане. Щото все още сме корумпирани и всеки има негов човек някъде в някое звено.
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До програмисттипичен зализан програмист (сигурно и сресана брадичка си имаш) дето се мисли за голямата работа. Мислиш ли че всички могат да станат програмисти? Тогава кой ще те лекува , ще оре нивата , ще ти учи децата?Решението е в по-големи данъци за програмистите.
25
19
 
7
 
! Отговори
програмист преди 4 години
Имаме пари, надуваме се. Изкарайте си и вие, като сте такива големи разбирачи. Аман от комплексари!
24
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да ви обясня. Вече цели десет години се намираме под герберска тирания. Аз на тирани не плащам нито лев данъци.
23
0
 
26
 
! Отговори
читател преди 4 години
Преди няколко години, в Германия, само като съобщиха, че ще проверят недекларирани сметки в Швейцария, с неплатени данъци, и моментално влезнаха в хазната няколко милиарда. Защото там знаят, каже ли се проверка - няма спасение,всичко светва. Впрочем, всички сметки където и да са, могат да се идентифицират и после ....!!!???ако има желание.
22
0
 
26
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
САМО 400 ???