Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

17733 гледания   |  Още видео
В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
6
 
4
 
! Отговори
А сега истината: преди 10 месеца
1916 след години пазарлъци Румъния влиза във войната след като Антантата и обещава да и дадат Добруджа и Трансилвания.

пруския евреин от клана Кобурготски - Фердинанд, след като западните му господари му щракват с пръсти (да ви напонмя поведението не режима на Тиквоча ?) ни хвърля във войната

резултатите днес ги знаем много добре - Добруджа чак то Варна става Румънска а Ръмънската Армия стига на 60 км от София
За България остава само горчивината на 2-рата национална катастрофа и срама от пора
161
5
 
4
 
! Отговори
до 160 преди 10 месеца
Слез от зиданата печка.... и кeф ти Сибир...кeф ти Северна Корея .... кеф ти Куба...или Венецуела....все "райски кътчета" ... дреме му на запада за вас русофилите... трябва да ви го нанасят в паспортите, че да не мърсите света
160
5
 
6
 
! Отговори
Нагли еврейски лъжи преди 10 месеца
До Анонимен
"Всъщност, благодарение на Фердинанд и Борис, война на наша територия НЕ Е ИМАЛО, докато комшиите са били стъпкани на харман."

клана на пруските евреи - Кобурготски ни докарват 2 национални катастрофи !!!
и тогава и сега запада ни използва като роби и пушечно месо !

Запада ВИНАГИ е бил и ще бъде жаклет враг на България !
погледнете сега България - страпна мизерия и разруша след 30 години слугинаж на западните гадове !!!
159
5
 
6
 
! Отговори
до 157 преди 10 месеца
Вие русофилите ... и майките си бихте продали ако СеСиСЕРЕ поиска.
Добре са го написали в статията - комундетата променяте историята - сакън да не засегнете пияните блядoвe.
Не знам кое е по-срамно от такива като вас!
Не мога да се сетя!
158
3
 
4
 
! Отговори
Не се Връзвай преди 10 месеца
До Анонимен

на лъжите на еврейските тролове - не е ли ясно че тази пошла лъжа има за цел да покаже как Българите са били врагове на Русия и следователно и сега да не се противим когато евреите ни пратят срещу братята славяни за да ни изколят
157
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИМА САМО -265 ОРЕНБУРГСКИ ПЕХОТЕН ПОЛК ! НИКАКВА ДРУЖИНА ,С ТОЗИ НОМЕР НЯМА !.. ....ПЛЕНЕНО Е ЗНАМЕТО НА 2 ДОБРОВОЛЧЕСКА ДРУЖИНА ОТ СЪЩИЯТ ПОЛК . ЧИСЛЕНОСТ НА ЕДНА ДРУЖИНА Е 200-220 ДО 25О ДОБРОВОЛЦИ .Тогава е имало побратимяване на руси и българи ,прекратяване на огъня и братоубииството .И когато казаците се подготвяли да посрещат българите за побратимяване ,са били нападнати от български конници . ТОВА Е! И не са убити 400 .. а около 50-60 пешаци . Докато русите се окопитят и отвърнат.
156
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само след два месеца битки през Балканската война българската армия победоносно стига Чаталджа,която е съвсем близо до Истанбул.Турците предлагат мир и България да вземе всички земи до линията Мидия-Енос.Това включва Цялото Беломорие и Странджа,почти до Истанбул.Площ на България-около 170км2.Всички Велики сили ни молят да приемем и войната да свърши.Това е звезден момент, на България се възхищава светът.Вместо да приеме,Фердинанд заповядва атака на Истанбул.Оттогава насетне всичко се обръща
155
8
 
6
 
! Отговори
Лайняната кочина преди 10 месеца
Рассия е вековен враг на Българите!
154
1
 
2
 
! Отговори
Ла-5 преди 10 месеца
До 149! Николай Скоморохов -,,Боем живет истребитель"! Чети!
153
1
 
8
 
! Отговори
Балагаянов преди 10 месеца
До пенко, Значение имат само бойните знамена, пленени в бой. Все пак, руснаците са знаели, кои бойни знамена да "пльоснат" на Червения площад. Така, че не пишете глупости.
152
23
 
4
 
! Отговори
пенко преди 10 месеца
ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 1944ГОД. РУСКИТЕ ВОЙСКИ МОЖЕХА ДА СЪБЕРАТ ВСИЧКИ АРМЕЙСКИ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА -ПЛЮС ПЛЕНЕНИТЕ ОТ АРМИЯТА НИ ВЪВ ВОЙНИТЕ И ДА ГИ ПЛЬОКНАТ НА "ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД " !!! НО " БРАТ -БРАТА НЕ ХРАНИ ...АЛА ТЕЖКОМУ ,КОЙТО ГО НЯМА " !!!!!!!!!!!!
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След приемането от Съветското правителството на Декрета за мира, руските войници на Солунския фронт настояват за незабавното им връщане в Русия. Въпреки това френското командване заявява, че Декретът не се отнася за руските войски в чужбина. До края на февруари 1918 г. двете руски бригади били разделени в три групи: военни доброволци, изпратени във Франция, работници изпълняващи спомагателни работи и на лица, изискващи незабавно им връщане в Русия (последните са били изпратени в Северна Африка).
150
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре.
Просия си е плела нейната кошница, така както Германия и Австрия тяхната.

Но тогава Просия с нищо не е по-добра от другите и с нищо не сме им длъжни.

Така че България ще продължи да си гони собствения интерес, а той е - по-далече от азиатските барбари.

Всъщност, благодарение на Фердинанд и Борис, война на наша територия НЕ Е ИМАЛО, докато комшиите са били стъпкани на харман.
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ла-5
Ти си долен лъжец.
148
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви интереси защитавала Русия на Балканите - А какви интереси е защитавала Германия на Балканите, какви интереси са защитавали Франция и Англия на Балканите? По какъв начин вие искате да ни манипулирате,че ПСВ е война между Русия и България, когато това е война между Антантата и Централните сили?
147
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да бе. Само, че някои неща се четат в книгите, не в интернет. Че е било грешка влизането на страната на Централните сили е ясно. Но сега е ясно. Че Фердинад и определени български политици са били подкупени също. Но това не отменя фактът, че войната за нас нямаше да свърши с Галиполи. Най-верочтно щяхме да бъдем окупирани от германците които са били на западната ни граница. И накрая щяхме да получим само Одринско, където вече не е имало българи. Трябвало е да си пазим неутралитета
146
10
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
И през Първата, и през Втората война, България е окупирала само териториите, очертани в Сан Стефано.

Ако Просия ни беше приятел и освободител, нямаше НИКАКВА причина да излиза срещу нас.

Защо се получава това противоречие?
Защото на практика Просия е извечен и първостепенен геополитически враг на Българската държава.
Така противоречието се превръща в желязна логика.
145
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вместо да ви образовам, имате търсачка предполагам, вижте как през 1915 г. в дипломацията се е появил терминът ,,Българското лято"! И защо в турския ГЩ ебило пълно униние и как са се радвали, когато България се включила на тяхна страна! Защо Фердинанд получава пенсия в Германия чак до края си!
144
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На страната на Антантата България щеше да изяде още веднъж същите л айна, като през Междусъюзническата.

Ние да изнесем на гърба си войната с Турция, а после да ни кажат едно “мерси”, че и да си чопнат още малко земя, както сме отслабени, а те не са воювали с никого.

В политиката мирал няма.
Всеки по-силен съсед ще те изяде или най малко нахапе.
143
1
 
13
 
! Отговори
до 135 преди 10 месеца
Защото са ни обещавали твърдо само Одринска Тракия, която е била обезбългарена вече 1913. За Безспорната зона в Македония(не цялата) е било може би. Сърбите не са били съгласни. Нищо за частта от Македония и беломорието в гръцко владение. Нищо за Южна Добруджа. Изобщо не е трябвало да влизаме във войната. Евентуално накрая като гърците, когато всичко е било ясно.

Спонсорирани публикации