Няма спор: България даде писменост на милиони

Трябва да отстояваме заслугите си, обяви проф. Матанов
Обновена: 24 май 2019 21:38 | 24 май 2019 21:36, Красимир Ангелов
65

През празничния 24 май се проведоха празнични шествия в цялата страна. Хиляди хора отдадоха почит към тези, които проправиха пътя на знанието - Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Буквите ни се използват от още 300 милиона души по света и ги има в 70 езика.

Още по темата
Историкът проф. Христо Матанов каза в студиото на "Денят ON AIR", че няма съмнения в това, че България е дала писмеността, въпреки че има различни претенции към това.

"Трябва да свикнем с мисълта, че към всяко достижение има хора или общества с претенции. Ние трябва да свикнем да живеем в конкурентна среда. Това е жестока борба под слънцето", отбеляза проф. Матанов.

Историкът беше категоричен, че българският народ има огромна заслуга за света, но трябва да отстояваме това. Проф. Христо Матанов обясни, че основната заслуга на Светите братя Кирил и Методий е, че са превърнали славянския език в литургичен - език, на който може да се служи, което пък го превръща в литературен и книжовен.

Проф. Матанов добави също, че създаването на азбуката е само техническото средство за това.

"Някои от учениците на Кирил и Методий променят Глаголицата, защото тя не е бързописна азбука", обясни историкът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
11
 
! Отговори
123321 преди 4 години
Глаголицата, която е излязла от употреба, е създадена от Кирил и Методий. Кирилицата, която се употребява не само в България, е дело на българина Климент Охридски. Трябва на това да наблягаме на 24 май, а не на Кирил и Методий. Писмеността, която се е наложила и която е останала да се употребява, е дело на Климент.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде вече станаха и българи Кирил и Методий .Горките ,ако знаеха как ще ги наричат след 1000г щяха сами да се удавят в Черно море на път за Херсон .Македонците поне са симпатичния глупостите си ,ама нашите са болни мозъци .Не българи ,освен Ицо Стоичков нямаме нищо за пред света .
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние сме дали нещо на света ...Христо Стоичков ,той поне си е наш .
13
3
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ГРЪЦКАТА АЗБУКА Е ВЗЕТА ОТ БРАТСКАТА ИМ ЕТИОПИЯ(РОДИНАТА НА ГЪРЦИТЕ) И ПО СКОРО ОТ ЕТИОПСКАТА АЗБУКА НАРЕЧЕНА АМХАРА КАКТО И ПРАВОСЛАВНАТА РЕЛИГИЯ НА ГЪРЦИТЕ СА Я ВЗЕЛИ ОТ ПРАРОДИНАТА СИ ЕТИОПИЯ(ПОНЕЖЕ ЕТИОПИЯ Е ВТОРАТА ПРАВОСЛАВНА СТРАНА В СВЕТА СЛЕД ГРУЗИЯ)
12
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я не обиждай ,щом нямаш аргументи си замълчи щото съм подготвен доста по темата.И тъй отговорете драги професори как така се гордеем с дело на една империя ,която ни е затрила държавата.Вие нормални ли сте ?И изобщо държава ли е било или племе за експерименти на голямата империя ?
11
4
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ПЪРВО ЧИСТОКРЪВНИТЕ ГЪРЦИ ИДВАТ ОТ ЕТИОПИЯ(АФРИКА) И СА ПОДОБИЯ НА РОМЕЛУ ЛУКАКУ!! ВТОРО ВИЗАНТИЙЦИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ГЪРЦИТЕ ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ В ВИЗАНТИЯ ЖИВЕЯТ НАЙ РАЗЛИЧНИ НАРОДИ КАТО:АРМЕНЦИ,ГРУЗИНЦИ,ТРАКИЙЦИ,ХИТИТИ(ОРИГИНАЛЕН АНАДОЛСКИ НАРОД ПРЕДИ ТУРЦИТЕ ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ) И Т.Н И ТРЕТО КИРИЛ И МЕТОДИ СА ТОЛКОВА ГЪРЦИ КОЛКОТО И РОМЕЛУ ЛУКАКУ Е БЕЛГИЕЦ И БЕРНАРД ЛАМА Е ФРАНЦУЗИН!!!!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хич не бъркам език и писменост .Нали това е фриволната теза учения,езика бил дето на Кирил ,а кирилицата на Климент .Да ама не ..
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност това трябва да е само празник на византийската писменост и култура господстващи и до днес в БПЦ,която се показа като византийско руски бастион срещу запада .
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7...но ние "знаем" кой измисли нашия език....знаем разбира се, майко мила ако не знаехме. На Луната ходихме с *** и забихме българското знаме от тъмната и част.
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза че сме доста лесни за завладяване .Просто един учен по поръчка на една империя ни измисля нов език и хопаля ставаме хора.Жалко е наистина колко сме били смешни и тогава.Интересно какъве езика ни преди византийската намеса .
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Не е трудно човек да забележи колко не сме варвари, трябва само да отидеш на някое парти на "зрелостниците" за да ти завъртят главата с кючеци, маанета, чалга и гюбеци!
5
8
 
7
 
! Отговори
реалист преди 4 години
България даде писменост на руските варвари, а за благодарност те ни окупираха и за 50 години унищожиха иначе една процъфтяваща държава - Царство България!
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не знае кой е измислил латинския,гръцкия ,иврит и тн ,но ние знаем кой измисли нашия език ,един византиец .И се гордеем с това .Смях през сълзи .Това е нелепо .Един мит измислен през Възраждането днес е научен факт.Македонците били смешни иначе.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Езика не е измислен. Азбуката е. А кои са варвари е много спорен въпрос.В момента е много просто да се види кои са изостанали много в развитието си - НИЕ БЪЛГАРИТЕ, МАСОВО!
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма спор: България даде писменост на милиони, на галактики и вселени. Внимание! Друсането не води до истината!
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Василий *** даде тази азбука на покорените варвари и тя тръгна от Охридската архиепископия.Дотогава са писали на ченгелите на Кирил големия философ измислил езика на който говорят милиони .Ама той не е българин ,а грък ? Вие вярвате ли .Ставаме като македонците .