Пушим по-малко незаконни цигари, защото... сме по-богати

Приходите от тютюневи изделия у нас са 3 млрд. за 2018-а
28
Пушим по-малко незаконни цигари, защото... сме по-богати
Снимка: Pixabay

Делът на незаконните цигари в България е на рекордно ниски нива - средно 5% от цялото потребление или 700 млн. къса годишно.

Общо криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 година са в рамките според Института за пазарна икономика на 90-120 млн. лева, много по-малко от 600-те млн. лева през 2010 година, каза Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Спадът на нелегалното потребление се дължи на повишените доходи на хората, смятат експертите на ИПИ, цитирани от БТА.

Средната цена на цигарите в България е 5 лева - с 20-25% по-ниска от тези в новите страни-членки и наполовина от средните цени в ЕС. Въпреки това за нашия пазар цигарите остават сравнително скъпи.

През 2018 година с разполагаемия нетен дневен доход на човек от населението у нас могат да се купят 5,8 кутии цигари, докато в ЕС - 9,3 кутии.

3 млрд. лева достигат приходите от облагането на тютюневите изделия в България през 2018 година. Това са 9,5 на сто от всички данъчни постъпления в бюджета.

Само приходите от акциз са 2,5 млрд. лева. Близо 97% от данъчните приходи в сектора идват от облагането на традиционните цигари, каза пред журналисти Петър Ганев

От ИПИ са изчислили, че след 2015 година има постоянен спад на нелегалното потребление на тютюневи изделия, макар и с увеличение на акциза от 2016 година.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
12
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
За пример много бедните пенсионери хвърлящи хиляди през терасите.Да, уж нямат за хляб, а пък откъде ги вадят те хиляди левове? - и те се научиха да лъжат като тяхната главатарка ***.
2
13
 
13
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Колкото и да е богат българина все разправя, че е много беден. За пример много бедните пенсионери хвърлящи хиляди през терасите. Ако ги питаш, ще кажат, че едва свързват двата края... Подозирам, че всички се правят на бедни, за да не им поискат на заем ...
1
9
 
13
 
! Отговори
Еха преди 4 години
колко много нарко зависими цигаро пушачи