БАН: Българинът е материалист, приоритетът му - да трупа имущество!

Над 60% смятат, че най-бързо се забогатява от "икономиката в сянка"
Обновена: 6 юни 2019 13:10 | 6 юни 2019 13:10,
129
БАН: Българинът е материалист, приоритетът му - да трупа имущество!
Снимка: БулФото

Ново проучване на Института за изследване на обществата и знанието при Българката академия на науките показва, че цели 81% от българите са фиксирани към постигането на материални цели и това са техните основни приоритети.

Над 60% от нашите сънародници пък смятат, че "икономиката в сянка" е най-бързият начин да се изкарат повече пари.

Въпреки това, данните показват, че 59,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да има материална или друга полза. Останалите 43,1% обаче, показват явни или латентни нагласи за неспазване на законодателството в страната.

Оказва се, че само около 40% считат, че повечето закони са добре написани и приложими. Изследвателите коментират, че това е индикация за пораснала критичност на българското общество към законодателите и към законите.

"Обществото се намира в нова фаза на по-висока зрялост и критичност към законите и законотворческите процеси и поставя условие - законите ще бъдат спазвани, ако са адекватни, релевантни и приложими", пишат авторите на проучването.

Широкоразпространено остава мнението, че ако даден закон пречи, лесно ще се намерят "вратички" за неговото преодоляване.

52,9% пък са на мнение, че докато има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност пред закона.

Според експертите от Института за изследване на обществата стереотипите за ниското качество и неадекватност на законите, регулиращи социалните и икономическите отношения, са основа за възникване на толерантно отношение към различни девиации в областта на индивидуалното или груповото икономическо поведение.

"Неспазването на законите се възприема като нова "нормалност", като естествена и логична реакция на пълната с пропуски и несъвършенства законова среда. Така обществото започва постепенно да се трансформира и от съвкупност от индивиди със социално приемливо поведение се превръща в общество от девианти и алиенирани субекти", сигнализират те.

Интересна е структурата на обществото ни от гледна точна на т.нар. социология на девиантното поведение. Изследователите са успели да откроят осем поведенчески модела, чието разпределение е следното:

1. Конформисти - 34%

2. Неутрализатори - 18%

3. Максимизатори - 16%

4. Оттеглящи се - 10%

5. Иноватори - 6%

6. Алтернатори - 6%

7. Бунтари - 6%

8. Ритуалисти - 4%

С изключение на конформистите, останлите модели на поведение включват в себе си различни модели на девиантност или отклоняване от социално приемливите норми и морални императиви.

"Това състояние на обществото е обективен резултат от мощните трансформационни процеси, които засегнаха отношенията на собственост, моделите на управление на икономиката и моделите за извършване на бизнес в страната.", коментират от БАН.

Според тях, тенденциите показват, че хората, които имат конкретна ангажираност - било то като работодатели или работници, да изразяват по-висока степен на социално приемливо поведение. Учениците, безработните и домакини пък си позволяват "най-фриволно" поведение в социален смисъл и открито демонстрират незачитане и склонност към неспазване на съществуващи закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
101,със сигурност сте прав,но битието определя съзнанието. Българите за жалост загубиха и фондамента- морал,съвест,духовност ....Деградацията е страшна.
94
2
 
4
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 4 години
До 99Само дето нашата реалност ние си я генерираме. Вътрешната инфраструктура на индивидите в България се отразява като огледало в материалните институции. Навсякъде по света е така.
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе нищо не е толкова просто.. не може да си духовен просто ей така. трябва да си духовен по правилния начин. в духовните кръгове не отричат материалното въпреки че хората си мислят че винаги се отрича.. в материална реалност сме ама тя е да кажем 50% другото 50% е духовно.. не може само едното или другото.. може ама живееш *** живот не всяка форма на духовност си струва или е нужна. има вредни също
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
92,българинът е придобил тези отрицателни черти по много причини,но да изброим няколко от тях.Държавата не функционира,защото при нарушение,кражба и др. няма съответната санкция и наказание. Пълната липса на справедливост обезсърчава,а когато е подплатено това и от личен финансов дефицит,то съблазнява. Мисля,че "праведниците" от запада биха придобили същите черти ако живеят в нашата реалност.В държавата ни не се живее,а се оцелява,а при оцеляване не се подбират много и начините.
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не съм лекар и адвокат и зъболекар да зарадвам баба си
90
2
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
9. Акумулатори - 1%
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 92Така си е. Всички бачкат за 700 и са бедняци в постоянна криза, харчат за 2000 "някакси" и продължават да се оплакват че не им стига, искат още. Има и страх от завист и кражби и така всеки е принуден да лъже какво му е истинското положение, ако не иска най-добрите му приятели да се наговорят и да му вземат кинтите, щото не им стигат и заслужават повече щото са БГ жертви на световната история и т.н изобщо.. низове от омагьосани кръгове, противоречия, изкривявания. Измамници и хитреци..
88
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По целия свят хората са материалисти. Нали затова учиш за да станеш човек да имаш хубава заплата и да си купуваш готини неща.
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е тарикат и измамник. Всички " бачкат за 700 лв" и харчат по 2000 лв. Всички нарушават правилника за движение, всеки " с връзки" постига едно или друго, прецаквайки някой друг. Възмущава се от лекарите, които мислят само за пари,но не би платил осигуровката на някой, наистина нуждаещ се. В същото време казва :" Няма такава държава" и се възхищава на Запада, където изброените неща са сведени до минимум.
86
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмистите са най-големите матриалисти. много са богати ама само искат още/
85
0
 
12
 
! Отговори
ТалиБАН преди 4 години
Пропуснали сте няколко основни групи:чалгари, *** и цъpвyли.
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки това, данните показват, че 59,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да има материална или друга полза. Останалите 43,1% обаче----те това незнам как го изкарахте положително ... щом 40% са готови разбойници, ква държава кви 5 лева ?
83
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййййй,тия от БАН големи умници се извъдиха.После плачат,че са им ниски заплатите.Нещо рационализация,нещо като изобретение,някоя иновация,такива неща нямат ли място в главите им,а се занимават с глупости.
82
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че е материалист българинът. За едни банани, дънки и ходене по чужбина си продаде безплатното образование и здравоопазване. Вижте коментарите под всяка статия тук-95 процента са американски, руски и турски ***, които лъжат за пари. За пари си продаде родината на чужденци българинът и не хае да си я върне. Това прави още по-чутовен подвигът на великите Левски и Ботев, които се отказаха от всичко материално и дадоха живота си за свободата. С всеки изминал ден величието им нараства.
81
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Б.лгаристанеца е жалък крадлив само далаверата гледа за тва е на тва жалко и пропаднало ниво !!!
80
1
 
6
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 81 АнонименЦветанов е духовен от кръста на долу с тези шаяци и ***! Сърцето му е толкова голеемо, че се крие зад копчета на ЦРУ по ръкавелите! "Смелчага!":)) пп голямото сърце се свързва и с смелосста, куража на мъжа, мъжествеността!
79
1
 
3
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 81 АнонименЦветанов е духовен от кръста на долу с тези шаяци и ***! Сърцето му е толкова голеемо, че се крие зад копчета на ЦРУ по ръкавелите! "Смелчага!":)) пп голямото сърце се свързва и с смелосста, куража на мъжа, мъжествеността!
78
3
 
8
 
! Отговори
хуху преди 4 години
е нали това е целта на капитализма. Поне на мислене сме го направили сега и на практика.
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАН, известни още като "мозъчният тръст на ДС", явно съдят по себе си.
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 75Много популистко изказване ама айде ти пък откъде знаеш че ЦВ. е бездуховник и материалист? Всъщност ей така ще ти го обясня: Технически ако се отдадеш на абстрактна идея (ГЕРБ Е абстрактна идея) имаш по-голям шанс да си материално задоволен отколкото ако имаш парите като самоцел. Никъде не казвам че ЦВ е добър човек, но че това което казвам си стои.