По мисъл на Камю пишат есе кандидат-студентите в СУ

Днес се провежда изпитът по български език и литература
Обновена: 8 юни 2019 10:53 | 8 юни 2019 10:52, Елка Василева
19
По мисъл на Камю пишат есе кандидат-студентите в СУ
Снимка: архив, Булфото

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна изпитът по български език и литература от втората изпитна сесия. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1423, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Кандидат-студенти са изтеглили вариант 1 на теста и темата на есето - "Човекът е единственото създание, което отказва да бъде, каквото е" от Албер Камю. Изтеглена е контролната тема "Нищо, което си струва да бъде научено, не може да бъде преподадено" от Оскар Уайлд.

С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да изберат специалностите - "Философия", "Философия" /на английски език/, "Психология", "Социология", "Публична администрация", "Културология", "Библиотечно-информационни науки", "Публични информационни системи", "Комуникационен мениджмънт", "Педагогика", "Социални дейности", "Неформално образование", "Славянска филология", "Българска филология", "Балканистика", "Румънска филология", "Арменистика и кавказология", "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Социална педагогика", "Специална педагогика", "Логопедия", "Физическо възпитание и спорт".

С изпит по български език и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да кандидатстват и в специалността "Право".

С изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски или испански език може да се кандидатства за специалността "Европеистика", а с изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език - в специалността "Регионално развитие и политика".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да премахнат изпита по Философия тогава. Анастас Герджиков е най-слабият ректор досега, трябва да си подаде оставката или да го отстранят, докато не е направил още по-фатални нововъведения, като да направи и в специалност Право да се влиза с матури, които са задължителни, за да завършиш средно, както направи за специалности като История, Българска филология, та дори и в Психология. СРАМ!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпит по български език и литература.................а есе по "мисъл" на Камю....мисли на Оскар Уайлд!!!! Абе, тия да не са объркали предмета или университета??? Тия какво ще учат...български език и литература или някакви чуждестранни???? Ние какво......нямаме си нито Паисий Хилендарски, нито Ботев, Вазов, Йовков, Талев или Радичков??? Що за чуждопоклонничество ВЪВ ВСИЧКО??? Или си въобразяват, че тия камю-та или уайлдъловци са по-интелектуално извисени от нашите възрожденци и класици? ПОЗОР!!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
fact преди 4 години
есе
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой болен мозък измисли това за изпит по бълг. език и литература!? Това е за изпит по философия, да оставим настрана,че темата е откровено ***. Т.е-ЕКЗИСТЕНЦИАЛНА....Какво доживяхмеееееее....
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моето кратко есе:"Ние сме това, което ядем. Затова, отказваме да бъдем животни и растения."Оценка: Отличен (6)
9
1
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
костов, как е баишкела ти, който ни обра по навечерието на есемеси за партията ти? бабишкела на костов сама не знае на кой свет е,простете и за назвездичвването на думи от педофилите зелени на дойче педовеле... платени от евреите на ротшилд! :-)))
8
0
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
на изпит по български език и литература, се пише по цитат от камю, а не по Вазов! например: Аз най-голям съм, цар съм в планината! каза орелът, хищникът планински. Не, аз! Че давам смърт каза змията. Не! Аз съм! рече букът исполински. Аз! ревна мечката, че съм ужасна, Аз! викна славей, на гора поета. Аз най-голяма съм, че най съм красна отвърна теменужката напета. И шум под ясното се дигна слънце: Аз най-
7
2
 
6
 
! Отговори
Running Wild преди 4 години
Защо само по български език и литература, нали по селата все майчин и лелин език учат???
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление никой не цени философията и литературата,нито социологията.Едни специалности без приложение в Бг а и в света общо взето.Тук се търсят предимно продавачи и сервитьори така или иначе.Има пора които ги влекат литературата и изкуството, но полза никаква
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗащоИмаш предвид Бай Х..
4
3
 
8
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Темата е интересна.Например Бай е същество,което отказва да се приема за това,което е,а се прави на това,което не е .
3
1
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Е нали даваха за едни такива дето учеха ( и плащаха) бабина медицина няква и накрая като йм казаха, че знанията са йм неприложими те гледаха тъпо хаха. Иначе каквато и дисциплина да изберат е се тая, в нашите университети както навсякъде другаде в бг всичко е фиктивно. Никой нищо не учи, разнасят се само едни бонбони и уискита по цял ден и тва е. Гаранитрам че 90% от вишистите не могат да свържат 2 изречения по темата която са учили.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се учудя, ако в някой "университет" се пръкне и факултет по "нищология".
1
1
 
3
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Сега се очакват едно 300-400 жирафчета за по 3-3,5... Колко да минат :D