7 пъти по-мощна бомба от тази в Сарафово подготвял ученикът от Пловдив

Семейни проблеми тласнали момчето към "Ислямска държава"
Обновена: 9 юни 2019 13:56 | 9 юни 2019 07:45, Нели Христова
212
7 пъти по-мощна бомба от тази в Сарафово подготвял ученикът от Пловдив
Снимка: Reuters

Липсата на разговори и внимание, и семейни проблеми тласнали 16-годишният ученик от Пловдив към "Ислямска държава", пишат от 24 часа. То подготвяло атентат на последния учебен ден.

В продължение на месеци терористичната организация вербува момчето, след като го кани да влезе в секретен чат в Telegram. Там, ученикът гледа много видеа с атентати и използва познанията си по химия за да създаде собствена бомба, която била 7-пъти по-мощна от тази, използвана при атаката на летището в Сарафово. То, също така, приема исляма.

При претърсването на 2 стаи от него разследващите открили уникални сглобки на взривни вещества, готови за масово поразяване. Там имало самоделни взривни устройства и т. нар. тръбна бомба. “Намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне - пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг, и аналогично устройство е използвано при атентата на летище Сарафово през 2012 г.”, посочи прокурор Гешев. Тогава камикадзе се взриви на аерогарата и уби петима израелски туристи и български шофьор. Бомбата била направена от амониевоселитрена смес със 79% амониева селитра и 19% тротил с общо тегло от 2,2 кг. Разследващите по делото “Сарафово” установиха, че тя е била изсипана в тенджера.Ученикът е успял да създаде 7 пъти по-мощен вариант на тази бомба.

Според разследващите, момчето не просто има задълбочени познания по химия, но е и свръхинтелигентен. За сега, той ще остане в изолирана среда и с него ще работят специалисти и психолози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Интересно как е осъществена връзката между ученика и ИД.Кой е инициирал тази връзка,на какъв език,Е-майл,криптиране, взривното в-во/тротила,все пак не е от кварталният магазин/,от къде е доставено,съучастници,чужди граждани,мотиви,кръг познати,семейна среда и т.н.При необходимост да се използват не конвенционални средства по време на разпити.Някога беше казано,че България е мека цел,но според тя направо е пухкава цел=
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Психолозите могат много да кажат, но едно е сигурно, там където трябва да е духовното в България има вакум. Хората започват сами да търсят и какво ще намерят, никой не знае.
10
1
 
8
 
! Отговори
тоти преди 4 години
Сега да помолим Бог да го помилва,че то е малко объркано и незнае какво прави ,щото е обладан от зли сили -това чакам да кажат адвокатите на дявола ха ха ...коментар
9
10
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
А бе разбирачите и дървените философи! Вчера пишете едно, а днес друго! Яд ви е на катаджията че ви е драснал фиш, яд ви е че са снимали с камерата като карате като откачени! А сега нищо не казвате за ченгетата които са го хванали този алахски изклесак! И отново смели воини на Христа! Да го убият, да го разстрелят, а *** други! Вие книжни плъхове да си стоите и да давате акъл! Поне един път в скапания си живот благодарете на полицията! Благодаря на полицаите работили по случая, СПАСИХТЕ НЕВИННИ!
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно нещо не е у ред с него.На тази възраст нормалното е да мисли за сексбомби, не засамоделки.
7
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От снимките на намереното се видя, че има и книга на български със заглавие "Ислямска държава". Кой ги печата и разпространява тези книги???
6
6
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Хубаво е по малко да се "ШУМИ" по медиите - защото ислямистите това гледат- Кои държави са слаби и имат ли заченки на тяхната ислямизация- По малко шум- по добре за БГ- Полицията ни е слаба и некъдърна- явно някой приятелче на този психар го е издало - Иначе щеше да има 100- 200 мъртви ,и тогава БГ ще стане таргет на ислямисти!
5
1
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Едва ли ще могат да го променят този индивид- трябва да му бият няколко инжекции за луди и до месец мозъкът му ще стане на айрян-друг вариант не виждам- Бивш ислямист НЯМА!
4
4
 
32
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Никой никого не може да вербува насила , ако самият той не желае това ! За колкото и интелигентен да го представяте този младеж , за мене той е поредният гадняр ,който е изолиран от обществото и никой не иска да общува с него заради лошият му характер ! За такива индивиди все другите им са виновни , целият свят им е виновен !Те живеят в свой собствен свят в който те са прави ,а другите са виновни !
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер комплексиран ***.Всички могат да си направят бомба от амониева селитра.Трябва да го вържат опасан с бомби някъде в полето и да му дадат да си палне фитила на кофата с пирони и барут която е приготвил.Нали тва иска?Да се гръмне с 20 килограмова самоделна бомба?Що не му изпълнят желанието и да приключва тоя измислен цирк.Даже неговите приятелчета ще му дръпнат шалтера да го пратят при алах,мохамед и 40 девствени ***.Нали тва им е ултиматната цел?
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво не му харесва?!!! Чак се е радикализирал, вместо да се напие и опознае прелестите на опиянението! Като не си доволен, ето ти сайта - пиши като нас глупости, възмути се от Корнелия и ще ти мине! Тъкмо ще минеш за в крак с демократичните процеси и модата! Имаме държавник, готвим се за Шенген, зимна олимпиада и световното по футбол!
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшива новина