Над 20 хил. заловени бездомни кучета, осиновените под 4 хил.

Само 10 общини са без програми за овладяване на популацията
16
Над 20 хил. заловени бездомни кучета, осиновените под 4 хил.
Снимка: архив, БулФото

3 872 безстопанствени кучета са осиновени през миналата година. Заловените животни са 21 721.

Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе, според приетия от правителството отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета.

Регистрираните приюти са 52, с 5 повече от 2017 г. Общият брой на преброените бездомни кучета е 26 199.

Само 10 от 265 общини в страната нямат приети общински програми за овладяване на популацията на кучетата.

Съгласно Закона за защита на животните, съответната Областна дирекция по безопасност на храните налага административна глоба или издава предписание.


16
Още от Общество
Младите хора да вярват повече в себе си, зоват успели младежи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Българинът става все по-прост и агресивен. Проблемът не е в кучетата или в котките, или в мечките , а в сбъркания чип на хората в тая територия. Те не мислят и предпочитат да унищожават вместо да създават.
9
3
 
5
 
! Отговори
kireza преди 6 дни
АЗ БИХ ИЗТРЕБИЛ НАЙ НАПРЕД ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ЗАЩИТНИЦИ" НА КУЧЕТА И КОТКИ,И ТОГАВА НЯМА ДА ИМА НИТО ЕДНО БЕЗДОМНО ЖИВОТНО...
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това е страхотен бизнес за общините! Защо сте събрали толкова кучета? Защото някой ги изхвърля, защото се размножават безконтролно...Ако общините си гледат работата, няма да има улични кучета и няма да ги тровят и избиват, все едно живеем във варварските времена. Не знам какво възпитание даваме на децата с подобна жестокост и безотговорно отношение.
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами да осиновя едно куче? То, виетнамчето дето осинових преди години отрасна отдавна.
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Значи, да боготворим кучетата. А пострадалите и умъртвени хора от кучета? Тях кучета ги яли! Това ми се вижда прекалено.Кое е по-важно, човекът или кучето? Правилно е човек да е милозлив, но трябва да има приоритети и да слага граници.
5
10
 
8
 
! Отговори
Kyчемpaз преди 6 дни
Ами дръжте ги там двайсетина дни да видите дали ще ги потърси някой и от 21-я ден кожата за обувки, шапки и ръкавици, а месото на пастет за новопристигналите питомци това е решението, а не да ги кастрирате и да ги пускате обратно.

Както добре знаете зверовете ни хапят не ни евът така че кастрацията НЕ решава проблема.

А кyчешката кожа е отлична суровина, много здрава и еластична и изобщо не пропуска вода, стабилна като телешката, но много по фина и лека, за ръкавици е перфектна.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Милите душички те нямат вина, че са на улицата. Взимат си куче наситят му се и го изхвърлят на улицата. И пак човека е виновен не кучето за толкова много бездомни животни.
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да ги дават за кебапчета. Даже качеството ше е бъде по добро от сегашните кебапчета.
2
12
 
14
 
! Отговори
Младши преди 6 дни
Днес правих опростена сметка и излезе,че средната издръжка на едно куче е 1000 лв. годишно. Това е морето за едно семейство- замислете се и кажете колко хора ще се съгласят да си дадат парите,които ще им осигурят летния уикенд за гледане на чужди кучета и вместо "гларуси" да станат кучкари? Нямам нищо против животните- обичам ги и даже им съчувствам,но това е елементарната сметка.
1
12
 
25
 
! Отговори
Мда преди 6 дни
Законът за кучетата трябва да бъде опростен пределно:Всяко куче,намерено на улицата без повод(и намордник за едрите породи) се прибира в кучкарника за срок от две седмици.Ако през това време глобата не бъде платена или кучето осиновено(ако е бездомно)-следва евтаназия.Няколкото особено агресивни породи да бъдат забранени на територията на БГ.Толкоз!Евентуално и задължително кастриране на всички кучета без тия в лицензирани развъдници.