Ще обелязваме ли заедно с Македония деня на Гоце Делчев?

Идеята предизвика бурни реакции
Обновена: 12 юни 2019 22:16 | 12 юни 2019 22:05, Нели Христова
57

Северна Македония предложи общо честване на Гоце Делчев, което да бъде на 7 октомври. Това е денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Идеаята обаче предизвика бурни реакции.

Българската страна заяви твърдата си позиция, че е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито, а Междуведомствена комисия между България и Северна Македония трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни.

"Българската част в тази комисия държи на историческата истина и изпълнява задълженията си съвестно. Това, че имаме обща история със Северна Македония, не означава, че трябва да я делим", коментира депутатът от ВМРО Красимир Богданов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му постигането на споразумение за Гоце Делчев може да стане само на базата на общата ни българска история.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът коментира и предложението партийната субсидия да бъде 1 лев, което депутатите приеха на първо четене.

"Подкрепихме предложението. От ВМРО винаги сме настоявали за намаляване на държавната субсидия. В миналото Народно събрание внесохме предложение за 6 лева, беше прието да бъде намалена от 12 на 11 лева. Мислим да направим подобно предложение. Спряли сме се на 5 лева на глас", обясни Богданов.

Според него тези средства биха били достатъчно за нормалното функциониране на партиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
9
 
! Отговори
До 27 Анонимен преди 4 години
За каква Македония се е борил бре. Тогава е нямало такова понятие Македония. Кубер и куберовите българи идват в земите на днешна Македония и Панония. В старите летописи пише, че завладели тези земи от елините и когато нашата България на Аспарух стига до земите на Македония, вижда вече уседнали българи по тези земи. В Османските архиви също е пишело, че в Македонска област са само българи. Няма потомци на Александър Македонски по тези земи от 24 века.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както скоро ми каза един местен екскурзовод в Охрид - "Един народ - 2 държава" ама пуста му политика!
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цялата тази история само си показваме дебелоглавието и ината. Гоце се е борил за свободата на Македония и македонците са в пълното си право да го честват както и когато си искат. Дали ще се е присъединила после към нас или не, дали ще я анексираме чрез съединение или не няма значение. Сега си съществува като напълно суверенна държава и ние не може да и се месим.
20
2
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
До От ПатриотДържавите това са правителстваа на едни държави днес си в Крим утре си в Русия или на 3 морета държави няма реално. Има договори, но кой ти гарaнтира, че някой няма се откаже ог тия договори. Кое ще ползваш Силата на правото или Правото на силата. Всичко е в ума на човека. Ако се върне чичкото с мустаците и ще ги схванеш нещата.
19
0
 
3
 
! Отговори
бау преди 4 години
Спокойно, бе! Вашите кокали нали са си при вас! На никого няма да ги дадем, пък кой ли ги иска!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво лошо има! Нали сме толерантни, добронамерени и с обща история! Това ли ви е проблема? Врещите, защото ви го поднасят като скандал! Я, телевизиите с тържествен тон, хълцащи от умиление и възторг да обявят как премиерите Борисов и Заев са се разбрале да честват заедно паметта на Гоце Първанов и всички начело с политолозите експерти ще обясняват ,,поредния силен ход на премиера - Бог!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонците нямат никакво българско самосъзнание, след като в учебниците им пише лъжи и те ги мислят за истина..Никаква разлика с нас и нашите учебници по история...
16
1
 
7
 
! Отговори
От Патриот преди 4 години
Каква абстракция са държавите? Това са реални територии и си имат собствени политици, собствени закони, икономика и др. Викингите също имат обща история, но живеят в няколко държави. Македонците нямат никакво българско самосъзнание, след като в учебниците им пише лъжи и те ги мислят за истина.
15
2
 
4
 
! Отговори
Мето от Факултето преди 4 години
Значе бай Гоце дету е руден у Кукуш тогашна османлиска земля, денешна македонска е бyгарин оти се самоопределува како такоф, а язе дето сум роден у Факултето тогашна, а денешна бyгарска земля, самоопределам се како бyгарин, имам бyгарски пасош, насекаде в европската уния ме имат за бyгарин, името ми от бyгарско по-бyгарско (Методий имам и брат Кирето-Кирил)съм ром. Така ле???
14
3
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
До До ПатриотДържавите това са абстракции, Македония и БГ е едно и също нещо като народ.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там му е родината, там ще са му и костите! Но за нас това е пример, как когато сме били добронамерени никой не го оценява! Сега правим същата грешка!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той се е борил за освобождението на българите в Македонска област. Тогава е нямало анти-българска политика и държава Македония с изопачена история..Но сега има и трябва да се разберем с нея, точно по-същият начин както е нямало и държава България няколко десетки години преди тези събития.
11
1
 
12
 
! Отговори
До Патриот преди 4 години
На тази дата е извършено предателство към паметта на българина Гоце Делчев и костите са му преместени в друга държава. Как да честваме предателство.
10
4
 
4
 
! Отговори
Тукидит преди 4 години
Той едно време е бил българен, защото е нямало македонска даржава, но сега е горд македонец! И Бойко е бил комунист, а сега е антикомунист! Диалектика бе, приятели! Вие за 100 години колко националности сменихте? - Бяхте князе, царе, НРБ-е и сега сте РБ-е! Светът не стои на едно място! Американците още колко народи, нации и даржави ще открият, коментерна не ги е сънувал дори и в най пъклените си манифести и резолюции!
9
0
 
8
 
! Отговори
Пауло Куелио преди 4 години
Питал съм се отде толкова пари, че да накараш поколения прости хора да си забравят потеклото и да се пишат я марсиянци, я македонци... Александър македонски има да се чуди....
8
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ной преди 4 години
Че кой казва, че не е българин, аз казвам само, че се е борил за свободата на Македония, а не, че не е българин.
7
0
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Той се е борил за освобождението на българите в Македонска област. Тогава е нямало анти-българска политика и държава Македония с изопачена история.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава всичко е било разделено на революционни окръзи бил е водач на четите из Родопите, Одринска Тракия и там още какви е имало дори е бил в Бургас, аман от шовинисти. Туй, че е роден в Кукуш няма никакво значение той е общ герой на Балканите изобщо.
5
1
 
0
 
! Отговори
Тоце преди 4 години
Генчева! Недей да знаеш много, че ако дойда.....!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още не разбирам какво общо има темата за Гоце Делчев със субсидирането на партиите ....Депутатът е от ВМРО, явно това е връзката