Лепят "честитките" от КАТ по входните врати

При изрично желание те могат да идват и по електронен път
13 юни 2019 07:08, Елка Василева
74
Лепят "честитките" от КАТ по входните врати
Снимка: архив, Булфото

Призовки и наказателни постановления ще влизат в сила, ако бъдат залепени на входната врата на дома или офиса на нарушителя и 7 дни той не реагира. Това предвижда една от многото промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), публикувани за обществено обсъждане.

Ако правилото влезе в сила, съгласно него ще могат се лепят и съобщенията за електронни фишове на КАТ с глоби за превишена скорост, пише „Труд“.

В момента те се връчват лично от служители на МВР с таблети на пътя, по куриер или по пощата с обратна разписка, но често не стигат до собственика на автомобила, заснет с камери.

Промените в ЗАНН предвиждат всеки гражданин да посочва едновременно и постоянен, и настоящ адрес. Призоваването може да става и по месторабота.

Създава се и възможност на хората и фирмите да посочат, че желаят наказателните им постановления да бъдат изпращани до персонален профил, регистриран в информационната система за сигурно електронно връчване на Единния портал за достъп до административни услуги по Закона за електронно управление.

“Честитките” могат да се връчват от служител на институцията, съставила акта, или да се изпращат с обратна разписка чрез фирма, лицензирана за пощенски услуги.

Връчителят трябва да спази няколко условия. Ако известието е за физическо лице, призовкарят трябва да посети два пъти настоящия му адрес, като единият път е задължително в почивен ден. В случай, че не го е открил, следва да направи едно посещение на постоянния му адрес и едно на адреса по месторабота. Ако носи известие за едноличен търговец, юридически лица и неперсонифицирани дружества, трябва да направи две посещения на адреса на управление през 7 дни в работно време.

Едва тогава “честитката” може да се залепи на входната врата, като за посещенията и самото залепване се прави протокол, а за дата на връчване се счита тази на последното посещение на адреса. Тези правила по ЗАНН обаче ще се прилагат в случаите, когато със специален закон не е предвиден друг ред за връчване.

Друга от предлаганите промени в ЗАНН за първи път предлага регламент за заплащане на възнаграждение на един адвокат или юрисконсулт в случай, че атакуваното с техни услуги наказателното постановление бъде отменено от съда. Сумата ще е за сметка на бюджета на органа, издал отменения акт в размер, определен от съда.

Ако заплатеното възнаграждение за адвокат е прекомерно съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото, съдът може по искане на насрещната страна да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер в Закона за адвокатурата.

Подготвя се е въвеждане в ЗАНН на съкратено съдебно производство в случаи, че наказателното постановление е обжалвано само в частта за вида или размера на административното наказание и нарушителят признава фактите, изложени в наказателното постановление и е съгласен да не се събират още доказателства.

В проекта за промени в ЗАНН се допуска споразумение между наказващия орган и нарушителя. При такава случаи размерът на глобата се определя на 80% от минимума. Например – ако наказанието по закон е от 100 до 300 лв., сумата следва да е 80 лв., като се посочи и какъв е размерът без споразумение – да речем 200 лв., обясниха юристи. Нарушителят се задължава да не обжалва и да плати в 14-дневен срок. Ако не се издължи, тогава споразумението не влиза в сила и той ще дължи определените 200 лева.

Споразумение не може да се сключи, ако в едногодишен срок прегрешилият е наказан за същото деяние, ако то съставлява престъпление – например шофиране с над 1,2 промила алкохол.

Промените в ЗАНН включват и по-общо правило за плащане на 80% от глобата в случай, че в 14-дневен срок тя не е обжалвана и е издължена. В момента такова се прилага за електронните фишове на КАТ, които до 2 седмици се плащат на 70% от определената глоба по Закона за движение по пътищата.
 


74
Още от Общество
Ще обелязваме ли заедно с Македония деня на Гоце Делчев?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Иванови София преди 6 дни
Ало, КАТ.... да сте чували за ИМЕЙЛ, нали всеки път, като си подновява книжката Ви го пиша на бланката. Или към глобите трябва да плащаме и куриерски те разходи?
Вече всеки човек има смартфон, респективно в него имейл... Айде сега, някой да се замисли и за този начин за уведомяване, какво ще кажете.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
оточнено ли е с какво лепило ще ги лепят?трябва да има някъкъв стандарт.нека нс да заседава по този казус.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До ,.,.,
Баща ми почина преди цели 3 години. Всякакви декларации за наследство. Всичко наред, ама на третата година баща ми явно е възкръснал, защото се получи писмо какъв данък дължи.
44
1
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 6 дни
А какво стана със защитата на личните данни? Разни безхаберни чиновници си упражняват интелигентността на наш гръб. Нека ми залепят нещо на вратата, за да видят с какво обезщетение ще ги резна.
В Германия един наемодател беше залепил напомняне за неплатен наем на входната врата и това му струва половин милион евро в полза на наемателя, заради публично уронване на престижа му.
43
1
 
4
 
! Отговори
,.,., преди 6 дни
...Призовки и наказателни постановления ще влизат в сила, ако бъдат залепени на входната врата на дома или офиса на нарушителя и 7 дни той не реагира...
___ Видях на входна врата на блок залепена такава призовка от съдия изпълнител,но длъжника почина миналата година,а апартамента продаден на нови собственици.Та как тази призовка ще влезе в сила след 7 дни,освен да чакат от умрел писмо?
42
1
 
1
 
! Отговори
Грешника преди 6 дни
Много обичам да ми лепят " честитки" по 100 еврака на челото.
41
2
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 6 дни
А мога ли да залепя пред КАТ молба за смяна на документите, заедно с платежна разписка и ако КАТ не реагира до седем дни, да се счита заведена? Нали всичко трябва да равнопоставено.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
само КАТ могат да мислят нещата като за преди 40 години, в 21-ви век.
39
1
 
3
 
! Отговори
ss do Пепи 28 преди 6 дни
Не особено ! Само едни 70хиляди на година но са малко и са много особено да се нагледам на глупаци дето си мислят, че като са си купили 320ка на 15 години с десен волан може да правят каквото си искат ! За тия 19 години стаж имам една глоба от камера преди 3 години и един фиш за неправилно паркиране. До сега не съм дал и лев на катаджия не смятам и да давам просто си карам нормално.
38
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 6 дни
Колега 33, законодателството и технологиите в България са 100 години назад спрямо Тиера дел Фуего.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А тези решения се разискват в Народното събрание и има гласуване! Така че дежурните да млъкнат по темата!
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако някой е излизал в чужбина,знае как стават работите там! Що се правите на паднали от небето!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Според ГЕРБ ще съм уведомен без да съм уведомен!!!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тоест, ще се правят че са те уведомили, реално няма да са го направили!
Щото са адски мързеливи и некадърни, за да те уведомят по нормален начин!
Така и шансовете да обжалваш са нулеви, Хитро и типично по мутренски!
33
2
 
8
 
! Отговори
ЛУДИТЕ ЛУДУВАТ преди 6 дни
До Мнение Shark
СТОЙ СИ ВИНАГИ ВКЪЩИ-КАКВИ ЧУЖБИНИ И РАЗХОДКИ !? ЩЕ ТИ ЛЕПНАТ СЪОБЩЕНИЕ НА ВРАТАТА СЪС ВСИЧКИ ДАННИ НАЧЕЛО С "ЕГН"-то ТИ
МЕН ПИТАШ ЛИ МЕ КАК В ЧИКАГО ЩЕ УЗНАЯ В КОЙ ДЕН И ЧАС ТРЯБВА ДА ПРИСТИГНА ЗА ДА ОТВОРЯ ВРАТАТА НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ -СОФИЯ" ДА ПОГЛЕДНАТ РАДИАТОРИТЕ ЗА 10 МИНУТИ.
И НА МЕН ЩЕ ЛЕПНАТ СЪОБЩЕНИЕ.
МНОГО ЛУДИ,МНОГО НЕЩО! ОСОБЕНО ЗАД "ОПАШКАТА НА КОНЯ"
ПРЕМЕСТИХА ЛУДНИЦАТА ОТ 4=ти КИЛОМЕТЪР ТАМ.
ТА СТОЙ СИ ВКЪЩИ.МЕН ПЪТ МЕ ЧАКА.
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Глобите по Закона за движение по пътищата са несъразмерно високи и трябва да бъдат намалени, а и няма никакъв смисъл от тях, след като КАТ не работи и не прилага закона.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Глобите, че трябва да се събират е така, но не и по мутренския начин, по който го правят ГЕРБ.
30
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 6 дни
Поредната недомислица на ГЕРБ и псевдопатриотите.
При това огромният проблем не е в неплатените глоби, а в неналожените глоби, заради неработещия КАТ. Примерно на всеки един милион нарушения, а те са над 200 милиона на ден, се налагат около 10 санкции, т.е. има почти милион неналожени санкции и какво от това, че 1, 2 или 3 от всеки наложените 10 санкции не са платени?
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малки са глобите и трябва да почнат да си ги събират, аман от прошляци с пушещи дизеляци които не зачитат нищо и никой.
28
2
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 1 седмица
До ss

Ти вероятно не караш активно кола.