Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили

Доверието в институциите постоянно ерозира, сочи проучване
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 12:10, Йордан Бързаков
163
Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат че законите в страната не се прилагат еднакво добре за всички и остават изолирани от обществения живот. Въпреки това те вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление на България. Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София.

Най-голям дял от анкетираните или 45% са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, несъгласните с това твърдение са около една трета или 34%. Въпреки добрия резултат "за" демокрацията, процентът на хората, които споделят това мнение ерозира от 2015 г., когато те са били над 52%. Продължава тенденцията по-оброзованите, работещите и хората с по-високи доходи да имат повече доверие в демокрацията.

Още по темата
Преобладаващата част от анкетираните продължават да бъдат уверени, че техните граждански права са защитени - 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Представителната демокрация и равенството пред закона обаче остават незавършен проект в очите на мнозинството от българите, коментират авторите на проучването. Данни показват, че големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местната власт. Повечето от тях тях са убедени, че законите не се прилагат еднакво всички.

Изключително интересни са данните, които измерват дискриминацията като фактор за изключване на големи обществени групи от участие в демократичния процес. Оказва се, че цели 70% от респондентите не биха гласували за кмет, който е българин от ромски произход. 65% пък не биха гласували за хомосексуален кмет, а 63% не биха гласували за българин от турски произход. 

На фона на провелия се наскоро гей парад в София и полязирините мнения, които той поражда всяка година, проучването показва, че над половината от анкетираните са били свидетели през последната година на реч на омразата. Оказва се, че има двойно покачване на дела на тези, които са чули реч на омразата срещу хомосексуални - 42% през 2018 година в сравнение с 21% през 2016 година. Ромите пък остават лидер по най-честа дискриминация във формата на реч на омразата - 81% от попитаните признават, че са ставали свидетели на такива моменти.

Цели 60% от анкетираните пък смятат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Най-слабо представени се чувстват ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
САМО КАТО ПРОЧЕТОХ ЗА КАКВО СЕ ПРАВИ ИЗСЛЕДВАНЕ ЗАПОЧНА ДА МИ СЕ ПОВРЪЩА
95
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това значи, че 35% биха гласували... Смятай колко народ са готови да гласуват за хора с психични отклонения...
94
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
няма да го подкрепя не защото му разбиват задния вход периодично а защото е още едно малцинство което се бори за повече права от обикновените граждани.
93
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само 65%... Бройката застрашително намалява с всяка година. Скоро ще сме отворени за всички видове извращения, заплахи и ислямисти.
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отворените охлюви изпълзяха в жегата.
Преди 20дена биби им преведе 20 те млн.Няма никакво проучване,а масирано промиване.
91
2
 
23
 
! Отговори
човек преди 11 месеца
До: номер 96

Извинявам се че започвам с малко критични забележки, ама Васил Найденов е име и се пише с главни букви, а това се учи в началните класове.
Не искам да се заяждам, просто го напомням защото е дразнещо като четем такива текстове.
Освен това, Васил Найденов не е Иван Петров. Или Джон Доу на английски.
Всички, цяла България го знае кой е.
Както и Азис не е просто Васил Боянов.
Не че съм му фен.
А за да избера някой за кмет той/тя трябва има качества за такъв пост - това е най-важното.
90
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
О, времена о, нрави!
Еми... съседна православна Сърбия ни надцака. Имат си лeзбийкa за министър-председател!
А сърбите знаем, са много по-серт от българите. Там имаше бити и пребити на местните гей-паради. И не само това. Сръбската православна църква е като руската. Коледа я празнуват на 7-ми януари.
А какво беше учудването ми само като видях как Ана Брнябич, премиерката, се срещна един път със сръбския патриарх. Ръкуваха се, смееха се, и си говореха весело.
Явно ние не сме наред май?
89
11
 
12
 
! Отговори
до 88 преди 11 месеца
Първо, как реши кой човек е "нормален", и второ - я си представи че детето ти има подобни "отклонения" - как би реагирал като родител (ако си такъв въобще). Изводите оствям на теб...
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хомосексуален - Ок, ама дали ще краде по-малко, щото дори и трисексуален марсианец - все тая...
87
2
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 месеца
Че те повечето са такива ,осбено ако са от водещите партии ;) !!!
86
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой нормален човек не харесва хомосексуалистите. Но това не ни пречи да живеем в мир с тях, стига да не парадират със сексуалността си !!!!!
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бих подкрепила гей( не ме интересува кой с кого си ляга),но не бих подкрепила ***н.
84
0
 
4
 
! Отговори
До 85 really?! преди 11 месеца
Аййййй ! Ама вече наистина се вживявш като жена беГенди ! Имаш нужда от психолог.
83
1
 
17
 
! Отговори
really?! преди 11 месеца
А трябва ли кандидатите за кметове да обявяват сексуалната си ориентация ?? Или при кандидатстване за работа вече има графи със сексуалната принадлежност, които трябва да. бъдат попълнени??? А не може ли да ни избират въз основа на любимите ни изпълнители, аз съм сигурна, че ще спечеля!
82
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
бих подкрепил всеки честен отговорен и добросъвестен кандидат,
без значение пол , религия , етност и сексуална ориентация
Историята показва най-големите мъжкари се оказват накрая най-големите пе****сти!
справка -Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Николай Бареков и т.н.
81
17
 
14
 
! Отговори
Бау преди 11 месеца
Радвам се, че все пак има хора, на които не им пука каква му е сексуалността, макар и доста малък % :( Народа се е фокусирал върху най-маловажното нещо ...
80
10
 
40
 
! Отговори
Ха-ха преди 11 месеца
65% не биха го подкрепили, а другите 35 биха му носа разбили.
79
4
 
8
 
! Отговори
неописуем ад беше преди 11 месеца
До Продължение - 2

Потвърждавам, наистина е изпитание да се отиде до Центр. гробища! Тръгнахме днес преди 10, уж за да избегнем тълпите днес следобед и утре, но явно половин София беше решила като нас. При покойниците си бяхме 10-тина минути, в задръствания и отровни газове кретахме над половин час на влизане и пак толкова на излизане. Трагедия! При бариерата турили някакви нефелни, бавни пенсии. Казвам им, правите задръстване, те отговарят "Ми кво да праим ся?" По-добре свещичка в църква...
78
4
 
19
 
! Отговори
а от останалите 35% преди 11 месеца
30% са се пошегували, а 5% са розови или на хранилка към розовите.
77
5
 
26
 
! Отговори
asdf преди 11 месеца
Процентите са малко занижени по вероятно е да са към 99.