Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?

Предложението е на руското министерство на отбраната
Обновена: 25 юни 2019 11:34 | 25 юни 2019 11:00,
882
Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?
Снимка: БулФото

В края на миналата седмица стана ясно, че руското министерство на отбраната е подготвило законопроект, който предвижда наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на паметници на руски военни, включително и в чужбина. В момента проектът е във фаза обществено обсъждане.

Може ли предложението да засегне активисти в България и какви са последствията?

Обхватът на допълнението към член 243 от Наказателния кодекс на Руската федерация е такъв, че той позволява преследването на извършителите на такива действия не само срещу паметници на Червената армия, а и на такива от Руско-турската война, например. Всичко, което е определено от властите като монумент на войсковата слава.

Ако нарушител е хванат в пределите на Русия го очакват глоби до 3 млн. рубли или около 42 000 евро, присъди до 4 години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

За чуждестранни граждани обаче министерството предлага да се забрани достъпът до страната на всички, които са били съпричастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници.

Предлага се да се блокират и активите на такива лица в Русия и да им се забрани да извършват каквито и да било сделки със собственост и инвестиции.

България е една от държавите, чиито граждани може да бъдат засегнати, ако новият закон влезе в сила - паметниците на руската войска са из цялата страна.

Марта Георгиева - общински председател на ДСБ, разказа пред Нова, че през 2014 година е прекарала няколко часа в ареста заедно с трима свои приятели, защото изписват върху паметника на Съветската армия в София думата "окупатори".

"Не може в центъра на столицата ни да възхваляваме този, който ни е унизил националното достойнство. И естествено, един човек като родолюбец дори би следвало да каже: "Чакайте хора, вие сте окупатори", каза Марта Георгиева.

Не такова обаче е мнението на друга част от обществото, според които историята трябва да се пази и уважава.

"Tова във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт. Паметници има във Виена, Берлин и те трябва да се пазят, така че фашизмът никога повече да не се възроди", каза председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


882
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
606
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издаде се вчера един озлобен русофилски *** - на някой му е притрябвала вашата благодарност... Искат просто да навеждаме глави и да се страхуваме.
605
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До wild horseПолша, Чехия, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Словения, Словакия, Румъния премахват съветски паметници, включително тези на Ленин и рашките не могат да им кажат нищо, нас като Задунайска губерния ще ни наказват руските господари.
604
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен.........Няма да е зле да им теглят един хубав бой в полицията, но продажните НПО-та..............Най-продажното НПО е НД "Русофили", бе руска п одлого. А русофилитте с мед ли да ги мажем?
603
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ако вкарат сороскитегендари в пандиза понеже само те оскверняват паметницитещетрябва да разрешат и гейбраковете щото те там в пандиза ще се омъжат
602
4
 
10
 
! Отговори
ДА ПИТАМ преди 4 години
ИМА ЛИ УБИТ В БЪЛГАРИЯ РУСКИ ВОЙНИК ПРЕЗ ВСВ, ЧЕ ДА МУ ПРАВИМ ПАМЕТНИЦИ?БЛАГАДАРЯ. КОМЕНТЪТ Е ИЗЛИШЕН!
601
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОБАЧЕ ИДЕЯТА НА ЕДИН ПО- ДОЛУ ДА СЕ ДЕМОНТИРАТ И ПРАТЯТ В РУСИЯ ПАМЕТНИЦИТЕ НАИСТИНА Е ДОБРА!
600
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По цял свят се пазят и почитат паметниците на най-големите сатрапи Така е, но руските и дьоти са много по-отвратителни и от най-големите сатрапи. Освен това се почитат паметници на свои сатрапи, а не на чужди. Като искате да си уважаваме историята, къде са паметниците на Фердинанд и Борис Трети? Как може да имаме само един паметник на руски цар и те да ни натискат за още?
599
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен=========По цял свят се пазят и почитат======Сложи си го у вас в двора на село, бе путлераст! Това не е са паметници а жалони , с които окупатора е маркирал територията си.
598
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По цял свят се пазят и почитат паметниците на най-големите сатрапи само в идиотска България е позволено на разни зеленчукови производни да си правят каквото искат!
597
8
 
12
 
! Отговори
Циник до 650 преди 4 години
От този дето си се родило...Вие русофилските лекeнца сте само "следствие" от брейнуоша на ***.Пълни бeзрoдници сте
596
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наказания за поругаване на руските паметници....................поне 2 години затвор за вандалите и ***!!Няма да е зле да им теглят един хубав бой в полицията, но продажните НПО-та веднага ще започнат да ги защитават!!!
595
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧестенТова определено НЕ Е нашата история ,а РУСКА ЛЪЖА. И заова трябва да се премахне.
594
2
 
2
 
! Отговори
Кимон преди 4 години
До 644 Оставете квалификациите,аз казвам,че има споразумение.Подписано,черно на бяло.От президенти демократично избрани.Какво повече.
593
10
 
9
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
***, като не ви харесва че получихме независимост благидарение на Русия, грабвайте си вазелина и зачазвайте в Анадола или някое въглищни гето в САЩ.Там ще ви облужат както заслужавате.
592
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се демонтират и ако ги искат да си ги вземат. Територии бол там, шеренкова да си ходи в родината си, тук е България. Пак казва, територии бол.
591
11
 
12
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Колко жалък трябва да си,за да се бориш с паметници? Те са част от историята,добра или лоша,но е факт.Не ми се иска България да падне толкова ниско,колкото Прибалтийските страни и Украйна. Все пак някои забравят,че ние бяхме на страната на Хитлер и спокойно можеше да ни няма сега.Стига с тези раздувки за руска окупация..
590
5
 
12
 
! Отговори
Истината преди 4 години
До КимонЛъжеш като типичен русофил. Паметниците в България не са военен мемориал, няма погребани войници по тях, а и никой не е загинал при бойни действия.
589
9
 
6
 
! Отговори
антисоросоид преди 4 години
До 639 коварните русиАко не са били те ти да не си се родил бекелешсороски.
588
5
 
8
 
! Отговори
да се премахнат преди 4 години
Мутрите, корупцията са дело на ДС което от своя страна е клон на КГБ в България.Повишаването на националното самосъзнание и недопущане на руско влиание ще задушат и в най-добрия случай ще елеминират тези вредни явления.
587
8
 
13
 
! Отговори
коварните руси преди 4 години
Те създават Македонска нация в България.В Грузия Северна осетия и какво беше. Почерка е един.Нека си държат паметниците. Ние ще водим децата да гледат как са сквернили, сквернят и днес земята българска.