Ще станат ли Западните Балкани новата Скандинавия?

Дамян Манчевски: Българските компании са добре дошли в Северна Македония
27 юни 2019 21:10, Екип на Bloomberg
13
Ще станат ли Западните Балкани новата Скандинавия?
Снимка: Pixabay

Навлизането на български технологични компании на пазара в Северна Македония се приема изключително позитивно – търси се българската експертиза в сектора, както и по отношение на законодателството, като вече има много добри примери в това отношение. Това каза Дамян Манчевски, министър на информационните технологии и администрацията на Република Северна Македония, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Манчевски посочи, че в последните 2 години правителството в Скопие е ускорило инвестициите в иновации, стартъпи и акселераторски програми, като е въвело и облекчения за чуждестранни инвеститори.

"Целта е да се подаде ръка на младите хора и те да останат в региона, вместо да се насочат към Западна Европа", посочи той.

Опитваме се да накараме младите да развият предприемачески дух и да бъдат иновативни без почти никакъв риск, добави гостът. Той поясни, че Северна Македония работи в добро сътрудничество с всички съседни страни, както и със САЩ и Израел.

Европейският съюз също помага за развитието на научните технологии в страната, коментира Манчевски. Електронният регистър на населението, например, е направен с европейски средства, в момента с такива се развива и новият национален портал за електронни услуги, добави той.

Според Манчевски Западните Балкани имат потенциал да се превърнат в своеобразен технологичен хъб в Европа, защо не и в новата Скандинавия.

"Регионът преди беше познат с много негативизми. Вече все повече започваме да даваме позитивни примери. След отстраняването на политическите проблеми възможностите са огромни“, посочи той.

Манчевски коментира и поетапното поевтиняване на роуминга за страните от Западните Балкани от 1 юли, като се очаква процесът да завърши през 2021 г. 

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога няма да се превърнат балканите в новата скандинавия, поради простата причина че тука живеят балканци, а не скандинавци.
8
7
 
2
 
! Отговори
Лорра Дяволкова преди 4 години
Аз като програмист получавам 16000 е/седмично. Не е зле. Не можем да ги изхарчим . Източни Балкани.
7
1
 
6
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 4 години
ПРИЩИНА СТАВА ОСЛО А СКОПИЕ СТОКХОЛМ МАЛЕ СОФИЯ ТРЯБВА ДА Е ФРАНКФУРТ НА МАЙН СИРЕЧ ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ВЕДНАГА НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ВЕЛОСИПЕДИ БАЛКАН ПАРИ БОЛ И КУПУВАНЕ НА ПАРКИНГ ЗА САМОЛЕТИТЕ СИРЕЧ САМОЛЕТОНОСАЧ :-) 100% ДЪРЖА НА F 16 СЕРИОЗНО
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието говори за западни Балкани, в статията се споменава само Македония. Само най-неплатежоспособните ИТ фирми като Мусала Софт и Сирма скоро си отвориха офиси там, защото тук виждат зор да намират хора за 3к.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макето е двулична , доказало се е с поведението си от последната 1 год. В двуличие и хитреене, а наш наивен Бойко продължава да им вярва.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще станат... колкото България стана Швейцария на балканите. Т.е. по икиндия.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се развиват в последните години очаквам да станат Судан и Чад !
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите там почват от 3000 4000 евро и стигат до над 20000 евро а тук са по 500 600 бруто
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не

Спонсорирани публикации