Близо 50% от младежите не хващат книга, но цъкат масово в нета

62% не се интересуват от каквото и да било изкуство
74
Близо 50% от младежите не хващат книга, но цъкат масово в нета
Снимка: Булфото, архив

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.

Пенчо го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.

Тези рими на Петко Славейков напълно отговарят на днешната ситуация при голяма част от българските младежи. България е на дъното на ЕС по брой четящи книги млади хора - 46% от хората на възраст между 15 и 29 години не хващат книги. Това сочи констатация в правителствения доклад за състоянието на младежта през 2018 г. Документът, изготвен от министерството на младежта и спорта, бе одобрен от министрите миналата сряда, пише "24 часа".

В България има 1 042 915 души, които попадат във възрастовата категория младежи. 70% са отговорили, че не четат книга в момента, когато са били питани, като това е установено със социологическо изследване между 2500 младежи.

По-незаинтересовани от книгите са мъжете - 80%, докато при жените делът на нечетящите е 60 на сто. Само 16% пък прочитат повече от 6 книги на година, а около 1/4 четат между 3 и 5 книги.

За сметка на това младежите са на "ти" с компютъра, имат смартфон и са постоянно в интернет. 81% от младежите твърдят, че работят добре с компютър, практически всеки има смартфон, а 87 на сто влизат в интернет всеки ден.

Само 30% обаче ползват глобалната мрежа както за забавление, така и за работа. А едва 20% като източник на информация. Останалите са в интернет заради забавления и социални мрежи.

Българските младежи пушат, не спортуват и почти не водят културен живот, установило още проучването на спортното министерство.

Над 50% от младежите между 15 до 30 години пушат и пият, а 67% от тях не спортуват активно.

62% не се интересуват от каквото и да било изкуство. Срещи с приятели пък са начинът за разпускане на почти всеки от младежите. А близо 600 хил. от тях разтоварват с гледане на телевизия.

Дори и вече създали семейства, младите българи продължават да разчитат на финансовата помощ на родителите си, показват данните от правителствения доклад. Къде от нужда, къде от народопсихологията ни, че трябва да се помага на младите.

Момичетата се изнасят от дома на родителите с 4 години по-рано от момчетата, показва друго проучване, което е включено в доклада. Според него жените се изнасят да живеят самостоятелно или с партньор на 27 години, докато при мъжете тази възраст е 31 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До младеж от ДупницаДобре че са пенсионерите, иначе ще умреш от глад, докато си държиш коня!
22
8
 
8
 
! Отговори
Туск преди 4 години
Айде, бе то пък като чели комунистическите кокундрели много четат. Прости като селски цълвули са. После ни се вменява, че сме ***. И тъй като съм лекар, работя с всякакви хора. Мога да ви кажа, че простотията е повсъвместна. Уж тия от соца били все по- по - най. Ама като му обяснявам какво и как да пия като лекарства, да прави и да не прави за здравето си и какво му е състоянието. Седи и ме гледа като теле в кошара. А до тука с мита, колко сме били добре при соца и как всичко е зле сега.
21
0
 
5
 
! Отговори
ПенчоСлавейков преди 4 години
Щом могат да броят до 12 и да оценят, че творчеството на Алеко Константинов е два пъти по-образователно от произведенията на Пенчо Славейков, значи не са чак толкова зле.
20
1
 
16
 
! Отговори
Дъртак преди 4 години
До ПапуасЕ, ти вероятно изхождаш от огромния си жизнен опит , та вадиш такива генерални заключения !.п.с. когато цитираните от теб "дърти" , са се сблъсквали с компютър и "браузер" , ти вероятно не си бил и планиран ! Освен това , технологиите не се създават от хлапета не прочели и една книга - напук на холивудските филми !
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много дълга статия. Достатъчно е една дума ***.и!
18
22
 
11
 
! Отговори
Папуас преди 4 години
Каквото и да пишете се знае ,че младия са с пъти по умни и интелигентни от дъртите комунистически песвове дори и тия над 40 години. Вие се успокоявайте ,че сте по умни ама се вижда ,че не ставате нито за управление на работното място нито на държавата. 80 % от младите могат да отворят книга а 90 % от дъртите не знаят какво е браузър.
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не чета книги защото не са ми итересни. Все пишат някакви си там неща дето не са ми интересни сес се? Опитвам се да се въздържам от лошите неща в живота. Не употребявам алкохол и не съм палил тютюн в живота си - никога! Това което са ми давали да пуша ми казаха, че не е тютюн и ми действа много добре, чувствам се свеж и пълноценен член на обществото. За какво ми е алкохол? Аз да не съм пристрастен алкохолик? Прахчета и хапчета се взимат за здраве - те дават сила - както ред була дава крила :)
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да , ама сега има банани и тоалетна хартия !
15
10
 
5
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Тогава нямаше Интернет , но сега са по интелигентни . Добре че Пенчо е показател за знания
14
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм младеж на 12 години от Дряново и си свалих най-новото приложение на xhamster за айфона ми, може да ми направи злобарка докато карам колата на тате. Кажете ми коя ваша книга има подобни възможности или поне се доближава до такава технология? Не ви чувааааам да усиля ли звука?
13
3
 
26
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Цъкат, но я ги накарай да НАПИШАТ каква да е дума с химикалка на лист - светите братя Кирил и Методий ще се зачудят: Това ли е азбуката която сътвориха? Неграмотни, полуобразовани.
12
4
 
22
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
По мое време ходеха на театър ,кино, концерти . Пред книжарниците имаше опашки за книги...
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременните телефони до някъде са и компютри.(те го твърдят)Съвременмият младеж е "комп. грамотен" и прекарва огромна част от времето си пред телефона.( Това е видно за всеки и няма нужда от доказателства.)На никой съвременнен телефон не може да се стартира CAD-CAM програма или таква за Графична редакция.(доказано)От тия твърдения излиза, че да си ком. грамотен според съвремният младеж е да можеш да пишеш "статуси" на шльокавица и да лайкваш у фейсо!А,, честито ви IT-специалисти в БГ!
10
1
 
19
 
! Отговори
родител преди 4 години
Какво да говорим за четене ,като учителките ходят по домовете на *** за да ги събират като овце, че и подаръци им носят ,защото щяла да идва проверка от МОН!!80% манговците не могат да четат!!
9
14
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 7"Престижно" и "руско" е алабализъм
8
2
 
9
 
! Отговори
Ко... преди 4 години
...стаа? Нещо свършиха робите, дето блъскат с по две висши на минимална работна? Добре ви е! Още требе! Малко ви е.
7
11
 
15
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
В Читанка.инфо има всички книги на света. Аз си ги чета от телефона. Айде разгур с тия дебели книги по 6 кила
6
1
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
"Близо 50% от младежите не хващат книга, но цъкат масово в нета""То да са само те,щеше да е повече от прекрасно,но за съжаление и по -възрастните не изостават в тази категория.На тях пък чашата с шльокавица им говори с мил глас
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тези констатации не ви ли е ясно какво бъдеще очаква България, когато тази *** и некултурна маса порасне и започне да управлява страната като директори, министри, депутати и всякакви началници? От сега съчувствам на бъдещото поколение. Впрочем наскоро в престижно руско списание имаше статия,че нещата в Европа ще се влошат, тъй като на мястото на днешното телевизионно идва айфонното поколение, а то е по-необразовано и поради интернет има слаба представа за действителността.
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм младеж на 14 г от Дупница. С едната ръка държа книга с хубави картинки а с другата си държа коня. Тва се казва мулти-таскинг, демек не си губя времето с едно начинание като вас пенсионерите.... въпроси? М?