Повече кормуване, по-малко теория: Шофьорският курс скача с 300 лв.

Промените ще се случат в началото на септември
9 юли 2019 07:00, Анисия Иванова
46
Повече кормуване, по-малко теория: Шофьорският курс скача с 300 лв.
Снимка: Pixabay

Предстои рязък скок на цената на шофьорските курсове. В сряда ще бъде гласувано задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45. Бизнесът вече пресмята, че това вероятно ще доведе до поскъпване на обучението с 300 лева.

Промените са на Министерството на образованието. В сряда те ще бъдат гласувани окончателно от работна група. За да влязат в сила е нужен само подпис на образователния министър. Реалната промяна ще се случи от края на август или в началото на септември, когато ще се промени и цената на курса. 

Целта на увеличаването на часовете е да се гарантира по-добро обучение на бъдещите шофьори и по-малко инциденти на пътя. С тази цел на следващ етап се предвижда и въвеждането на симулатор за практическите занятия на кандидат-водачите.

Повече кормуване и по-малко обучение на теория - това предвиждат промените. "Ще бъдат включени по-голям брой часове за шофиране в извънградски условия. Времето за шофиране по магистрала също ще се увеличи. Ще има задължително шофиране през нощта, както и в трафик”, каза председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Колко по-малко ще са часовете по теория, тепърва ще се уточни. "Има много неща, които биха могли сами да се прочетат, затова не е необходимо наказанията да се знаят наизуст”, посочи още Йонко Иванов, цитиран от Нова тв.

Вътрешните изпити също ще отпаднат. Цената на обучението обаче със сигурност ще скочи. Ако в момента се заплаща между 650 и 800 лева, след промяната сумата ще скочи с между 250 и 300 лева. На следващ етап от промените, в курсовете вероятно ще влязат и симулаторите за кандидат-водачите.

"Симулаторите са навлезли в почти целия Европейски съюз преди повече от 10 години и са се наложили като успешен модел за обучение”, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
15
 
! Отговори
бг преди 4 години
Младеж кара кормуване на учебен автомобил произведен преди 30 години с мощност 55 к.с. и тегло 1000 к.г. Издържа изпита и придобива СУМПС. След това има право да управлява лек автомобил с неограничена мощност или т.н. бусове дълга база, които натоварени често са доста над 5 тона. За това, първо учебните автомобили трябва да са съвременни и "В" категория да има подкатегории.
22
0
 
20
 
! Отговори
Не става само с кара преди 4 години
Ако идеята беше на истина да се повишат навиците на младите шофьори, бих я подкрепил, но тук всичко е за пари. Бройката на кандидатите драстично пада и паническото вдигане на цената е опит да се запази заетостта на инструкторите. Запомнете, тази власт НИКОГА не е мислела за населението. Каквото и да прави, всичко е с финансова или корупционна основа.
21
2
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Аз ще ти кажа. Глоба е само като те хванат първия път. След това отиваш на наказателно дело. Първа присъда пробация, втора условна и после в затвора лежиш и втората и третата присъда. А и кой е казал, че всички трябва да се правят на шофьори? Не е задължително.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Симулатори щели да слагат. Игрички ще си цъкат. На тия мислители НИЕ им плащаме заплатите... Тия отзадни звуци за симулиране на дейност ние ги плащаме. И това особено ще промени поведението по пътищата, нали?
19
0
 
22
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Сега ги учат на скопена учебна кола да карат първа-втора, светофар, спри, тръгни. И после като вземат на тати БМВ то не могат една кола да изпреварят безопасно. Аз съм ЗА да се качи ученика и да кара по магистралата с макс разрешена скорост, да кара по планински път с много завой, да кара примерно по път като прохода на Републиката с тировете, да кара по натоварен първокласен път(София-Варна) за да може да се научи да преценява дистанция, да се учи да изпреварва и т.н.
18
6
 
3
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Ще караме без кнжки
17
3
 
9
 
! Отговори
BB преди 4 години
До Истината в очите Причината е в липса на адекватни пътища за съвременното движение и абсалютно лошо организирано движение в големите градове
16
1
 
42
 
! Отговори
Истината в очите преди 4 години
Причината за многото жертви на пътя не е в курса за обучение, а е в интелектуалното състояние на българина. Огромната дупка няма как да се запълни с допълнителните часове практика. Комплексите, ниския интелект, липсата на градивни критерии и отговорност убиват психически в ежедневието и за жалост физически на пътя.
15
4
 
11
 
! Отговори
Djoko преди 4 години
Защо ще вдигат цените, никъде не става ясно. Горивото ли ще поскъпне, ще се удължи работното време на иструкторите ли. Невиждам логика да скачат цените толкова много. Можеби е някакъв план за намаляне на шофьрите и увеличаване на колоездачите.
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нещо със симулаторите го пробваха преди 35-36 години и се отказаха.И сега пак. Само ще се изхарчат едни пари а някой ще се нагуши.И аз карам Боинг 747 на симулатор ама иначе не мога.
13
2
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
До Гледна точкаПо принцип си прав, но много зависи от симулатора и тези, които го експлоатират. Да не стане така, да пускат един прав път и обучаемия да се учи на дистанция и да държи пътя....
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато мутро-ченгеджийско-ромската партия Гроб развъжда електорат ще е така...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
17 братовчеди, 10!
10
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо ще намаляват теорията? Непознаването на пътните знаци води до много опасни ситуации. А и кадърните инструктори точно в тези часове освен сухата теория предават и разказват много ситуации от опита си, които са полезни и интересни. От една страна не учат физика в училище, от друга ще им намалите и теорията на шоф. курс и то затова вече всеки втори при екстремно спиране се обръща по таван...
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по пр ост народ от Българския!Причината за многото катастрофи е карането без книжка а всички си траем кой кара без книжка както и причината да се вдигне Гражданската е 15 братовчеди поискали обезщетение каза го Мента Стоянова от ГЕРБ като причина за вдигане на цената.Да но Българина е смазан и научен да плаща !
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив! Кормуват си отлично, със самочувствие и презрение към Вас! Състезатели! Сега, били дрогирани и нямат акъл и правилно възпитание не е проблем. Ще улегнат в някой бил борд. Важно е да се вземат парите!
7
7
 
8
 
! Отговори
До Гледна точка преди 4 години
Къш бе, гербав ***!
6
14
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Снощи гледам по новините,някакво селско инструкторче подскача и недоволства срещу промените и въвеждане на симулатори,като обяснява,че това нямало да доведе до нищо полезно за обучаемите?!Симулатора е много важен, защото може да постави кандидат - шофьорите при най - различни по-сложност и вид изпитания. Но реалното кормуване е много важно.
5
2
 
12
 
! Отговори
дами канят преди 4 години
Кой с кормуване, коя с коруване, все ще успеем!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои може ли да ми каже ако КАТ хванат някои без книжка и без пари как ще го спрат да кара!

Спонсорирани публикации