Борисов в Скопие: Ще ви помагаме с F-16, да не кажете, че ще нападаме!

Премиерът се извини за "северномакедонския политик"
Обновена: 1 авг 2019 12:52 | 1 авг 2019 12:48, Веселина Йорданова
142
Борисов в Скопие: Ще ви помагаме с F-16, да не кажете, че ще нападаме!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов призова в Скопие да приключат конфликтните теми и България и Северна Македония да работят заедно.

"България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Аз също внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: "Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония", заяви Борисов на съвместния брифинг с колегата си Зоран Заев.

Още по темата
Премиерите отбелязват втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

"Нашите герои като са загинали, са имали точно тези цели - да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи. Защото това е най-голямата цел на всеки политик, а ние с нашата политика сме се докарали да бъдем най-бедни", коментира Борисов, цитиран от "24 часа".

По думите му ежедневно трябва да се работи за обединяване на усилията и приключване на конфликтите.

"Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заедно да отидем да се поклоним на техните гробове. На тази територия, тези хора са си давали живота", каза българският премиер.

Борисов каза, че не му се иска дори да мисли, че може да се стигне дотам България да поставя условия за членството на Македония в ЕС "след всички усилия, които направихме" и предложил на Зоран Заев да работят по тази тема във Варна, вместо да почиват.

"Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха, извинявам се, казал съм го без никакъв умисъл. Излезе, все едно съм искал да ви обидя", каза Борисов. "Ако гледаме нашия си български интерес, няма по-добро от това Северна Македония да влезе в ЕС и НАТО. Знаете, сега като дойдат новите изтребители, ще можем да помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме сега", коментира Борисов.   

Преди това двамата премиери разговаряха, като отчетоха ползите от изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Според Борисов постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той обърнал внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбелязал необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според Борисов предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес през 2020 г. е също от изключително значение за развитието на добросъседските отношения. Акцент е бил поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Според Борисов строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. 

След края на пресконференцията премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
Знайте за да знаете! преди 4 години
Ta Toя е бос като *** бре!
113
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Да заробиш народа си в безумен дълг за нещо, чиято файда е доста спорна, а след това да се аргументираш, че това нещо ще пази най-смъртните ти врагове - югославските антибългари от Бивша Република Северна Едикоя Си "Македония", като същевременно сквернословиш националните си герои, приписвайки им действия 100% противоположни на това, за което са се борели и дали живота си, а именно-Свободна, Българска Македония, е конспирация срещу собствения ти народ и мерзост! Бойко, ти си национален предател!
112
9
 
0
 
! Отговори
Браво Бойко! преди 4 години
Истински политик. На България са нужни точно такива пастири - с дебели тояги.
111
1
 
2
 
! Отговори
Алистър преди 4 години
В природата има различни същности, които вървят след човека и записват всяко негово действие, мисъл, чувство. Когато човек си замине, тези списъци ще му се поднесат за отчет. Г-да политици, г-н Премиер няма число пари, което да опрости и една запетая от тези списъци. А относно откраднатото от вас, природата ще ви отнеме всичко до последната стотинка. Ще останат само сухи кокали от вас, имената ви ще се помнят стотици години като позор и пример за безмерна алчност и краен упадък на човешкия морал
110
1
 
8
 
! Отговори
гугутка преди 4 години
за това ли хвърляме толкова пари за тенекии за да пазим античките да си ги бранят руснаците и американците
109
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редакцията защо не открие рубрика "Смях"? Каквото и да публикува там от БХ Маркуча все ще е на място!
108
1
 
13
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Ало еднокнижният, чакай първо да дойдат любимите ти Ф-16 пък после помагай на Заев!
107
1
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
И с какво ще им помага ПОР-исов на македонците.И те да се купят Ф-16,за да направим един хубав интернационален музей на авиацията,ами браво.Както се казва от пристанището направо в музея на авиацията в Крумово,доста забавно.
106
5
 
18
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Ех по вреемето на бай Тошо и ние имахме 450 бойни самолета, но лекетата от СДС прецениха, че най-добре е да ги унищожат. Така беше и с танковете, така беше и с ракетите.А сега - на гол тумбак 8 бр F-16, на цеаната на по два F-35 и тоя тръгнал да говори глупости и да се пъчи с нероден Петко...Голям резилы
105
3
 
4
 
! Отговори
Югозападен преди 4 години
"Където е текло пак ще тече,но ще тече там,където е текло.."Мир и свобода,нормализация и спиране на омразата и нека Балканите тръгнат истински напред :)
104
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам ме е от този пън!!
103
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брокер на F16. Продаде на България, сега ще продава на Македония.
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен""ПроСтОото" се има за оригинален. Освен фашкиии друго, не е направил за тая държава."Верваме ти!..Зер събирането на *** е ЕДИНСТВЕНОТО нещо,от което разбираш,и което практикуваш.
101
2
 
34
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Офф това дано не стига до ушите на други нации че пак ще ни се смеят ужас как е възможно такъв човек... нямат ли ПР тия да има казват какво да не казват...
100
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж му нивото, виж му акъла!"Нашите герои като са загинали, са имали точно тези цели - да бъдем братя, да имаме просперитет и ВИСОКИ ДОХОДИ."ДА БЕ, ДА БЪДЕМ БРАТЯ ...със себе си!Да бе - ПРОСПЕРИТЕТ! Тогава тази купешка дума не я е имало още!ВИСОКИ ДОХОДИ! Гоце и Яне, Даме и Пею само за високи доходи са мислили!Срам ме е! Да ме управлява такова нещо!
99
5
 
33
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Още миналата година писах, че с миналогодишния договор подписан от Борисов и хвален от Каракачанов, за винаги загубихме Македония. Аз никога няма да си обърна езика да я нарека Северна Македония. И стига с това американско слугуване - НАТО, Ф-16. Американците като токова им трябва можеха да я приемат в НАТО и с името Република Македония. Всичко беше направено в полза на Гърция и в ущърб на България. Борисов и Каракачанов ще затрият и сегашна България!
98
1
 
23
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 4 години
Ох, къде си Алеко?! Стани от гроба да си допишеш за бая ти ***! Но ... да не изпадаме в дребнавости! Мисля, че вече никой чужд президент и мин.-председател не е изненадан от *** - Балканский Лидер! Десет години вече ни "прославя" по света.
97
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоЩо не ми паднеш да ти разширя...не се лези щастливо, не онова, което мислиш! Мирогледа, бе хайванче!
96
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак се излагаме, че и по цял свят. Няма такава простотия като Боко и Сие.Слага каруцата пред коня. 8 хвърчила от които 6-те идват 2023-24г, и то трябва да се научат да летят на тях първо а наш Боко тръгнал вече изказвания да прави.*** пожарникар.
95
2
 
23
 
! Отговори
realist преди 4 години
Ама много е П Р О С Т този.......