Борисов в Скопие: Ще ви помагаме с F-16, да не кажете, че ще нападаме!

Премиерът се извини за "северномакедонския политик"
Обновена: 1 авг 2019 12:52 | 1 авг 2019 12:48, Веселина Йорданова
142
Борисов в Скопие: Ще ви помагаме с F-16, да не кажете, че ще нападаме!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов призова в Скопие да приключат конфликтните теми и България и Северна Македония да работят заедно.

"България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Аз също внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: "Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония", заяви Борисов на съвместния брифинг с колегата си Зоран Заев.

Още по темата
Премиерите отбелязват втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

"Нашите герои като са загинали, са имали точно тези цели - да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи. Защото това е най-голямата цел на всеки политик, а ние с нашата политика сме се докарали да бъдем най-бедни", коментира Борисов, цитиран от "24 часа".

По думите му ежедневно трябва да се работи за обединяване на усилията и приключване на конфликтите.

"Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заедно да отидем да се поклоним на техните гробове. На тази територия, тези хора са си давали живота", каза българският премиер.

Борисов каза, че не му се иска дори да мисли, че може да се стигне дотам България да поставя условия за членството на Македония в ЕС "след всички усилия, които направихме" и предложил на Зоран Заев да работят по тази тема във Варна, вместо да почиват.

"Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха, извинявам се, казал съм го без никакъв умисъл. Излезе, все едно съм искал да ви обидя", каза Борисов. "Ако гледаме нашия си български интерес, няма по-добро от това Северна Македония да влезе в ЕС и НАТО. Знаете, сега като дойдат новите изтребители, ще можем да помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме сега", коментира Борисов.   

Преди това двамата премиери разговаряха, като отчетоха ползите от изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Според Борисов постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той обърнал внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбелязал необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според Борисов предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес през 2020 г. е също от изключително значение за развитието на добросъседските отношения. Акцент е бил поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Според Борисов строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. 

След края на пресконференцията премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
19
 
! Отговори
so преди 4 години
баси селските физиономии
53
2
 
28
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Свещена простота...
52
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да поръчаме 16 самолета със 8 самолета няма да можем да опазим целите Зап. Балкани трябват още 6 млрд за още 8 самолета. Тоз мандат 8 самoлeта следващия мандат 28 самолета
51
5
 
43
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Много ми е интересно тоя, как пази равновесие след като за пореден път доказа, че няма акъл и за пет пари.
50
6
 
31
 
! Отговори
мак преди 4 години
В собствената му държава скандал гони скандал, но Той явно има по-важни дела за уреждане.
49
3
 
26
 
! Отговори
A преди 4 години
Ама тоя да не би да вярва, че срещу милиардите които шари на световния мафиот ще получи нещо, освен това което досега получи - потупване по рамото и смях в Сената на Сащ. Да е доволен, че потупването по рамото не му е отнесло ръката.
48
6
 
30
 
! Отговори
Asd преди 4 години
Бойко вместо да ги натиска Македноците, вече им се извинява...ние загубихме всякакви позиции, никой няма да уважава такава отслабена страна....
47
2
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен50в каква "орбита на България" Тиквата е "върнал македония" бе?!?!?!Кухоглавеца просто свърши ЧИРАКСКАТА работа,която се изискваше макетата да бъдат прикоткани В ОРБИТАТА на НАТО и ..евентуално ЕС!!...в каква извънземна орбита битувате вие?..Ти и останалите ***?!
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако над Северна Македония прелитне дори един руски или китайски самолет директно го сваляме. Само македонците да не помислят, че ги нападаме и да не ни поразят. Браво ! С нeтърпение чакаме самолетите, дали да не дадем още 1 млрд на САЩ да побързат малко и да ги докарат навреме.
45
2
 
34
 
! Отговори
Asd преди 4 години
Гърците имат 154 ф-16ки, Боко с неговите 8 е страшилище....тя една Словакия взима 12 на същата цена....за смях ни направи тоя ***
44
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С темповете с които потъваме утре не само ще ходим на пазар в Македония ,ами Заев ще започне да се пъчи и да ни предлага помощ.....Герберите днес загробват прасетата ,утре ще загробят и останалите живи българи....
43
4
 
23
 
! Отговори
Asd преди 4 години
Говорил съм с военни и казват че да се вземта ракети ц400 и другите там за отбрана е много по-добре от самолети...няма как вражески самелти да минават през въздушното ни пространство с такива ракети....а 8-те самолета срещо 300-те на турция и другите 300 на гърция...просто смешно...гърците имат над 140 от тези които ще купуваме..Боко знае ли го това че гърците имат 300 самолета и над 140 ф-16
42
12
 
3
 
! Отговори
БСП - да ми ядот к.. преди 4 години
До Анонименте C500 са разработени вече,иначе не биха продали на *** C400!Въпроса е ,че руското влияние намаля вече,след покупката на Ф16-те и *** ще го гърбят /***/!!!!
41
1
 
16
 
! Отговори
Това, преди 4 години
че едно от нещата за които са загинали Гоце, Яне, Г. Кондолов и още стотици герои е за по-високи доходи е уникално! Еваларка баце!
40
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво излиза, че уж простия Борисов постигна неща, които никой от УМНИТЕ преди него неуспя. Какво значи това? Че тея преди него са с интелект на маймуниии :) Какво лошо, че Борисов върна Македония в орбитата на България след 70 години? Това е огромен успех.
39
23
 
11
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
Браво, Г-н Борисов,Политиката спрямо Северна Македония е последователна и адекватна.Самият договор е един голям успех!
38
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото е политик. Ако всеки реагира, като тебе панелния агрвсор войната е готова на всякъде. В политиката трябва да умееш да лавираш и да потушаваш напрежението особено с по плиткоумни народи. Защото населението им е агресивно и комплексирано, както е на нашето.
37
9
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Боже,Боже!!!!...Не е за вярване!Кухоглавеца ЩЯЛ ДА "ПОМАГА" на макетата СЪС..ОСЕМТЕ ФЪРЧАЛКИ,ПЛАТЕНИ ОТ НАС-БЪЛГАРИТЕ,които фърчалки я дойдат,я не след 5 години..ЗА КАКВО ПО-ТОЧНО ЩЕ ИМ "ПОМАГАШ",бе ***?!
36
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като е СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩО СИ СЕ ИЗВИНИЛ ЗА СЕВЕРНОМАКЕДОНСКИ ПОЛИТИК БЕ!!!Абсолютно си НЕАДЕКВАТЕН ПО ТАЯ ТЕМА,АМА АПСЕЛЮТНО за съЖаление.СТИГА СИ СЕ СЛАГАЛ НА ТИЯ СЕЛ..ЯЦИ КОИТО СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО СЕ ОТКАЗВАТ ОТ РОДА СИ И КОРЕНИТЕ СИ,СТИГА!Виждал недобри писания за нас,сериозно ли бе баце,АМИ ОЩЕ ИМ СЕ ПОДМАЗВАЙ,ТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ НИ ПЛЮЯТ!Каква е тая шизофрения бе,два различни народа да честват едни празници!!Георги Делчев не е българин борил се за Македония а Е БЪЛГАРИН ОТ МАКЕДОНИЯ БАЦЕЕЕЕ
35
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце е свикнал да седи заврян по срещи в Брюксел, Страсбург и т.н. После като отиде в страна джудже се държи като селски бег.