НС бие МС по недоверие. Най-харесвани - Радев и Манолова

"Галъп": Слави Трифонов е с добър рейтинг, но още не е в политиката
39
НС бие МС по недоверие. Най-харесвани - Радев и Манолова
Снимка: БТА

Парламентът не успя да спечели доверие, а правителството е изложено на обичайното за всяка власт постепенно "износване" на рейтинга в хода на мандата. Това са изводите на социолозите от "Галъп интернешънъл" от изследване през юли в края на отиващия си политически сезон.

Доверието в парламента е 21%, срещу 72% недоверие, останалите се колебаят.

Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма "Политически и икономически индекс" на "Галъп интернешънъл". Изследването е проведено сред 833 души между 5 и 12 юли.

Правителството завършва политическия сезон с 29% доверие срещу 62% недоверие (останалите се колебаят). Спад ясно бе отчетен през пролетта на 2019 г., което вероятно се дължи на поредицата от скандали в този период, посочват от "Галъп". Изборните резултати за ЕП и започващият летен сезон обаче като че ли влияят благоприятно и стабилизират доверието в правителствената институция.

Социолозите регистрират обичайното плавно "износване" на популярността, което се случва в хода на всеки мандат - в първите месеци и години на мандата си кабинетът "Борисов 3" имаше нива на доверие традиционно над 30%, а недоверието не превишаваше 60%.

Президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова, с положителни оценки традиционно в полето между 50 и 60%, са двете фигури у нас, които имат положителен рейтинг, т.е. доверието е повече от недоверието. При всички останали недоверието по традиция е повече от доверието и това е стандартната ситуация в страната.

Президентската институция традиционно има по-високо доверие в сравнение с правителство и парламент, но в предходния мандат (на Росен Плевнелиев) беше загубила трайно доверие, посочват от "Галъп". Въпреки че има моментни колебания по отношение на доверието в държавния глава, президентът завършва политическия сезон без съществена загуба на доверие спрямо предходни периоди. При Мая Манолова в годините пък е настъпило подобряване на показателите за доверие, според данните.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева получава през юли 19% доверие, 55% недоверие, 15% се колебаят, а останалите не я познават. Резултатът е по-скоро задоволителен на фона на доверието в други политически фигури у нас, според социолозите.
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова през юли 2019 г. получава 31% доверие срещу 47% недоверие. В София недоверието към нея преминава над 50%. 
 
Сред партийните лидери водещ по доверие остава премиерът Бойко Борисов, който получава 30% срещу 54% недоверие, 16% се колебаят. Той е единствената напълно разпознаваема личност – липсват хора, които не могат да отговорят какво мислят за него. Борисов продължава да поддържа сравнително висок рейтинг с лек спад през пролетта, което отново вероятно се дължи на скандалите от този период. Традиционно около една трета от българите симпатизират, а над 50% са настроени отрицателно.
 
Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов се движат в "пакет" с доверие над 20% от пълнолетните българи, което е сравнително добър атестат. Подобни нива има и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, но там все още разпознаваемостта е сравнително ниска.

С близки стойности на положителни и отрицателни оценки е Слави Трифонов. Седмици преди снощната обява за по-активно влизане в политическия живот неговият рейтинг е един от най-високите в страната. Разбира се, това се дължи и на факта, че още не е пряко намесен в политическия процес, посочват анализаторите.

Те уточняват, че традиционно високо доверие получават фигури, които стоят по-скоро извън ежедневния непосредствен политически дебат. При доверието в партийните фигури значение играят електоратите, затова и автоматичното сравняване и "класиране" не е най-правилният подход. 
 

Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма "Политически и икономически индекс" на "Галъп интернешънъл". Последната вълна на изследване е проведена по метода "лице в лице" сред 833 души между 5 и 12 юли. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Сидера и т.н. : Е, все ще има някой с елементарното обяснение "комунисти/антикомунисти". Но това вече не работи, електората не се връзва. А и си забравил да споменеш Русия и Путин.На Бойко му е време да се пенсионира, но не смее да гоо направи, защото с него ще тръгне към дъното и цялата мафиотско-рушветчийска дружинка наречена ГЕРБ.
28
3
 
2
 
! Отговори
Сидера преди 4 години
Соц агенции дават най-висок рейтинг на комунистите Манолова и Радев. Но на изборите ще стане ясно на кой какъв е реалният рейтинг.
27
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
До ИдеалистГласуват с отвращение защото са по малко миризливото л*** от БСП
26
1
 
3
 
! Отговори
нищо чудно преди 4 години
99,99% от социологичските агенции са на БСП/БКП/ДС . Какво да покажат проучванията ?
25
4
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
От години не съм срещал хора, които да признаят, че са гласували за ГЕРБ. Професиата ми е такава, че общувам с хора от различни съсловия. Кой гласува за Боко и Цоко или по точно казано, кой разбърква резултатите в компютрите?
24
13
 
10
 
! Отговори
москвич бракма преди 4 години
Не е възможно ушатия *** радев да има такъв рейтинг всичко е лъжа
23
7
 
9
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 4 години
Няма да допъснем пак бкп да фалира Бългатия
22
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев и Манолова са ясни, но Баце с тези има-няма 30% май е стъпил на ските! Трудно ще го преглътне нарцисът дебел, но трябва да свиква! Оттук нататък само надолу!
21
15
 
15
 
! Отговори
Зеленият чорап преди 4 години
Е жалък предател, как може да лъжете, че е харесван от народа ?
20
15
 
14
 
! Отговори
Наближават избори и преди 4 години
агентурата на БСП Галъп интернешънъл започна пак да пуска фалшиви новини и прогнози за преференциите ......... накрая пак ГЕРБ ще победи каквото е желанието на народа !
19
8
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До Х. Нещо тотално си се объркал. Висок рейтинг защото нищо съществено не правят и поради това не дразнят много.Хора без стойност, извадени от никъде или провалени предишни политици, с ниска репутация а способни управленци и с огромен брой изцепки (само грипените и Костинброд ще спомена, за другите ти се сещай).
18
3
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Как да имаш доверие на тези измамници?!При 240 депутати,в залата има-няма стотина.Когато видите репортаж от английския парламент,обърнете внимание дали има едно свободно място!Абе парламент,ВСС,КПКОНПК,ДАНС-все ***!А колко струват на данъкоплатеца...!Според мен спокойно можем и без тях!
17
10
 
15
 
! Отговори
Най-харесвам преди 4 години
Зеуеният чорап и Костинбродската. Най-ще спечелят изборите червендалестите на -найци.
16
18
 
21
 
! Отговори
Х преди 4 години
Румен Радев и Мая Манолова с основание са фаворити. Изключително стойностни хора, с висока репутация, без изцепки.
15
9
 
20
 
! Отговори
Ай стига преди 4 години
Ето това се казва комунистическо дебелоочие .Тези шматки от Калъп, сто пъти досега ставаха за смях ,с абсурдните си изследвания и прогнози. но продължават геройски да се борят и манипулират .Каквото кажат, разбирай точно обратното и ...си близко до истината.
14
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, така казваха и за евроизборите - БСП водят.И това е поредна червена лъжа :)))Няма да им свърши работа, но те си лъжат по навик
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16 МИГа от Степта....
12
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 7 анонимник. А ти другите новини не ги ли следиш? 90% от коментарите винаги са негативни, независимо каква е новината и за кого. Типично за *** и племе, за което има лаф "Най-обичам да мразим".
11
9
 
22
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
Червеният "Галошш интернешънъл" ни е ясен отдавна. Досега не са познали нищо. А и как да познаят като изследванията си ги правят Кънчо и Първанчо, по поръчка от Позитано 20.
10
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най харесвани Радев и МаноловаСъщото беше и преди изборите БСП водеха водеха ,изравняваха се с ГЕРБ Кво ли не беше и накрая Нинова и искат оставката