България с най-мръсен въздух в Европа

Финландците дишат най-чисто
8 авг 2019 22:40, Нели Христова
76
България с най-мръсен въздух в Европа
Снимка: Reuters

Според данни на Евростат, България е начело на класацията за държави с най-мръсен въздух в Европа. Данните обаче са за 2017 година в изследване за качеството на живот.

Българите са изложени на замърсяване от 23,8 микрограма на кубичен метър при средно 14,1 за ЕС. Финландците дишат най-спокойно, защото техният въздух е най-чист.

Заради мръсния въздух ЕК заведе дело срещу България, в момента министерството на Нено Димов подготвя серия от мерки, за да избегнем глобата.

България заема 15-о място в ЕС по рециклиране на битовите отпадъци. 34,6% от боклука е бил преработен, покават данните. В ЕС средното ниво е 46,4%. Челното място в класацията е эа Германия, където 67,4% от битовите отпадъци се рециклират. Едва 6,4 от боклука в Малта е рециклиран и така тя е последна в класацията.

3-ият фактор за качество на живот е за домакинствата, които страдат от шум на съседите или улицата. В България те са само 9,8%. Това ни подрежда на 4-о място. Средно за ЕС 17,5% от хората се оплакват от шум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
35
 
! Отговори
Някой от Българив преди 4 години
Само да попитам, от къде този мръсен въздух ? Ние заводи нямаме, имаме планини, гори море чист въздух, а държавите с много заводи и радиация и отровни химически частици тях защо не ги санкционират ? То вече прекалиха, все сме най-големите откъде на къде бре ?
64
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докъто държавата не си влезне в ролята да контролира, ще продължаваме да сме на начело на всички негативни класаций.
63
2
 
32
 
! Отговори
До Анонимен 65 преди 4 години
Лятно време валят дъждове има влага във въздуха, ветрове. А и половината софиянци са на море или на село. Като вземеш предвид тези неща се вижда че разлика няма от зимата.
62
3
 
34
 
! Отговори
хах преди 4 години
До Анонимен 65Само че тея цифрички си ги извади от ръкавите. Ако видиш ФПЧ и регистрираните дизели през годините, ще видиш веднага какво става. Преди 20-30 години защо въздуха беше по-добър? Едва ли по-малко хора са се отоплявали на твърдо гориво.И защо всички стари бракми дизели сега са в БГ?
61
2
 
33
 
! Отговори
хах преди 4 години
Нямате си идея в каква *** среда живеем, момичета и момчета. Въздух, вода, храна. Почти нулев контрол. Учудващо е че чума по хората не се е появила. Тепърва ще се увеличават раково и хронично болните в БГ. Честито на печелившите!
60
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
недоразумението фандъкова е за измитане на бунището
59
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София, зима, студено, замърсяване с ФПЧ от 700 микрограма на куб. метър. От тях половин микрограм е от ауспусите на автомобилите, 19 микрограма са от неизмитите улици, 680 микрограма е от използването на твърдо гориво, най-вече за отопление и половин микрограм е по други причини. Става малко по-топло, замърсяването пада на 200 микрограма, съответно замърсяването от използването на твърдо гориво пада от 680 на 180 микрограма. Останалите си остават същите.
58
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в бaлъците, които повярваха на лъжите на Фандъкова, че автомобилите много замърсявали в София. Заради тях скоро няма да дишаме чист въздух.
57
0
 
38
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и въпреки мръсния въздух продължават със застрояването младост и люлин сапроектирани много добре няма нужда да им се разваля плана от 1975 г ще почнемда ходим вече с маски както в азия
56
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато всеки кeнеф задължително трябва да кара десетгодишна барака с отрязан катализатор като символ на просперитет, няма как да дишаме поне малко по-чист въздух. Германия и Франция си изнесоха скрапа и са доволни. Бай *** по-скоро ще си жертва здравето и живота отколкото да се унижи да ползва градския транспорт.
55
0
 
36
 
! Отговори
док преди 4 години
До ГЕОРГИ ЛАМБУРОВПреди 10ти имаше много повече зелени площи, улиците се миеха през ден, нямаше и толкова пришълци в София
54
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко че съм се родил в тази прокълната територия!
53
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качете се на Витоша да погледнете София отгоре. За съжаление, повечето хора си мислят, че и така може да се живее, поне съдейки по броя на хората, които живеят в София. Но това е абсолютно привидно - цялата тази мръсотия се натрупва в организма, и след години няма как да не се отрази на здравето и продължителността на живот. Всъщност, хората със сигурност губят като минимум няколко години от живота си, живеейки в такъв град.
52
3
 
37
 
! Отговори
Ъпсурт! преди 4 години
Ако статията беше за въздуха в София през Октомври сигурно щях да го повярвам, но за Цяла България с най-мръсен въздух в европа - пълен Апсурд!
51
1
 
41
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Заради неизмитите улици при движението на един тролей замърсяването е колкото при движението на 4 леки коли с ДВГ.Заради неизмитите улици при движението на един автомобил с ДВГ замърсяването от улицата е 24 пъти по-голямо от замърсяването от ауспуха на автомобила. През зимата замърсяването с ФПЧ от отоплението е до 25 пъти по-голямо от всички останали замърсители взети заедно.
50
6
 
35
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Това са измислици на червените русофили. Българите под мъдрото ръководство на господин Борисов дишат най-пресния въздух!!!
49
1
 
38
 
! Отговори
Нено Димов-минстър преди 4 години
Фините прахови частици и къмпингарите са пренесли африканската чума през Русия в Африка и от там през Румъния в България. Ние от МС и ГЕРБ не сме виновни.
48
1
 
39
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Голямият проблем с мръсният въздух е, че веднага започват да ни говорят за автомобилите, а те са в България малък замърсител по очевидни причини, въпреки по-стария автопарк. Така ни отвлчиат вниманието от реалните замърсители на въздуха, а при фините прахови частици това е главно отоплението на дърва, въглища, гуми, пластмаси и какво ли не още, допълнено с неизмитите улици, от които всичко, което се движи вдига тези ФПЧ във въздуха - вятъра, автомобилите, пешеходците, велосипедистите, тролеите.
47
5
 
33
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Поне сме с най-стария ватопарк на света, кво? Но пък едното не било свързано с другото или поне така ни казват?
46
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакви с интелект на зрители на ТВ Алфа като се заизказват и форума става на нищо.