Цените на жилищата скочиха драстично, в София с над 30%

Най-предпочитани са "Лозенец", "Оборище", "Витоша", "Изток", "Изгрев"
76

За последните три години цените на жилищата са скочили с над 25%. Данните са Националния статистически институт.

Най - драстично е поскъпването в София. Цените през четвъртото тримесечие на 2018 г. са били по-високи с над 30 на сто спрямо 2015 г., съобщи Bulgaria ON AIR.

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 34,5% за три години.

През втората половина на годината продължава засиленото търсене на тристайни апартаменти, но двустайните жилища остават желани от клиентите. Средните цени на тристайните имоти са между 115 и 130 хил. евро – взависмост от квадурата и локацията. При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски – около 65 000 - 80 000 евро.

В София търсените и предпочитани райони през второто тримесечие на 2019 г. са "Лозенец", "Оборище", "Витоша", "Изток", "Изгрев". От началото на годината досега продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал "Овча купел".

През втората половина на 2019 г. продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София. Траен интерес от началото на годината досега се наблюдава и към закупуването на парцели от инвеститори за строеж на сгради.

Според брокери в моментът е достигнат пикът на цените на имотите в големите градове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
7
 
! Отговори
Балона ще се спука преди 4 години
Балона ще се спука много скоро!
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гошо си купил жилище за 100 хил евро, дължи на банката с лихвите 150 хил евро в следващите 30 години. Реалната цена на жилището е 60 хил евро. 150 - 60= 90, на теория и на практика Гошо не е с актив от 100 хил евро, а с пасив от 90 хил евро. В кой момент актива и пасива на Гошо ще се изравни, за да бъде на нула и от там насетене всяка вноска да му е придобиване на актив? Някъде след 15 година? Гошо е шаран, ама слуша жена си Пена.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно е вече. Сума си статии за цените през миналата година, а от тая е вече 8-ми месец, но и формация не се публикува. Още такива статии ще има, и то много. Набълбуканата с имоти банка, на която европейското наблюдение й предписа да има повече пари в брой, тази банка продава всякакви други активи. А за имотите се разчита на такива стъкмистики. Пита се - как банката да продаде част от имотите си, без да спука имотния балон и да лъснат реалните й "активи"?
55
6
 
2
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
Инфлацията и липсата на работа в провенцията допринасят многотова е ФАКТдруг е въпроса че 100к евро за апартамент + 20 за гараж стават 120пак ти трябат 20к евро за първоначалната вноска + таксите и някакво скромно обзавеждане200к лв ги изплащаш 30 години с вноска от 880 лв и накрая целия апартамен ти е 317к върати + 40к за първоначалното ~= 360к лева за 80 квадратано така става като в провинцията заплатата 400 лвпо-добре 880 лв ипотека отколкото 700 лв наем - ФАКТ
54
0
 
5
 
! Отговори
ДДД преди 4 години
Да се надяваме, че с времето репортерката ще стане с една идея по-грамотна.
53
0
 
4
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
В Испания по-човешко отношение съм видял за 3 месеца, отколкото докато бях на територията. Гол като сокол отидох, подадоха ми ръка. Лоша дума не мога да кажа.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гост 47Само че има една важна подробност - колко от тези около 4 милиона жилища се намират в региони, в които работа или няма, или е скандално ниско платена, или може да се работи само в селското стопанство, но наоколо постоянно дежури етносът и наблюдава какво може да задигне?Като махнем тези жилища от общия брой, ще се окаже, че не достигат жилища там, където има работа и заплатите са горе-долу приемливи.
51
0
 
11
 
! Отговори
Не съм експерт преди 4 години
И все пак мисля , че не е само надути цени и брокерски локуми. Мисля че инфлацията е много по голяма от официалната. Знам че сме вързани за еврото, но най силните валути се обезценяват с огромни темпове. Всъщност откакто премахнаха златния стандарт и дадоха правата да печатат парите на един етнос въпрос на време е всичко да излезе тотално извън контрол. Не проумявам обаче България се топи, цените на жилищата растат и още строят. Имам приятел във Видин - цените още растат а града умира...
50
1
 
11
 
! Отговори
Пародия преди 4 години
Мухааа, мухаааа. Абе шарани има ли да дават таквиз пари у Софето дето ще си купят къща в Испания. Балъци бол.
49
0
 
6
 
! Отговори
Гербав апартамент 6 преди 4 години
Цецка и Цецо знаят къде е евтинията. Но не мога да се свържа с тях. А ми трябва съвет . Щото парите не стигат за самостятелен асансьор и басейн в хола.
48
1
 
7
 
! Отговори
Двустайна WC преди 4 години
Двустаен в София. Тоалетна и баня. Ако имат спалня и хол са 4ри стайни. Смешни агенции и строители.
47
2
 
4
 
! Отговори
Нереални кв.м преди 4 години
Най-търсени са 65 кв.м жилища. 25 кв.м хол+12кв.м спалня+10 кв.м+4 кв.мбаня+4 тереса. И 10кв.м нещо си, но го плащаш по 1100 евро/ кв.м.
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, колкото повече ипотеки толкова по добре. Всичко е точно по план.Замислете се как се изплаща 100000лв със заплата 1000лв. Робовладеството все още съществува.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Праскайте високи данъци за второ и нагоре . Моя работодател искаше да плаща наемите на няколко човека нито един наемодател не се съгласи !!!!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последните три години цените на жилищата са скочили с над 25%. Заплатите са скочили с 10%. Балон от +15%.
43
0
 
0
 
! Отговори
Богата гад! преди 4 години
До до до 21Ами не ме интерва ама хиич :)
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стога с то балон беее! Стога сто надуалии ... хора са бедни сека ше спят
41
7
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
А колко от тези почти 4 милиона жилища са разпадащи се панелки? А колко живот им остава на тези строени 60те години знае ли се?
40
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гостАз съм от Пазарджик.Градът намаля като население поне с 30 процента от 1990г досега.А цените на жилищата растат и постоянно се строят нови,които стоят празни.Ненормална работа.
39
3
 
20
 
! Отговори
гост преди 4 години
Според НСИ, в края на миналата година, общо за страната, жилищата са: 3 959 285.Като се има предвид, че има повече от половин година оттогава, сега сигурно са станали 4 милиона и броят им продължава бързо да се увеличава. При условие, че населението вече е под 7 милиона, пита се: След колко години жилищата ще са повече от хората в България? И дали тогава цените ще "скачат драстично"? Ще скачат, ама надолу! И най-интересното: Кои ще са обитателите на милионите жилища в България тогава?