Кой носи отговорност при инцидент на водна пързалка?

Според Румен Димитров слабото звено във веригата са спасителите
10 авг 2019 08:48, Анисия Иванова
33

Нито един контролен орган не следи изцяло дейността на една водна пързалка или аквакомплекс. Регионалната здравна инспекция отговаря за качеството и чистотата на водата, Пожарната - за евакуационния план, а Българският червен кръст - за спасителите.

Кой обаче следи дали съоръжението може да се въведе в експлоатация и кой следи за неговото функциониране? От КЗП преди няколко седмици заявиха, че следят само за информационните табели.

Още по темата

"Много е важно да подчертаем, че КЗП следи за тази предварителна информация, но не е единственият контролен орган относно тези атракциони. Във връзка с тяхната техническа изправност нейният контролен орган е РДНСК", обясни Станислава Джеджева.

След запитване на Bulgaria ON AIR се оказа, че общинската администрация контролира експлоатацията и функционирането на съоръжението. Не е ясно обаче кога и как се правят проверките.

Румен Димитров е управител на плувен комплекс. Той е на мнение, че слабото звено във веригата са спасителите, а не размитата отговорност на институциите

Специалистите напомнят - в случай, че на водната пързалка има непълнолетни и пълнолетни отговорност носят и родителите. Важно е да се спазват и инструкциите при спускане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
22
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
При екстремните водни пързалки (каквато я описват тази) практиката на запад е в началото на пързалката да има служител на фирмата, който да следи за спазването на инструкциите.И аз отначало си помислих, кой служител е допуснал, едното момче да се спусне с главата надолу и без необходимата дистанция между двете!?
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от мутренски бизнес по морето какво друго очаквате?!? бойкот на мутропитеците и да фалират е единствения изход. не си хвърляйте парите на вятъра
9
2
 
14
 
! Отговори
До Ум патки пасе преди 4 години
Направо ще издъхнем от мъка и липса на доходи, ако си нямаме пързалка Цунами.
8
3
 
15
 
! Отговори
Ум патки пасе преди 4 години
То аслъ какво да внесем от запада освен екстремна, сиреч опасна водна пързалка с показателното име "Цунами"? Не мойм да внесем високите заплати и ниските лихви.
7
6
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Грешиш !Номер 1 грабители на черноморието ни са мутри от кръга на БСП.Номер 2 -на НДСВ !Черноморието ни беше разграбено и разпределено много преди ГЕРБ да дойде на власт !
6
3
 
14
 
! Отговори
И що тъй? преди 4 години
Едни гладуват, а други си надделели над масрафа да плащат пари, за да си рискуват най-малко здравето. Както щете, но има нещо сбъркано в цялата работа. Бог да прости момчето, отишло си е мърцина.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът все чака някой да го оправи,все някой друг е виновен са статуквото му,вечно е недоволен от нещо и някой.Но ,когато трябва да поеме нещата в свои ръце,когато трябва да уличи някой в кражба,когато трябва да се възпротиви на работодател,когато трябва да спазва правила и закони -него го няма !
4
4
 
16
 
! Отговори
Дядо ви преди 4 години
Да, де, ама то си е предварително ясно, че някои няма да искат или няма да могат да спазят инструкциите за спускане. Защо е разрешено нещо толкова опасно да се строи и ползва, пък после здравето и живота на хората да се осигуряват с инструкции? Безумие!
3
4
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
На Тиквата вуйна му.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквите,кой да носи отговорност?Те всички плажове,хотели и пързалки са на тиквени калинки които се отчитат по нагоре!Аз не мога да отида да си заграбя някой плаж и да си направя пързалка или каквото и да е!То е за спезиални хора със специални протекции!
1
3
 
12
 
! Отговори
соросоид преди 4 години
Виновен е Путин.