Монета от пика на кризата на Византия открита на Перперикон

Сред уникалните находки за тази година са и два кръста
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С изключително ценни находки на Перперикон се похвали археологът Николай Овчаров.

"Имаме много ценни находки – два кръста и златна монета от повече от общо 210 до този момент. Сребърно-златната монета, която намерихме на Перперикон, бележи пика на икономическата криза във Византия. Интересното за нея е, че от едната страна е изобразен императорът Алексий Комнин, който е коронясан от Свети Димитър. Това е един сюжет, който после продължава и през 13 век при монетите на Иван Асен, където той също е коронясван от Свети Димитър. Тази година са открити още кръстове, накити, много монети, каменна пластика“, разказа още проф. Овчаров, цитиран от "Труд“.

Началото на тазгодишната кампания на Перперикон бе дадено на 24 юни и се очаква да продължи до 10 септември.

"В момента работим в сектора северно от най-голямата базилика въобще откривана в Родопите от ранннохрстиянския период. Тя е разположена върху голям площад. Построена е в периода 5-6 век, но е използвана чак до 14 век. Това, което сме открили до този момент, домове от периода 4-6 век. Над тях се намират няколко землянки от 13-14 век и един доста голям некропол, който в момента се проучва“, каза още проф. Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
don преди 4 години
тоя шарлатан как си купи къща в Златоград
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5..апсолютен неграмотен и с много комплекси....както повечето от вашата раша
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рекох си, че по това време са открили нещо от славяни, ама уви. Тия славяни и една прашинка не са оставили в България.
5
3
 
9
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
До 4Няма такива исторически термини в източниците които имаме налични като Гърция и Византия, това са късни термини като "славяни" които се появяват 17-ти век, когато много новопоявили се народи се опитват да си намерят историческото място.На теб очевидно ти е нужно повечко четене, понеже иначе си обречен да благодариш за това което си на неправилните хора. Пред-гръцката/тракийска култура на балканите е в пъти по развита от по късната източно-римска. Да не говорим за Шумер Египет и т.н.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2.... Це прилицас на циливизонен цовек го дължис на Гърция й на Византия колкото и да не ти харесва....българското животно стои още на дървета
3
2
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Не знаех, че кризата е използвала пики, за да върлува.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такава държава на име Византия и няма такова животно наречено Грък. Има Рим и Римлянин. Другите термини са измишльотина на южните ни съседи за да оправдаят мегаломанските си териториални и псевдонационални претенции.
1
4
 
6
 
! Отговори
Курнеля преди 4 години
аз оня ден ходих да ровя но не намерих кой знае какво