Нали знаеш как е... Със сексизма към студентките в университета!

Учащите се оплакват от тормоз, нежелани докосвания...
12 авг 2019 13:04,
136

Сексизмът е нормализиран в университетите у нас, смятат студенти от организацията "Студентско общество за равенство". По тяхна идея е направено изследването "Нали знаеш как е", което отразява проблемите на студентките у нас, обясняват Владислав Петков и Доротея Стефанова от студентската организация.

Много студентки се оплакват, че са били докосвани, тормозени и нападани от свои колеги. Те също така са разкрили, че начина, по който са облечени за даден изпит има значение, обясни Владислав Петков

"Искаме да разберем дали има конкретни групи студенти, които се сблъскват с повече трудности. Жените са една такава категория. Изборът на специалност и кариера зависи от пола. Жените имат проблеми с безопасността и начина по-който изглеждат в академична среда. В правилника на университета трябва да бъде сложен член за защита от дискриминация", каза той.

Дорототея Стефанова пък разкри, че техническата база често не е приспособена за жените. Според нея неравенството е силно нормализирано в родните университети.

"Резултатите не са изненадващи. Ежедневно ставаме свидетели на нормализиран сексизъм. Жената постоянно е пресирана да се държи и да изглежда по определен начин. Техническата база не е приспособена към жените. Условията би трябвало да са равни, но това все още не е така. В правилника на университета няма член, който да защитава студентите от дискриминация", обясни Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има два типа хора (мъже и жени) - достойни и онези другите, на които се казва леки!
11
3
 
34
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Аре стига простотии с тези неравенства! Тези кво искат - отделни ВУЗ-ове за мъже и за жени ли!? Като ги "докосват" в дискотеката или в парка, що не пискат, ами в учебното заведение им пречи!? Където има млади хора, има и флиртове. Да се кастрират и да мирясат най-накрая!
10
3
 
55
 
! Отговори
Преведено... преди 4 години
... това послание на студентките-дами звучи така: " Ние ще се обличаме и държим като про.ститутки, а вие сте длъжни да се отнасяте към нас като към почтени жени!"
9
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сексизъм има навсякъде. По принцип мъжете се отнасят зле с жените и винаги ги подценяват. Рядко са истинските мъже, които се държат на ниво, когато общуват с жени.
8
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eдно време през 90-те отивам да помоля колежка да ми даде лекциите си. Тя мила, добра, дава ми ги на драго сърце, помага ми!Аз беден студент, как да й се отблагодаря? И на нейния креват тип русенски както мога й благодаря! Доволна оставаше, тогава на това му викахме приятел в нужда се познава!
7
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изведнъж лошите флиртаджии се оказват сексисти. Ако беше дошло някое футболе със скъпа кола да ги "докосва" и да им говори, нямаше да се оплакват. Но понеже трябва да сме пасивно агресивни сега ще преливаме вода от 9 кладенеца да докажем колко ни е сексистко общесвтото. Ей, като сложиш деколте до пъпа, няма да те гледат в очите. Като се фръцкаш, ще се намират хора да ти се пробват. Ако не искаш - покажи че не си търсиш ***. Хората бързо разбират от намек, няма нужда от цяла кампания.
6
1
 
39
 
! Отговори
anon преди 4 години
Ако и мъжете студенти минаваха по-лесно като се облекат като леки, и те щяха така да се обличат. Дискримигъзация.
5
1
 
13
 
! Отговори
Бивш студент преди 4 години
и трассексуалните прецакани май. Нямам звук на компа но тези от обратната партия ми се видяха и някак завистливо говореха....
4
2
 
23
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ИМА СТУДЕНТКИ И СТУДЕНТИ КОЙТО УПРАЖНЯВАТ НАЙ ДРЕВНАТА ПРОФЕСИЯ
3
4
 
55
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Българските ВУЗове... Приличат на кастинг за порноиндустрията... Напращяли (наистина красиви) студентки... Полуголи.... Вталени... Радост за мъжкото око (наистина)Не е сексизъм беее... Човещинка си е
2
5
 
40
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ИМА СТУДЕНТКИ ПРОВОКАТИВНО ОБЛЕЧЕНИ И С ПРОВОКАТИВНО ПОВЕДЕНИЕ
1
4
 
53
 
! Отговори
пфу преди 4 години
Стига глупости и феминизъм. Все едно момчетата студенти не ги мачкат значително повече.