Голям празник е – Успение на Пресвета Богородица

Днес празнуват всички дами с името Мария
Обновена: 15 авг 2019 08:26 | 15 авг 2019 07:21,
37
Голям празник е – Успение на Пресвета Богородица
Снимка: BulFoto

Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици, съобщава БТА.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Честит празник на всички български християни и на стотиците православни храмове,посветени на божията майка.Вярата ни в доброто и справедливоста,ще ни изведе на правия път.Бог да пази целокупния български народ.
16
2
 
14
 
! Отговори
Живи и здрави! преди 4 години
Да е честито на именниците.Пожелавам им всичко най-хубаво. И нека света Богородица да бди над България и да ни помага!
15
2
 
17
 
! Отговори
Християнин преди 4 години
Честит празник Българи. Да ни пази Света Богородица Мария.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18. През трети век нашата територия е в РИМСКАТА ИМПЕРИЯ . След това остава в СВЕЩЕННАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ. Българските царе са свързани с всичко Европа . Тук не е Азия или Ориента..
13
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До СКАНДАЛКакво да разберем от неграмотните ти драсканици?
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14,15,16Пишеш пълни глупости и лъжи. А някой да те е накарал насила да бъдеш кръстен в православна църква? Който иска да бъде кръстен, отива и се кръщава. Който НЕ иска да бъде християнин - остава некръстен или ппък избира да бъде друг - мюсюлманин, будист, атеист, тангрист. А за тебе предполагам, че си тангрист. Това си е твоя работа, но не мисля, че твоя коментар е важен за кръстените в Православната Християнска Вяра българи ( които не са малцинство, заразлика от тангристите и други)
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10В гЪРЦИЯ НА МНОГО ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ НЕ СЕ РАБОТИ,А СЕ ПРАЗНУВА.
10
6
 
3
 
! Отговори
ВЯРА преди 4 години
Никъде в Светото писание , Библията НЕ пише това , което сте написали около смъртта на Дева Мария !!!! Това са човешки измислици и съчинения....четете Библията, за да не ви лъжат с подобни неща. Най-учудващо и необяснимо е духовниците да твърдят подобни измислици и да заблуждават хората !!!???? Библията е една за цял свят , превода е един на всички езици......и там НЯМА описано такова нещо за Божията майка !!!!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчАз не празнувам бе! Почивам. Религията не ме кефи.Пий си хапчетата тогава....
8
7
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Аз не празнувам бе! Почивам. Религията не ме кефи.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9 " Днес във Варна почиваме. "Днес, на 15 Август ( за съжаление почитаме Успение Богородично по нов стил, а НЕ на Истинската Дата - 28 Август) в някои западноевропейски католически държави, както и в Гърция, НЕ е работен ден. Тъжно е, че ние, българите работим на Най- Важния и Голям Богородичен Празник - Успението на Пресвета Богородица. Тъжно е, че празнуваме Този Свят и Пресвят Празник на 15 Август,а не на 28 Август. Гърците, ние и румънците празнуваме на погрешната дата и с католици
6
3
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Днес във Варна почиваме.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи не била успяла, а заспала. Е, всеки ден човек научава нещо ново и отхвърля някоя и друга самозаблуда.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете, но Този Хубав Православен Празник - Успение на Пресвета Богородица и Дева Мария, се почита на 28 АВГУСТ. По Светите Земи ,в Йерусалим,където се намира празната гробница на Пресвета Богородица , православните християни почитат Успение Богородично на 28 Август, а НЕ на 15 Август. На Света Гора Атон, в Русия, Грузия също се почита Успение Богородично на 28 Август.Не може повече, ние (гърците, българите и румънците) да се заблуждаваме и да празнуваме Празниците на различни дати.
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе глупости измислил ги някой и вярват балъците.Преди 6000 години не имало Богородица.Всяка епоха с нови богоеве.След 2000 години ще празнуват бога на интернет !Щуротии страшни!
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Патриарх Доктор хонорис кауза Бойко Кофопомпаджията, специалист по Бойна авиация и Ядрена енергетика, ще дръпне ли една реч пред стадото?
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце ще иде ли до Гърция да ни честити?

Спонсорирани публикации