За първи път по нов метод: Лекари спасиха жена с рак и бебето й

Уникалната интервенция е извършена в Плевен
9
За първи път по нов метод: Лекари спасиха жена с рак и бебето й
Снимка: архив, БулФото

Лекари спасиха онкоболна жена и бебето ѝ чрез операции, прилагайки нов метод за първи път у нас. Уникалната интервенция е извършена в Плевен, предаде БНР.

Така на бял свят се появява здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката.

Двойната хирургична интервенция включва секцио, извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, и последвала радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция) от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

Пациентката е на 24 години от Пловдив, с първа бременност. При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката, което налага вземане на биопсия. Хистологично се доказва, че се касае за злокачествено заболяване.

Пациентката е насочена към онколог и това я довежда до УМБАЛ "Света Марина" – Плевен, където постъпва на лечение при проф. д-р Славчо Томов.

Младата жена е категорична, че бременността е желана и планувана и не желае да бъде прекъсната. След клинично обсъждане с проф. д-р Григор Горчев се взема решение жената да бъде подложена на сложно двуетапно лечение, което завършва успешно.

За щастие в този случай ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий, казват хирурзите. И припомнят, че качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог е сред най-важните фактори за женското здраве.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали е "спасена" болната - това не е ясно. Ракът се счита за излекуван, ако не е рецидивирал над 5 години.Жълта преса - преписвачи.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Money 6Най меркантилната болница в БГ. Жената е спасена защото е имала пари да плати. "Робото" без пари не работи. Другите завалийки немат този късмет.Всички болници в България са така, някъде повече - другаде по-малко! Който в БГ се лекува а по - прицип ОБРЕЧЕН!
7
0
 
6
 
! Отговори
Дам преди 4 години
Добре че жената не е послушала "алтернативните" лечители... дето ни "лекуват" с белина, урина и хомеопатия. Да са живи и здрави дълго време с детенцето!
6
4
 
5
 
! Отговори
Money преди 4 години
Най меркантилната болница в БГ. Жената е спасена защото е имала пари да плати. "Робото" без пари не работи. Другите завалийки немат този късмет.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрч 4Това зависи от биопсията - агресивността на злокачествената ракова клетка! Ако се установи че е много агресивна не се правят никакви компромиси. До колко това е било така точно в този случай е вече друг въпрос но по-принцип така се процедира.
4
5
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Абе добре, ама ако ракът на шийката е в ранен стадий, защо по дяволите сте й махнали матката? Биопсия, конизация и ако в хирургичните граници на конуса има рак, чак тогава махайте матката. А може да се пробва и втора конизация. Що осакатихте 24-годишното момиче набързо?
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникалната интервенция е извършена в Плевен......Уникална за Плевен-България, на запад това се прави от края на 70-сетте години.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желая на младата майка, да е жива и здрава да си отгледа бебенцето! Браво на лекарите!
1
0
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Респект!

Спонсорирани публикации